A Körmend EuroChallenge-ellenfeleinek nyara

Szeptember közepe van, így nagyjából kialakultak már Európa-szerte a csapatok keretei az új szezonra, így végignézzük, hogyan állnak jelenleg a paksi Atomerőmű SE és az Egis Körmend Eurochallenge-ellenfelei, milyen változások történtek velük a nyáron, mi várható tőlük a magyar csapatok ellenfeleként. Elsőként a B csoportot, azaz a Körmend ellenfeleit vizsgáljuk.

B csoport (Egis Körmend)

CS Energia Rovinari (román)

A románok az előző idényben a 8. helyen végeztek a román alapszakaszban, így az alapszakasz-győztes és későbbi bajnok Ploiestivel kerültek össze az első körben, és 3-0-s söpréssel ki is estek. A 2002-ben alapított klubot ettől függetlenül nem szabad egy kézlegyintéssel elintézni, ugyanis a román kupát ők hódították el 2014-ben, és ami még fontos lehet, főleg novemberben, a szezon elején: nagyjából együtt maradt a csapat, a húzóneveket szinte kivétel nélkül megtartották.

A palánk alatt legjobb játékosukkal, az előző szezonban év közben érkező montenegrói erőcsatárral, Nemanja Miloseviccsel sikerült hosszabbítaniuk. A 27 éves négyes tavaly 13 meccsen 14.8 pontot és 9.9 pattanót átlagolt - utóbbival a liga második legjobbja volt. A Western Kentucky egyetemen végzett 2010-ben, utána játszott két évet a Buducsnosztnál, több másik montenegrói együttesnél, Bulgáriában és legutóbb a spanyol másodosztályú Burgosnál kezdte a szezont, onnan érkezett a Rovinarihoz.

Mellőle a palánk alól távozott Dalibor Djapa és Jazvin Ermin is, ők ketten a legfontosabb lelépők az előző idény keretéből - előbbi éppen Magyarországra, az Alba Fehérvárhoz szerződött. Helyükre két amerikai kosaras érkezett, Marvin Jefferson és Tony Woods. Jefferson 28 éves, 206 centi magas erőcsatár, ő Milosevicshez hasonlóan 2010-ben végzett az egyetemen (az Idahón), és azóta többnyire a francia első- és másodosztályban kosarazott. Woods 24 esztendős, 211 centis, ötös poszton bevethető kosaras, aki tavaly tavasszal végzett az Oregon egyetemen, az előző idényben pedig a görög első osztály 5. helyén végző Nea Kifisiában átlagolt 28 meccsen 16.8 perc alatt 6.3 pontot és 4.0 pattanót.

Milosevics mellett a gárda két tavalyi húzóneve megmaradt, Darby Louis és Giordan Watson is a Rovinarit erősíti az elkövetkezendő szezonban is. Louis 30 éves dobóhátvéd, aki tavaly 16.4 pontot, 4.2 pattanót és 2.5 gólpasszt átlagolt. A pontlista 9. helyén végzett úgy is, hogy a triplák borzalmasan mentek neki (10/54, 18%) - ő már a negyedik idényét kezdi majd a Rovinarinál. Watson 29 éves irányító, aki tavaly 11.7 pontot, 5.5 gólpasszt és 1.8 labdaszerzést átlagolt - az asszisztoknál a liga harmadik, a stealeknél pedig a liga hatodik legjobbja volt.

A kiegészítőemberek közül a 31 éves amerikai swingman, Troupe Porter az egyik legfontosabb maradó, ő majdnem 10 pontot átlagolt tavaly 46.2%-os triplamutatóval, a legjobb kinti dobója a románoknak. A 24 éves román-izraeli kiscsatár, Tal Karpels (7.8 pont, 39.1% tripla) is leginkább a külső dobásai miatt hasznos tagja a keretnek. Egy fontosabb érkezője és távozója van még az együttesnek. A mindkét csatárposzton használható görög Kosztasz Kakarudisz hazaigazolt a PAOK-hoz, helyette a leginkább hármasként használható, 33 éves cseh Michal Kremen érkezett a ciprusi Apoel Nicosiától.

A többiek epizódszereplők lesznek valószínűleg, ez a nyolc ember alkotja a románok által használt rotáció jelentős részét. Három legjobb játékosuk megmaradt, plusz két nagyon fontos kiegészítőjük - még ha nevekre nem is túl ismertek, ez azért óvatosságra inthet.

 

Lukoil Academic Sofia (bolgár)

A Lukoil 23-szoros bajnok, 11 bolgár kupát nyertek, kétszer pedig az Euroliga elődjében másodikok voltak, igaz, több mint 50 évvel ezelőtt (1958, 1959). Tavaly 21-3-mal nyerték a bolgár bajnokság alapszakaszát, a PO-ban 2-0-ra verték a Chernomorets, 3-1-re pedig a Cherno More együttesét. A fináléban aztán hidegzuhany érte őket, hiszen a döntő ötödik meccsén, hazai pályán kaptak ki az alapszakaszban csak harmadik Levski Sofiától, így 3-2-es vereséget szenvedtek, 2002 után először bukták el a bajnokságot. Tavaly még a EuroCupban indultak, idén "csak" a EuroChallenge jutott nekik.

A legkevesebb pontos infót róluk tudni egyelőre, azt viszont igen, hogy messze a legnagyobb átalakulás náluk van, az előző idény eredményeiből, játékából nem sok mindenre lehet következtetni esetükben. Edzőt is váltottak: visszatért a klubhoz a szerb Jovica Arsic, aki Oliver Kosticot váltotta a kispadon.

A tavalyi keretből nincs még szerződése például a tavaly a bolgár bajnokság harmadik legjobb pontszerzőjének (16.6) és 8. legjobb pattanózójának (6.6), az NBA-t is megjárt Alando Tuckernek, vagy a gárda első számú irányítójának, Bozhidar Avramovnak (4.8 gólpassz, liga 5.) sem. Azt is hozzá kell tenni, hogy még elképzelhető, hogy őket is sikerül megtartaniuk, hiszen alig 7 igazolt játékosa van jelenleg a bolgároknak.

A nagyobb nevek közül biztosan távozott már Jure Lalic (Cibona), a brit válogatott Kieron Achara (Avellino) és Filip Videnov (Krasnye Krylya) is. Összesen egy biztos maradó van, mindenki más új név a jelenleg ismert keretben. A 31 esztendős csatár, Veselin Veselinov 20 perces tripladobója (41.7% hármas) volt tavaly az együttesnek, minden bizonnyal idén is hasonló szerepkörben lesz majd bevetve - egészen jó pattanózó is 4.0-s átlagával.

Négy új amerikai játékosuk van már, plusz egy ötödik, aki ugyan bolgár állampolgár, de afroamerikai és az USA-ban járt egyetemre is. A hátvédsoruk alacsony, de rutinos, és európai múlttal is rendelkeznek: Terry Smith és Morris Curry az új kezdők. Smith 28 éves, 185 centi magas irányító, aki legutóbb a horvát első osztályú Sibenik húzóembere volt (15.7 pont, 4.6 gólpassz, 4.3 pattanó). Curry 181 centis, 27 éves hátvéd, aki a finn KTP Basketnél töltött be Smith-hez hasonló vezérszerepet (16.5 pont, 6.1 gólpassz, 4.0 pattanó), neki viszont kifejezetten nagy erőssége a triplázás is (42.5%) Smith-szel ellentétben.

A palánk alá, illetve a magas(abb) emberekhez eddig két érkezőjük van. Killian Larson tavaly a Dan Majerle irányította Grand Canyon egyetemre járt, ott végzett idén tavasszal, méghozzá elég jó átlagokkal (16.8 pont, 11.3 pattanó) - viszont csak 206 centi. Szintén nem olyan nagyon magas a mindkét csatárposzton hasznos, 203 centis Charles Thomas, aki az egyetemet 2008-ban fejezte be, azóta pedig kifejezetten sok helyen járt - többek között az ukrán és a francia első vonalban, de megfordult már Jordániában is. Inkább egy jómunkásember, mint fazonszabász.

A maradék két új ember közül a Bulgáriában született, de névre is valószínűleg játékra is inkább amerikai Samuel Francis lehet érdekesebb. Ő sem túl magas - ez a Lukoilnak azért komoly gondja lehet, bár annyira kezdetleges még az állományuk, hogy egyelőre túl sok következtetést nem érdemes levonni -, hiszen 190 centivel játszott eddig kettest és hármast. A St. Joseph's College-n végzett idén, de túl sok vizet nem zavart (16 perc, 6.3 pont, 2.1 pattanó). A 18 éves, 191 centis dobóhátvéd, Aleksandar Iliev a bolgár első osztályú Chardafon Orlovets Gabrovo gárdájánál játszott tavaly, de kiegészítőjátékos volt - ahogy minden bizonnyal itt is az lesz, ha komoly tervei vannak a szófiai alakulatnak.

 

Tartu Rock University (észt)

A Tartu Rockot kell talán legkevésbé bemutatni, hiszen a Szolnoki Olaj KK őket verte az EuroChallenge előző kiírásának negyeddöntőjében, azóta pedig alig-alig változott az észtek kerete. Tavaly az alapszakaszt megnyerték az észt első osztályban, két söprés után azonban nagy ellenfelükkel, a Kalev/Cramóval találkoztak a fináléban. Ellenük a pályaelőny sem ért sokat viszont, ugyanis ezúttal őket söpörte az ellenfél, 0-4-gyel bukták el a döntőt.

Összesen két távozójuk és két komolyabb érkezőjük van. A litván elit osztályban folytatja centerük, Vilmantas Dilys, akinek a helyére szintén egy litván ötös, a 212 centi magas, 27 esztendős Karolis Petrukonis érkezett. A középjátékos tavaly a litván első osztályú Juventusban szerepelt, és a bajnokságban, valamint a Balti Ligában is 9 pont és 4 pattanó környékén átlagolt meccsenként 18-19 perc alatt - magasságához képest tehát nem tépi kifejezetten jó százalékkal a lecsorgókat.

A másik távozó a körmendiek egyik ismerőse, Vincent Simpson, akiről egyelőre még nem tudni, hova igazol, de a nagy rivális Kalev/Carmótól már le is szerződtették helyettesét, az észt Tanel Sokkot. A 182 centi magas, 29 éves játékmester az előző idényben 21.9 perc alatt 7.6 pontot és 2.2 gólpasszt tett a közösbe. Még egy távozó lehetett volna, Janar Talts ugyanis majdnem megyezett már az olasz másodosztályú Forlival, aztán mégis meghiúsult az igazolás, az erőcsatár pedig maradt a Tartunál.

Az tavaly világossá vált, hogy az észtek húzóemberek nélkül játszanak, 8-9 kosarasuk hasonló statisztikákat hoz hosszútávon, a pontszerzést, a pattanózást, és gyakorlatilag a játék minden elemét csapatként oldják meg - ehhez nem kell jobb bizonyíték, mint hogy 8.1 és 13.1 pont között nyolcan átlagoltak az észt bajnokságban, és hasonló volt a helyzet a Balti Ligában és a EuroChallenge-ben is -, így egyénileg hatalmas dolgokat tudó játékosok nélkül is képesek komoly eredményekre.

Mivel gyakorlatilag két ember jött és két ember ment a keretből - Talts mellett maradt Augustas Peciukevicius, Joosep Toome, Valmo Kriisa, Tanel Kurbas, Timo Eichfuss, Gert Dorbek és Marek Doronin is a 10 fős aktív rotációból -, így még a románoknál is előrébb járnak összeszokottságban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus