A csoportelsőség a tét a Szolnok-Sassari mérkőzésen

Szerda este eldől(het), hogy ki nyeri a FIBA Europe Cup H csoportját - a jelenleg második Szolnok az első helyezett Sassarit fogadja.

FIBA Europe Cup, Első csoportkör, H csoport, 5. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 3-1) - Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz, 4-0)
2018.11.13., szerda, 18:00

A két gárda három héttel ezelőtt találkozott, akkor bemutattuk már az olasz együttest, azóta semmilyen változás nincs a keretben. A Sassari azt követően a Falcót is legyőzte, majd az előző körben a Leicestert is, így a Szolnokkal együtt továbbjutott négy forduló után. A bajnokságban kicsit megtorpant Vincenzo Esposito együttese: 3-1-es kezdés után előbb Cremonában (80-73), majd a Venezia ellen is kikapott (83-86).

Várható rotáció:
Gentile - Bamforth - Petteway - Thomas - Cooley
Smith/Parodi - DeVecchi - Pierre - Polonara - Magro/Diop

A Serie A-ban beszedett két vereség ellenére azt az olaszországi meccsen láthattuk, hogy miért a Sassari a csoport favoritja: a taljánok két és fél negyed után 20 pontos hátrányban voltak, végül azonban nyerni tudtak (98-94). Rendkívül sok opciójuk van támadásban, és nagyon szeretnek és tudnak is rohanni, lendületben szinte megállíthatatlanok.

Az Olajnak volt egy kisebb hullámvölgye, de Dragan Alekszics alakulata jó formát mutat: a bajnokságban a legutóbbi négy mérkőzését megnyerte, a FIBA EC-ben két összecsapáson győzött zsinórban, legutóbb a Falco ellen könnyedén, így a Sassari Leicester elleni sikerével tovább is jutott már. Azt az "odavágón" megtapasztalhatta mindenki, hogy a jó dobóforma elengedhetetlen ahhoz, hogy a Sassari ellen esélye legyen a magyar csapatnak: Andrew Rowsey-tól például valami hasonló kell, mint a kinti meccs első két és fél negyedében, mikor nem tudott hibázni. A játék tördelése lehet még kulcs, mert ha belemegy a Szolnok egy nagy rohanásba a Sassari ellen, abban inkább az olaszok a jók.

A képlet nagyon egyszerű. Ha a Sassari nyer, akkor csoportelső, a Szolnok pedig csoportmásodik, már biztosan. Ha a Szolnok kevesebb, mint 5 ponttal nyer, akkor egyenlő mérleggel fut neki az utolsó játéknapnak a két gárda, de az egymás elleni (vagy pont 4 pontos különbségnél az össz kosárarány) az olaszok javára dönti el az összevetést. Ha legalább 5 ponttal győz az Olaj, akkor csoportelsőként várhatja az utolsó kört, és ha nyerni tud Leicesterben is, biztosan az első helyen végez. Mindkét együttes továbbjutott már, és egyelőre nem is nagyon lehet tudni, hogy az első vagy a második hely jobb-e a következő kör szempontjából, így két felszabadult gárdára és egy jó mérkőzésre van kilátás.

A találkozót a televízió nem közvetíti, de az élő internetes közvetítés elérhetőségét a holnapi nap folyamán közzétesszük!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus