A sírból hozta vissza az esélyt az Alba a Europe Cupban

Közel harminc pontos hátrányból kapaszkodott vissza az Alba, és nyílttá tette a Juventus elleni visszavágót a Europe Cupban. 

FIBA Europe Cup, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés

Juventus Utena (litván) - Alba Fehérvár (magyar) 87-74 (29-6, 25-28, 15-20, 18-20)

Juventus: Gaines 25/12, Bickauskis 2, Kornilenko 2, Siksnius 9/9, Kupsas 5.
Csere: Buterlevicius 5/3, Dendy 17/6, Ireland 10/6, Guscikas 12/3. 

Alba: Hill 18/12, Pointer 12, Simpson 9/9, Lóránt 16, Keller Á. 8.
Csere: Mohammed 5/3, Kovács -, Horton 6, Filipovity -, Keller I. -.

A mérkőzés statisztikája ide kattintva elérhető.

Villámrajtot vett a Juventus, 12-0-val nyitottak, kintről-bentről eredményesek voltak – eközben az Alba csak kereste a támadójátékát, a legegyszerűbb feladatokban is hibáztak. A hamar kikért idő sem sokat segített, Lóránt révén ugyan megszerezték első pontjaikat, de erre két tripla volt a válasz a csapatkapitány Siksniustól. A fehérváriak a negyed hátralévő részében sem tudták szűkíteni a különbséget, köszönhetően annak, hogy 0/10-zel céloztak a triplavonal mögül, kicsit közelebbről sem villogtak (3/9), két kiharcolt büntetőjük pedig kimaradt. A litvánok ellenben nem álltak le, nagyon keményen védekeztek, labdákat szereztek, amikből jöttek a könnyű pontok is, így a kisszünetre 20 pont fölé hízott a differencia. 

Nem indult jól a második negyed sem magyar szempontból, Dendy, Ireland és Gaines révén 10-4-es futással nyitott az Utena, 39-10-nél a differencia közel járt a 30 ponthoz. Hill triplái és Pointer 2+1-e jókor jött a játékrész derekán, kicsit kezdett éledezni védekezésben és támadásban is az Alba – mindez azonban csak arra volt elég, hogy húsz egység közelében maradjanak, nem tudták átvenni a kezdeményezést, a litvánok 16 perc után 49 pontnál jártak. A félidőből hátralévő időben kezdett összeállni az Alba védekezése, sikerült lelassítaniuk ellenfelüket, a túloldalon pedig Hill és Lóránt kapta el a fonalat, ha néhány támadásnál jobban koncentrálnak, bejöhettek volna húsz alá (54-34).

Ami késett, nem múlott, rögtön sikerült húsz alá jönni a második félidő elején, elég volt azonban egy-két elnézett védekezés és esetleges támadás, máris 6-0-val válaszoltak a hazaiak – bár az Alba támadójátéka ezután sem működött óramű pontossággal, Lóránt begyömöszölt két közelit, amivel visszaállította a félidei különbséget (60-40). A Juventus nem nagyon tudott újítani, fokozatosan kiismerhetővé vált a játékuk, az Alba pedig sziszifuszi munkával kapaszkodott felfelé, egyre többször zavarták össze ellenfelüket - a a 27. percben időt kellett kérnie hazaiaknak, mert 17 egységre zárkóztak a vendégek (65-48). Simpson hármasát támadóhiba miatt visszafújták, később viszont betalált, Mohammed is eredményes volt, 15-re hozták fel a fehérváriakat a negyed végére (69-54). 

A rövid pihenő után Simpson vágott be rögtön két hármast, Gaines csak egy duplával felelt, hamar a lélektani 10 pontos határ közelébe kerültek a vendégek (71-60), majd gyorsan át is léptek azt. Hill is trojkával jelentkezett, majd Keller szedett vissza egy támadópattanót, Lóránt is ziccert dobott, a 35. percben már csak 71-67-re vezetett a Juventus, amely amatőr hibákat követett el ebben az időszakban, játékosai teljesen kiestek a ritmusból. Keller ziccere után már csak két pont volt közte, ezt a hazaiak mestere sem bírta tovább cérnával, időt kért - Gaines meg is nyugtatta az övéit egy betörés utáni ziccerrel. Egyúttal egész pályás letámadásra álltak át a hazaiak, aminek három vendég eladott labda lett az eredménye, most az Alba esett ki a ritmusból (76-69). Keller Ákos közelije nagyon kellett, de Dzunics is érezte, hogy kicsit rendezni kell a sorokat, két és fél perccel a vége előtt időt kért. A pauza után jól védekezett a Fehérvár, de Gaines második esélyből beszórt egy hármast, majd ugyanő dobott ziccert, amivel újra 10 pont közelébe növelte a litván fórt. Az utolsó percben Keller újabb szép megoldása után Dendy vert be egy emberes hármast, majd az utolsó pillanatokban Ireland is szórt egy triplát, a végére érezhetően elfáradó Alba azonban így is megtartotta esélyét a továbbjutásra. 

fotó: fiba.basketball/Simon Erika

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus