119 ponttal, 20 triplával küldte haza Csehországot az USA

A franciák és az ausztrálok 3-0-val nyerték a csoportjukat, az USA és Olaszország másodikként jutott tovább, míg Németország harmadikként is jól érezheti magát, hiszen Csehország kiesett.

fotó: fiba.basketball

A csoport

Irán - Franciaország 62-79

Takaréklángon is hozta a kötelező győzelmet Franciaország, a csoportgyőztes európai együttesnél ugyanis az eddig parádézó Evan Fournier szinte szabadnapot vett ki (14 perc, 1/4 mezőnyből, 3 pont), Rudy Gobert sem szakadt meg (17 perc, 6 pont, 4 lepattanó) és összességében az volt a lényeg, hogy mindenki játsszon: mind a 12 kerettag több mint 10 percet töltött a parketten, a húszas határt viszotn csak Luwawu-Cabarrot érte el. Thomas Heurtel egy kicsit többet és pontosabban vállalt (16 pont 14 perc alatt), így ő lett a legjobb dobó, de a sikerük nem forgott veszélyben: a második negyedet 24-10-re nyerték meg, 19 ponttal vezettek a nagyszünetben, nem nagyon lehetett kérdés.

Iránnál a veterán Haddadi 18 ponttal, a csapat pedig 0-3-mal, csoportutolsóként búcsúzott az olimpiától, míg a franciák eddig kiemelkedő teljesítménnyel, 3-0-s mérleggel, +44-es pontkülönbséggel megnyerték ezt a négyest és készülhetnek a negyeddöntőre.

Irán legjobb dobói: Haddadi 18/3, Kazemi 11, Yakhchalidehkordi 11/9
Franciaország legjobb dobói: Heurtel 16/6, Luwawu-Cabarrot 12/3, De Colo 10, Poirier 10

 

USA - Csehország 119-84

Kissé bealudtak a meccs elején az amerikaiak, Csehország az első negyedben tíz pont körüli előnyt épített fel, hiszen a 3/3 triplás Schilb vezetésével remekül dobott, az USA pedig csak a téglákat gyártotta. A második negyed hajrájában fordult a képlet, ott jött Kevin Durant, bevert néhány könyörtelen triplát, majd Jayson Tatum is hozzászólt és itt percek alatt mindent megfordított az USA: a 29-18-ra nyert játékrész után a nagyszünetben már a Popovich-legénység vezetett. 

A fordulás után pedig már nem tudott visszavágni a cseh válogatott, a belendülő amerikai ágyúk valósággal szétlőtték az európai védőállásokat: végül kereken 20 triplát (!) süllyesztett el a gárda és Durant (23 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz), valamint Tatum (27 pont, 5/10 tripla) vezetésével leiskolázta ellenfelét. A harmadik negyedet 35-17-re, a negyediket végül 37-24-re nyerte az USA, amely 62%-kal célzott mezőnyből és ezzel a megőrülésével hazaküldte Csehországot.

Amellett ugyanis, hogy az USA 2-1-gyel második lett a csoportjában (sőt, a legjobb második a tornán a pontkülönbség miatt, ez biztos, úgyhogy kiemelt lesz a negyeddöntőben és nem találkozik csoportgyőztessel), a cseheket megsemmisítette és a legrosszabb csoportharmadikká tette - bárki is nyer holnap az Argentína-Japánon, biztosan jobb lesz a pontkülönbsége harmadikként, úgyhogy Satoranskyék csomagolhatnak.

Az USA legjobb dobói: Tatum 27/15, Durant 23/12, LaVine 13/9
Csehország legjobb dobói: Schilb 17/15, Balvin 15, Vesely 13

A csoport végeredménye: 1. Franciaország 3-0, 2. USA 2-1, 3. Csehország 1-2 (-49-es pontkülönbség), 4. Irán 0-3.

 

B csoport

Olaszország - Nigéria 80-71

Valósággal rárúgta az ajtót ellenfelére az olasz csapat, két perccel az első negyed vége előtt már 27-12-re, 15 ponttal is vezetett, itt azonban elfogyott a tudomány és átvette az irányítást Nigéria - bő három perc telt el a második negyedből és már 29-27 állt az eredményjelzőn. Nem sokkal később az egyenlítés is összejött, sőt, 34-36-nál már az afrikai gárda vezetett, majd erre még válaszoltak az olaszok sé 40-39-re ők jártak előrébb a nagyszünetben - a 3/17 triplájuk csak erre volt elég a távolról 7/14-gyel célzó Nigériával szemben.

A harmadik negyedben aztán folytatódott az afrikai dominancia, a nigériai csapat abszolút uralta a festéket, kilöködte a periméterre a gyengén célzó olaszokat és időnként támadásban is megvillant, amelynek köszönhetően elkezdett ellógni és a záró etap elején 64-56-ra, nyolc ponttal vezetett Mike Brown legénysége. Itt azonban még egyszer megrázta magát Olaszország, védekezésben felszívta magát a társaság, elöl pedig a háromszögekből elkezdték megtalálni a jó helyzeteket a festékben és Nicolo Melli vezetésével felkapaszkodtak, egy-két triplájuk is beesett és végül teljességgel átvették az uralmat. Nigéria olyan szinten összezuhant, hogy a játékrész 24-8-ra nyerte az olasz együttes, az afrikaiai hibát hibára halmoztak, míg a játékukra és az önbizalmukra is rátaláló olaszok köszönték szépen és elvitték a győzelmet - a hajrában Mannion triplája biztosította be a sikerüket közte négynél, ott dőlt el végleg a találkozó. Náluk igazán kiemelkedő egyéni extrát senki nem hozott, Fontecchio, Melli, Mannion és Polonara is tíz pont fölé jutott, míg Nigériánál hiába remekelt Metu (22 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés, 6/7 tripla), hiába dobott 20 pontot Nwora és hiába jutott el 14 egységig Okafor, győzelem nélkül, komoly csalódást keltő 0-3-mal estek ki. 

Az olaszok ezzel a sikerrel 2-1-es mérleggel jutottak tovább a nyolc közé. 

Olaszország legjobb dobói: Melli 15/3, Mannion 14/3, Polonara 13/6
Nigéria legjobb dobói: Metu 22/18, Nwora 20/9, Okafor 14

 

Ausztrália - Németország 89-76

Az ausztrálok 2-0-val, a németek 1-1-gyel érkeztek meg erre az összecsapásra azt követően, hogy délelőtt Olaszország megverte Nigériát, így kész tények elé állította ezt a két csapatot. A továbbjutásért küzdő németek jobban kezdtek és az első negyedben öt-hét pontos előnyt építettek fel, de aztán a második játékrésztől stabilizálta magát Ausztrália és átvette az irányítást: az Aron Baynest elvesztő óceániaiak a negyed második felében fordítottak és már ők vezettek öt ponttal. A harmadik negyedben is inkább ők játszottak pontosabban, hirtelen tíz pontra nőtt az előnyük és onnantól azt kellett menedzselniük, amit meg is tettek: a németek ugyan még ebben a játékrészben egy nagy futással egyszer kiegyenlítettek, de hamar újra 6-7 pont lett közte, a záró etapban pedig többször már nem ingott meg az ausztrál gárda.

Az utolsó percekben már nem lehetett kérdés, Patty Mills (24 pont, 6 gólpassz, 9/23 mezőnyből), Jock Landale (18 pont, 7/10 mezőnyből) és Nick Kay (16 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz, 7/10 mezőnyből) vezetésével 50%-kal tüzeltek mezőnyből, míg a csak 41%-kal dobó németek hiába szedtek le 18 támadópattanót, ha cserében eladtak 18 labdát a hat ausztrállal szemben. Náluk a 17 pontos Obst emelhető ki igazán, de például Wagner, vagy Bonga nagyon eltűnt és ezúttal Maodo Lo is csak szenvedett, így nem tudtak igazán hatékony támadójátékkal előrukkolni, ami nem férhetett bele. Ausztrália 3-0-val megnyerte a csoportot, míg a németek 1-2-vel harmadikak lettek és várhatják, hogy ez vajon elég lesz-e a továbbjutáshoz...

Ausztrália legjobb dobói: Mills 24/15, Landale 18/6, Kay16/3
Németország legjobb dobói: Obst 17/15, Giffey 11/3, Thiemann 11/3

A csoport végeredménye: 1. Ausztrália 3-0, 2. Olaszország 2-1, 3. Németország 1-2 (-16-os pontkülönbség), 4. Nigéria 0-3.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus