A Real visszavágott a CSZKA-nak, újabb Partizan-csoda!

Csütörtök este négy fantasztikus mérkőzéssel indult az Euroliga Top 16-os csoportkörének 11. fordulója, hiszen rangadókban és izgalmakban sem szenvedtünk hiányt. A Real Madrid pont annyival verte a CSZKA-t, amennyivel kikapott anno Moszkvában, így már csoportelső újra a Rudy Fernandez fémjelezte gárda, a Partizan Belgrade pedig a Maccabi bravúros legyőzésével tartotta életben rájátszás reményeit. A Lokomotiv Kubany nehezen, de elverte a Zalgirist Kaunasban, míg a Panathinaikosz aranykorszakának sikerkovácsa, Zseljko Obradovics vereséggel tért vissza Athénba, immáron a Fenerbahce trénereként. Jöjjenek a részletek!

E-csoport:

Panathinaikosz (görög, 6-5) - Fenerbahce Ülker (török, 5-6) 76 - 67

A görögök James Gist távollétében is uralták a lepattanózást (41-29), ráadásul Michael Bramos karrierje során harmadszor is eljutott legalább hét értékesített tripláig (most ehhez elég volt számára nyolc kísérlet...), továbbá Dimitrisz Diamantidisz (15 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 4 szerzett labda) is megmutatta egykori szeretett mesterének, hogy nélküle is képes nagyot alkotni. Ha ez nem lett volna elég a második negyed közepétől végig vezető görög bajnoknak, Antonisz Focisz (10 pont, 9 lepattanó) is megbízhatóan teljesített, így még a felépülő Curry beállását sem kellett erőltetnie Fragiszkosz Alvertisz vezetőedzőnek, aki egykoron Obradovics jobbkeze volt - előbb játékosként, majd szakemberként.

A törököknél a 13 pontos, 5 lepattanós, 6 gólpasszos Emir Preldzic volt az egyetlen, aki egyénileg átlagon fölülit produkált, Bo McCalebb (6 pont, 1 gólpassz), Luka Zoric (4 pont, 6 lepattanó) és Linas Kleiza (9 pont, 2 lepattanó) is csak szenvedett a szervezett hellének ellen, így nehéz helyzetben a Fener három héttel a zárás előtt, míg a Pana nagy lépést tett a PO felé.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Bramos 23/21, Diamantidisz 15/3, Focisz 10/6, Wright 10
A Fenerbahce legjobb dobói: Preldzic 13/3, Boj. Bogdanovic 10, N. Bjelica 9/9, Kleiza 9

 

F-csoport:

Zalgiris Kaunas (litván, 1-10) - Lokomotiv Kubany (orosz, 5-6) 85 - 86

A vártnál sokkal jobban megszenvedett a Jankunas mellett Cizauskast is nélkülöző Zalgirisszal a győzelmi kényszer alatt játszó Kubany, de végül a nagyon hullámzó teljesítményt nyújtó Marcus Williams (11 pont, 3 gólpassz) vitte be a döntő ütéseket a litvánoknak a hajrában. A korábbi kaunasi kosarast Obardovics athéni köszöntéséhez hasonlóan itt is rendesen megünnepelték, ő viszont 11 egységével és 3 asszisztjával kulcsszerepet vállalt az oroszok diadalából a 15 pontos, 9 lepattanós Derrick Brownnal és a szintén masszív Richard Hendrix-szel (15 pont, 7ből 7 mezőnyből, 8 lepattanó) egyetemben.

Hiába volt Jasikevicius (8 pont, 9 gólpassz) révén esélye a győzelemért dobni az utolsó pillanatban a hazai alakulatnak, Justin Dentmon nem 100 százalékosan csak 5 pontot és 5 asszisztot tudott betenni a közösbe, ezért Robertas Javtokas (18 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) és Martynas Pocius (16 pint, 5 lepattanó, 3 gólpassz) a fiatal Arturas Gudaitisszel karöltve is kevés volt a Kubany két vállra fektetéséhez.

A Zalgiris legjobb dobói: Javtokas 18, Pocius 16/6, Milaknis 14/12
A Kubany legjobb dobói: D. Brown, Hendrix 15-15, M. Williams 11/3, Kalnietis 11

 

Partizan Belgrade (szerb, 3-8) - Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 7-4) 70 - 72

A Davis Bertansszal (2 pont, 2 lepattanó) ugyan kiegészülő, de a lett ifjonctól még érdemi segítséget nem kapó belgrádi had egy 25-13-as utolsó negyeddel fordította és nyerte meg ezt az összecsapást, mely addig végig a dupla duplázó Alex Tyus (14 pont, 11 lepattanó) húzta Maccabinak állt, de végül Bogdan Bogdanovics (18 pont, 6 gólpassz) triplájával 24 szekundummal a lefújást megelőzően először jutott vezetéshez a második etap elején már 14-29-re is égő Partizan, aztán a hajrá nem sikerült a Shawn Jamest kényszerből jegelő Tel-Avivnak, így David Blatt fiai még nem biztosították helyüket a legjobb nyolc között, a Vujosevics-tanítványok pedig életben maradtak, ami a PO-reményeket illeti.

A Partizan legjobb dobói: Bog. Bogdanovics 18/12, Tepics 13/9, Muszli 13
A Maccabi legjobb dobói: Tyus 14, Szkorcanitisz 12, Blu 10/6

 

Real Madrid (spanyol, 9-2) - CSZKA Moszkva (orosz, 9-2) 93 - 79

A forduló MVP-je, Rudy Fernandez (28 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 4 szerzett labda) megállíthatatlan volt ezen az estén, ráadásul követője is akadt Nikola Mirotic (15 pont, 5 lepattanó) személyében, miközben az oroszoknál a hiányzó Milos Teodoszics nem léte mellett Viktor Hjapa (0 pont, 7 lepattanó) és Szasa Kaun (5 pont, 2 lepattanó) méretes betlije is nehezítő körülmény volt, pedig Sonny Weems (28 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) élvezetes párharcot vívott a szintén ex-NBA-s Fernandezzel.

Hihetetlen adat, de az idei veretlenségét anno Moszkvában elvesztő Real Euroliga-csúcsot döntött azzal, hogy csapatszinten csupán kétszer adta el a labdát a rangadón, amely után már újra Pablo Laso fiai vezetik a nyolcast, mivel a többi rivális ellen jobbak eddig az eredményeik.

A Real legjobb dobói: Fernandez 28/12, Mirotic 15/3, Rodriguez, Buruszisz, Llull 10-10
A CSZKA legjobb dobói: Weems 28/6, Krsztics 14, Pargo 10/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus