32 perc kiváló játék kevés volt az Olajnak a listavezető ellen

A Szolnoki Olaj KK együttese az Adria Liga listavezetőjét, a Crvena Zvezdát fogadta a bajnokság alapszakaszának 18. fordulójában. A magyar együttes az első félidőben szinte végig előnyben játszott, igaz, ellépnie nem sikerült a Zvezdától. A harmadik negyedben aztán Vojvoda Dávid két perc alatt dobott 12 pontjának köszönhetően már 14-gyel is vezetett a Szolnok, de a negyedik negyedben a szerbek visszajöttek 10 pontos hátrányból, a végjátékban pedig fordítottak, és 77-72 arányban nyertek is.

Adria Liga, alapszakasz, 18. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 5-1) - Crvena Zvezda (szerb, 15-3) 72-77
(20-20, 17-15, 24-16, 11-26)

Szolnoki Olaj KK: Warren 13/3, Vojvoda 18/12, Milosevics 8/3, Lóránt 5, Keller 9.
Csere: Holiday 8, Báder 4, Ivosev 4, Simon -, Rakics 3.

Crvena Zvezda: Nelson 16/3, Blazic 11/6, Szimonovics 2, Radenovics 13/3, Marjanovics 4.
Csere: Katics 6, Dragicsevics 4, Jenkins 19/12, Lazics 2.

A teljes statisztikákat ezen a linken találjátok!

Az első pár minutum tapogatózó játéka után Willie Warren volt a főszereplő: három perc alatt 5 pontot dobott, kiosztott még két gólpasszt is, vezetésével pedig kezdett meglépni az Olaj a 7. perc kezdetére (14-9). A szerbek nagyon sok büntetőt dobhattak, de borzalmas százalékkal értékesítették csak ezeket a helyzeteket (az egész első negyedben 7/12 volt a mutatójuk a vonalról), így folyamatosan csak kapaszkodtak, futottak az eredmény után. Warren lecserélését követően visszaesett a Szolnok támadójátéka, hiszen a következő kettő és fél percben mindössze 2 pontot dobott a hazai alakulat, de a sok technikai hibát és büntetőt vétő szerbek ezt nem tudták kihasználni (16-13). A negyed végjátéka aztán Charles Jenkinsé volt: az amerikai hátvéd az utolsó két Zvezda-támadást triplával fejezte be, így hiába volt végig hátrányban a listavezető, egállal mehettek a csapatok a rövid pihenőre (20-20).

A második negyed nagyon hullámzóra sikeredett, pontra pont volt a válasz. Az Olajnál volt végig a fór, de ellépni nem sikerült ebben a periódusban, így a 13. perc végén egál volt az eredmény (26-26). Warren villant az egyik oldalon, majd Jenkins a másikon: újra két triplát vállalt a vendégek játékosa, így a 15. percben három ponttal vezetett a Zvezda (29-32). Kezdtek elszabadulni az indulatok: a játékvezetők mindkét oldalra elég érdekes fújásokat produkáltak, így mindkét fél egyre többet reklamált. Ebben a negyedben sajnos az Olaj játékosai dobták gyengébben a büntetőket, így hiába voltak a vendégek négy percig pontképtelenek, nem tudta ezt olyan mértékben kihasználni a Szolnok, amennyire lehetett volna, a 19. perc kezdetén kettő ponttal álltak jobban a magyarok (34-32). Jaka Blazic pontjait Sztrahinja Milosevics, majd Báder Márton egalizálta, így a nagyszünetben is maradt a két pont az Olaj javára (37-35).

A fordulást követően Warren előbb Lóránt Péternek, majd Vojvoda Dávidnak adott gólpasszt, így kezdett ellépni a Szolnok (42-36). A Zvezda megpróbált újra visszakapaszkodni, de ez mindössze 42-40-ig sikerült, ezt követően pedig kiszakadt a zsák hazai oldalon. Előbb Milosevics értékesített 4 büntetőt - ez 4 kísérletből ezen a meccsen elég nagy szónak minősült -, majd elindult a Vojvoda-show. A magyar válogatott swingmanje bedobott egy triplát, majd egy szerb időkérés után még kettőt, Jenkins szabálytalansága után pedig mindhárom büntetőjét a helyére küldte, így kevesebb mint kettő és fél perc alatt 12 pontot szórt, az Olaj pedig állvahagyta a tabellaelsőt (58-44). DeMarcus Nelson révén éledeztek a szerbek (60-51), de Dragan Alekszics időkérése megtörte a lendületüket, így 10 perccel a vége előtt 10 egységgel állt jobban a Szolnok ellenfelénél (61-51).

A záró szakaszban kettő percig semmilyen változás nem történt (63-53) - azon kívül, hogy az egész mérkőzés során egészen kiválóan játszó Keller Ákos egyszemélyes légvédelmet húzott a szolnoki gyűrű elé -, ezt követően azonban elindult a Zvezda-henger, gyakorlatilag két perc alatt eltörölték a különbséget, ugyanis kettő pontra zárkóztak fel a 35. perc kezdetére (63-61). A hazaiak nem zuhatnak össze - ha kicsit későn is, de reagáltak, így előnyben tudták tartani magukat, sokáig nem tudott egyenlíteni a Zvezda. Ez a kijelentés csak a 38. perc közepéig volt igaz: Ivan Radenovics előbb egyenlített, majd egy triplával már a vezetést is visszavette a szerbeknek (70-73) a 39. perc kezdetén. A végén nagyon sok büntető kimaradt, de az Olaj nem tudott fordítani, 72-77 arányban nyert a listavezető, amely ezzel a győzelemmel továbbra is biztosan első.

Az eredmény ellenére talán idei legjobb játékával rukkolt elő a Szolnok - beleértve a Radnicski elleni mérkőzést is -, nagynevű ellenfele ellen 32 percig szinte folyamatosan előnyben, fölényben kosárlabdázott.

 

Foto - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus