A negyedik negyedben összezuhant az Olaj

Ma délután Fehéroroszországban lépett pályára a Szolnoki Olaj KK együttese - az Adria Ligában is induló magyar alakulat a Tsmoki Minszk vendége volt a EuroChallenge első csoportkörének harmadik fordulójában. Kiegyenlített első félidőt követően a Szolnok egy egészen kiváló harmadik negyedet tudhatott magáénak, 11 pontos előnyt harcolt ki magának ebben a szakaszban. A negyedik negyedben aztán teljesen összeesett Neno Asceric csapata, főleg a mérkőzés végét nem bírták, 28-9-re vesztették el az utolsó felvonást, egálról egyetlen perc alatt kaptak 8 pontot, ezzel 76-68-as vereséget szenvedtek.

EuroChallenge, Első csoportkör, H csoport, 3. forduló
Tsmoki Minszk (fehérorosz, 2-1) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 2-1) 76-68
(22-24, 20-16, 6-19, 28-9)

Minszk: Mirkovics 10/6, Harper 19/9, Traszcinecki 3/3, Uljanko 2, Benson Jr. 14.
Csere: Petty 15/6, Hunter 9/3, Laskevics 2, Liutics 2.

Szolnoki Olaj KK: Rakics 3/3, Vojvoda 14/6, Oliver 10/6, Ivosev 4, Lóránt 21/3.
Csere: Simon 4, Keller 12, Horváth -, Markovics -.

A meccs teljes statisztikáját itt eléritek!

Fej-fej mellett haladtak a felek az első negyed folyamán. Az első öt percben a magyar csapat részéről Lóránt Péter brillírozott, hiszen 8 pontot rakott a közösbe ez idő alatt. Végig előnyben játszott az Olaj, de 4 pontnál jobban nem tudtak elhúzni a szolnokiak, folyamatosan kapaszkodott a vendéglátó (10-12). A negyed hátralévő része is a magyar válogatott magasemberének remekléséről szólt. Vojvoda Dávid triplája után még négy pontot szerzett 3 perc alatt (15-19). A gond ott adódott, amikor ő nem talált már be a gyűrűbe - a hazaiak fél perc alatt fordítottak egy 2+1-es akcióval, illetve egy duplával (20-19). A felvonás vége jobban jött ki az Olajnak: előbb Keller Ákos szerzett duplát, a negyedet pedig Chris Oliver triplája zárta le, kettő ponttal álltak jobban a magyarok (22-24).

A második játékrészben az amerikaiak vezetésével növelte a csapásszámot a Minszk. Előbb egyenlítettek, de a 14. perc végéig még mindig maradt a sorminta: a Szolnok kosarat szerzett és vezetett, a hazaiak pedig válaszoltak. A tendencia a 14. perc végén egy Harper triplával változott (33-32), és innentől kezdve hiába jöttek Kellertől, Tomislav Ivosevtől, majd megint Lóránttól a pontok, a magyarok futottak az eredmény után. Ettől függetlenül ebben a szakaszban semmi nem dőlt el, hiszen abszolút minimális volt a két együttes közötti távolság, lényegében két teljesen egyenrangú csapat ütközött meg egymással az első félidőben, amelyet követően a fehéroroszok 42-40-re mentek.

A fordulást követően könnyű kosarakkal, valamint Oliver triplájával 8-0-val nyitott a Szolnok, így átvették a mérkőzés irányítását. A hazaiak teljesen tanácstalanok voltak ebben a szakaszban, hiszen Traszcinecki tripláját és Benson zsákolását leszámítva nem szereztek mezőnykosarat a negyedben. Ennek a két akciónak a segítségével még vissza tudtak kapaszkodni a 25. percben (47-48), ezt követően azonban már csak egyetlen Hunter büntetőt jegyezhettek fel a statisztikusok hozzájuk. Az Olaj sem szerezte számolatlanul a kosarakat, de három hármast is elsüllyesztettek még ebben a negyedben (sorrendben Vojvoda, Lóránt és Miljan Rakics), így Vojvoda duplája azt jelentette, hogy a záró 10 perc előtt 11 egységgel állt jobban a vendég együttes (48-59).

Az utolsó felvonásban mintha az előző ellentétét láthatta volna a kilátogató közönség. Petty vezetésével megindult felfelé a Minszk, a magyarok pedig képtelenek voltak a kosárba találni. Hat és fél perc alatt mindössze egy Vojvoda és egy Lóránt dupla volt az Olaj mérlege, így az amerikaiak vezetésével szinte teljesen rájuk mászott a vendéglátó gárda, Benson ziccere után mindössze két ponttal vezetett a Szolnok a 37. perc közepén (61-63). Az utolsó kettő percre is még vendég vezetéssel érkeztek a csapatok (66-68), ezt követően azonban Harper egyenlített, majd Neno Asceric időkérését követően a találkozó hazai hőse, a negyedik negyedben borzasztóan nagyot játszó Petty talált be kintről (71-68). Az egyébként a meccs talán legjobb játékosának tekinthető Lóránt kihagyott kísérlete után Mirkovics, majd a találkozó legvégén megint Petty talált be, utóbbi újra a triplavonalon túlról, így a győzelem helyett 8 pontos vereség lett a vége a magyarok szempontjából (76-68).

A tegnapi napon a bolgár Rilski Sportist kettő ponttal, 70-68-ra verte a Marosvásárhely gárdáját, így a csoport jelenlegi állása:

1. Szolnoki Olaj KK, 2-1, +12
2. Tsmoki Minszk, 2-1, +9
3. Rilski Sportist, 1-2, -10
4. BC Mures, 1-2, -11

Az egymás elleni eredmény csak a csoportkör végén számít, egyelőre kosárkülönbsége miatt áll az élen az Olaj.

 

Fotók - fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus