A görögök megszenvedtek Új-Zélanddal, de végül továbbjutottak

Antetokounmpo jól játszott, de a görög védekezés nem volt az igazi - a Team USA és Franciaország üzent a következő ellenfeleknek.

E csoport

Egyesült Államok – Japán 98-45 (23-9, 33-14, 28-8, 14-14)

A végén megkegyelmezett a Team USA. A törökök elleni borzalmat láthatóan nagyon feledtetni akarta az amerikai válogatott, az első három negyedben gyakorlatilag feltörölték a padlót szerencsétlen japánokkal, 84-31 állt ekkor az eredményjelzőn - végül aztán a negyedik negyedben már nem akarták megalázni ellenfelüket, hagyták kicsit érvényesülni az ázsiai gárdát is. A sérült Tatum mellett bostoni csapattársa, Marcus Smart sem lépett pályára, így egy harmadik Celtics-játékos, Jaylen Brown volt a legeredményesebb, de a meccs sportértéke összességében nem verdeste az egeket, leginkább azért, mert a japánok közel sem voltak egy szinten velük. A 3-0-val végző Team USA egy nap pihenőt követően a görögökkel, majd a brazilokkal találkozik, azok teljesen más intenzitású csaták lesznek. 

Ez másfajta kosárlabda. Az amerikaiak tudták, hogy kit kell elsősorban limitálniuk, a Washington Wizards újonca, Rui Hachimura pont nélkül maradt az első félidőben, végül összesen 4 pontig és 4 lepattanóig jutott. A méregfog kihúzása után nagyon esetlegessé vált a japánok támadójátéka, Yudai Baba 18 pontja dicséretes, de bőven kevésnek bizonyult. A nyeretlenül záró, de rendezőként már olimpiai résztvevő japánok az alsóházban előbb Új-Zélanddal, majd Montenegróval találkoznak, ott sem ők az esélyesek...

Az Egyesült Államok legjobb dobói: Brown 20/6, Walker 15/9, Barnes 14/6.
Japán legjobb dobói: Baba 18/6, Watanabe 9. 
 

F csoport

Görögország – Új-Zéland 103-97 (28-19, 23-25, 20-22, 32-31)

Új-Zéland mindent kiadott magából. A Tall Blacks az első negyed gyengébb játéka után elképesztő nagyot küzdött, és gyakorlatilag az utolsó pillanatig koncentrálnia kellett a görögöknek, nehogy meglepjék őket. Az első félidőben elsősorban Corey Webster tartotta őket meccsben (21 pont ebben a periódusban), a második félidőben azonban megérkezett mellé az öccse, Tai Webster, Abercrombie és Shea Ili is. Végül bevertek tucatnyi triplát, kiharcoltak 25 büntetőt, egál környékére hozták a lepattanózást, emellett folyamatosan kihívás elé állították Antetokounmpót is. A győzelem azonban elmaradt, és csak a kérdések maradtak - ha nem hagynak ki 10 büntetőt, ha legjobb magasemberük, az egyébként parádésan játszó Isaac Fotu (6/6 mezőnyből) faultgondok miatt nem csak 16 percet tölt a pályán, vajon hogyan alakult volna a mérkőzés?

A görögök erőből megoldották, de nem voltak meggyőzőek. Az várható volt, hogy a kiváló és/vagy atletikus magasemberekkel tűzdelt görögök ellen zónával, sűrű besegítésekkel operál majd Új-Zéland, ám a meccs elején úgy tűnt, hogy az eddig kissé csalódást keltő Giannis Antetokoumpo ellen semmi nem használ, az első negyed után 11 pontnál tartott, simának is tűnt a meccs. Utána azonban az ellenfél kiválóan védekezett rajta, minden négyzetcentiért meg kellett küzdenie - dicséret illeti, hogy nem próbálta túlerőlködni, a második negyedben inkább passzolt. A görögök támadójátéka azonban lelassult, nem nagyon tudtak futni, felállt védelem ellen pedig esetlegesen jöttek a kinti dobások. A negyedik negyed elején tört meg a jég, ott villámgyorsan bepörköltek három triplát, kicsit kinyitva ezzel a betonvédelmet, de ahogy fentebb már említettük, ez is csak arra volt jó, hogy kicsit nagyobb előnyt tudjanak kiharcolni, nem dőlhettek hátra. A 97 kapott pont nagyon sok, a védekezésük sokszor elcsúszott, a jó képességű, de nem túl magasan jegyzett Corey Webster sokszor bohócot csinált belőlük - a második körben a csehek, de különösen a Team USA ellen ennél keményebb védekezés szükséges, ha be akarnak jutni a legjobb nyolc közé. 

Görögország legjobb dobói: Antetokounmpo 24/3, Papapetrou 16/12, Calathes 14/6.
Új-Zéland legjobb dobói: C. Webster 31/21, Abercrombie 18/9, T. Webster 17/3.
 

G csoport

Dominikai Köztársaság – Franciaország 56-90 (8-18, 13-25, 19-25, 16-22)

Hamar lerendezték a franciák. A gallok betonkemény védekezést adtak elő az első félidőben, 21 ponton tartották ellenfelüket, és gyakorlatilag a nagyszünetre eldöntötték a meccset, egyúttal azt, hogy három győzelemmel menetelnek a Top16-ba. 25 percnél senki nem játszott többet, Vincent Collet igyekezett figyelni a terhelésre, így igazán kiemelkedő teljesítmény nem is akadt náluk. Goberték a németek elleni gyengébb játék után ezúttal más fordulatszámon pörögtek, védekezésben a cserék cseréi is hozták magukat, támadásban pedig egész egyszerűen nem volt gyenge pontjuk - ezzel a játékkal bőven esélyesek a nyolc közé jutásra, bár ehhez azért lesz egy-két szava a litvánoknak és az ausztáloknak is a középdöntős csoportban. 

Dominikának ez már jutalomjáték. A németek elleni hősköltemény láthatóan rengeteget kivett a dominikai lábakból és fejekből, a jó francia játékhoz az ő gyengébb teljesítményük is hozzájárult. Az akarattal nem volt különösebb probléma, kibrusztoltak 17 támadópattanót, de Victor Lizen és Sadiel Rojason kívül nem nagyon találták a gyűrűt, így törvényszerű volt a jobb csapat elleni vereség. Abban biztosak lehetünk, hogy az ausztrálok és litvánok ellen is kaparni fognak, és ha valamelyik nagycsapat rossz napot fog ki, készen állnak a megviccelésükre. 

Dominika legjobb dobói: Liz 12/3, Rojas 8, Baez 6/3.
Franciaország legjobb dobói: De Colo 15/3, Gobert 13, Lessort 11.

 

H csoport

A Litvánia – Ausztrália mérkőzésről itt írtunk bővebben. 

A csoportok délelőtti meccseiről itt olvashattok. 

A középdöntőbe jutott csapatok csoportbeosztását itt találjátok. 

A 17-32. helyekért küzdő alsóházi csoportokat ide kattintva tekinthetitek meg. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus