A Portót fogadja a Sopron

Ma este 19:00-tól a Sopron KC a portugál bajnok FC Portót fogadja a FIBA Europe Cup első csoportkörének 3. fordulójában. A találkozó felvezetőjét olvashatjátok.

FIBA Europe Cup, D csoport, 3. forduló
Sopron KC (magyar, 0-2) - FC Porto (portugál, 0-2)
2016.11.02., szerda, 19:00 (TV - DIGI Sport 2, 18:55)

A Sopron nemzetközi kupaellenfeleiről külön nem beszéltünk, úgyhogy a Portót is bemutatjuk egy kicsit részletesebben most.

12-szeres portugál bajnokok, de elég kalandos történetük van. 2011-ben még bajnoki címet nyertek, 2012-ben azonban feloszlatták a klubot, miután kikaptak a döntőben a Benficától. Újraszerveződtek Dragon Force néven az ifi játékosokból, a harmadik vonalban indultak, és egyből feljutottak a másodosztályba. 2013/14-ben megnyerték a másodosztályt is, de úgy döntöttek, hogy nem indulnak még az elsőben - 2015-ben megvédték címüket a Proligában, az előző idényben pedig már újra Porto néven megint bajnokságot nyertek az LFB-ben, tehát a portugál első ligában. Legnagyobb nemzetközi eredményeiket 1997-ben és 2000-ben érték el, ezekben az években a Szaporta-kupa negyeddöntőjébe sikerült bejutniuk.

Idén megnyerték már a szuperkupát, hazájuk bajnokságában azonban csak 3-1-gyel állnak, miután a Benficától kikaptak, a FIBA Europe Cupban pedig egyelőre nem sok babér termett számukra - az Antwerp Portugáliában tudott nyerni, a Nanterre otthonában pedig hiába tartották jól magukat, ez a végén nem ért győzelmet, csak egy 81-73-as vereséget.

Vezetőedzőjük a 47 éves, spanyol Moncho López, aki gyakorlatilag mindent átélt már a klubbal, hiszen 2009 óta irányítja a csapatot - a 2011-es bajnoki címet is vele nyerték, majd a harmadik vonalból is az ő vezetésével jutottak vissza a csúcsra. A Ramon López Suárez néven született szakember egyébként 2008 és 2011 között volt portugál szövetségi kapitány is, tavaly óta pedig az angolai nemzeti csapat trénere.

Várható rotáció:
Xavier - Bastos - Silva - Borovnjak - Washburn
Bessa (- Tinsley) - Pedreno - Grosso/Gallina - Queiroz - Miranda

Öt külföldivel dolgoznak, de a spanyol Ferran Pedrenót leszámítva inkább 4 az az 5, a 29 éves, 191 centi magas Bradley Tinsley pedig az előző meccseken nem játszott, úgyhogy könnyen lehet, hogy csak 3 légióssal lép majd pályára a Porto Sopronban. A három "maradék" külföldi egyértelműen a három vezér Jose Silva mellett.

A palánk alatt a 27 éves, 207 centis szerb, Szasa Borovnjak és a 25 éves, 208 centis amerikai, Nick Washburn végzik a munka nagy részét - előbbi a szintén portugál Lusitaniától érkezett, utóbbi viszont Tinsley-hez hasonlóan már az előző idényt is itt töltötte. Washburnnél vigyázni kell a támadópattanózással, nagyjából 3 lecsorgót lekap meccsenként az ellenfél palánkja alatt is, és nem vállalkozik túl sokszor kintről, de eddig nem rossz arányban talál. A cseréik a 202 centis, 25 éves Miguel Queiroz, illetve a gárda korelnöke, a 38 éves, 208 centis Miguel Miranda - előbbi négy éve játszik a Portónál, utóbbi idén nyáron érkezett az Ovarensétől. Egyikőjük sem a támadójátéka miatt veszélyes, viszont a pattanózáshoz szépen hozzátesznek, őket és Washburnt kell tartani ilyen szempontból.

A külső sorban a 31 éves, 189 centis Jeffrey Xavier most az első számú ember Tinsley hiányában - a spanyol másodosztályú Breogantól érkezett a nyáron, és elég jó keze van, 40% körül triplázott eddig idén. A már említett Jose Silvára kell még odafigyelni - ő 27 éves, 194 centi magas, az előző szezont is itt töltötte, és eddig egészen brutálisan céloz kintről (a bajnokságban 57.9%-kal, a FIBA Europe Cupban 60%-kal). Xavier mögött Andre Bessa most a második számú irányító, a 27 éves, 179 centis játékmester leginkább a többiek kiszolgálásával foglalkozik, a Ferran Pedreno - Joao Grosso - Pedro Bastos triónál pedig a külső dobásokra kell vigyázni - amikor nekik is megy, akkor van igazán gondban a Porto ellenfele, egyébként Tinsley nélkül azért elég kevés opciója van a portugáloknak.

A Sopron a bajnokságban kezd formába lendülni, miután az Alba legyőzését követően a Vasast elég simán verték harmadik negyedüknek köszönhetően. A nemzetközi kupában azonban ugyanúgy 0-2-vel állnak, mint a Porto - legutóbb 28 percig kiválóan játszottak az Antwerp otthonában, de a végére teljesen szétestek. Sabáli Balázsék most egy alapvetően sok játékost forgató, de támadásban talán kevesebb lehetőséggel operáló együttest fogadnak - itt az esély arra, hogy az SKC megkezdje a győzelmek begyűjtését a nemzetközi porondon is. Xavier limitálásával, ne adj' Isten kikapcsolásával rengeteget javulnának az esélyek a sikerre, de Spicáéknak oda kell figyelniük, hogy második esélyekből Washburnék ne tudjanak túl sok pontot szerezni - ha ez a két dolog megvan, gyakorlatilag nyert ügye van Millséknek, de ezt nyilván egyszerűbb leírni, mint megcsinálni.

A találkozót 18:55-ös műsorkezdettel közvetíti a DIGI Sport 2!

Hajrá Sopron, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com, Tóth Zsombor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus