99 pontot dobott a ZTE Lengyelországban, mégsem jutott tovább

A ZTE egy híján 100 pontot termelt az Alpok-Adria Kupa negyeddöntőjének visszavágóján, de a Gliwice dobóformája ellen ez is kevésnek bizonyult.

Alpok-Adria Kupa, negyeddöntő, visszavágó
GTK Gliwice - Zalakerámia-ZTE KK 128-99 (37-29, 30-20, 31-28, 30-22)

Gliwice: Washington 16/12, Piechowicz 5/3, Kiwilsza 12, Dloniak 3, Morgan 6.
Csere: Mack 26/15, LaChance 24/6, Robak 15/6, Slupinski 9, Dodd 12.

ZTE: Ware 13/6, Thompson 28/15, Green 11/3, Szabó 15/6, Agafonov 24/3.
Csere: Gulyás 2, Durázi 6, Bagó -, Doktor -.

A mérkőzés statisztikája ide kattintva megtekinthető.

Jó tempóban kezdett a 21 pontos hátrányból induló Gliwice, 7-2-re vezettek az első percekben, de a vendégek is belelendültek, Green és Thompson kosaraival tartották a lépést, sőt a 4. percben Agafonov két kosarával át is vették a vezetést, kiegyenlített játék folyt a pályán (13-13). A negyed derekán azonban megállt a ZTE, a hazaiak pedig Washington és Kiwilsza kosaraival repesztett egy 11-0-s sorozatot - az első meccs hőse, Thompson állította el a vérzést, de közelebb nem tudott jönni a magyar csapat, a lengyelek rendre jól támadták a ZTE gyenge pontjait. A játékrész hajrájában aztán Ware rázta meg magát, de ez is csak arra volt elég, hogy ne menjen tíz pont fölé a differencia, a 37 kapott pont nem nézett ki jól, ráadásul a Szabó-Thompson-Agafonov trió egyaránt két-két faulttal állt (37-29). 

A második negyed elején úgy tűnt, hogy a vendégek megrázzák magukat, Szabó és Agafonov pontjaival pillanatok alatt feljöttek két egységnyire, de ezt követően percekig csak a center talált be, miközben a túloldalon kintről-bentről folyamatosan nyomás alat tartotta ellenfelét a Gliwice - a 15. percben 51-41-re vezettek. Kiwilszáék megérezték, hogy a zalaiak játéka bizonytalanná vált, gyakorlatilag átfutottak ellenfelükön: a következő percekben egy 14-2-es rohammal 65-43-ra módosították az állást és összesítésben már ők álltak továbbjutásra. Ismét Agafonov fújt riadót, a hajrában berámolt hat pontot, de így is 18 pontos hátrányban mehettek a nagyszünetre a magyarok, sőt Szabó és Thompson ekkor már három személyi hibát gyűjtött össze (67-49).

Fordulás után is próbált nyomni a Gliwice, Kiwilsza és Dodd villogott, de ezúttal a vendégek nem hagyták, hogy ellépjenek, Thomspon remekül célzott, de Szabó, Green és Agafonov is betalált, tartották az összesítésben már a Zalaegerszegnek kedvező különbséget (81-65). Itt azonban megint jött a rövidzárlat, egy perc alatt futott egy 8-0-t a lengyel csapat, és megint ők álltak jobban. Agafonov és Green révén hamar visszajöttünk 20-ra, majd Ware és Szabó Zsolt is betalált, de a negyed vége ismét a kintről életveszélyes hazaiaké volt, a párharcot tekintve egálra állt a csata (98-77). 

A negyedik negyed elején Thompson két triplája tartotta a lelket a ZTE-ben, a lengyelek ugyanis dűlőre akarták vinni a dolgot, rettentően rohamoztak, 107-83-nál időt is kellett kérnie Bencze Tamásnak. Durázi szép zsákolással jelentkezett, majd büntetőket harcolt ki, Gulyás is zsákolt egyet, de átvenni továbbra sem tudta a kezdeményezést a ZTE, a hazaiaknak mindenre volt válaszuk, triplákkal és 2+1-es akciókkal tartották a 24-25 pont körüli különbséget - három perccel a vége előtt 120-95-öt mutatott az eredményjelző. Itt azért már időnként a hazaiak keze is megremegett, a ZTE azonban több triplát is elrontott, Szabó pedig 4. személyi hibája után technikait kapott és kipontozódott. Ware duplája még egy pillanatra felvillantotta a reményt, de aztán jött egy menetrend szerinti lengyel hármas, 29 pontra hizlalva a hazai fórt - innen már nem volt visszaút, a ZTE nem tudott újítani, a lengyelek jutottak az elődöntőbe, ahol az Egis Körmenddel találkoznak majd.

Továbbjutott: A GTK Gliwice 221-213-as összesítéssel.

fotó: alpeadriacup.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus