A Velence ellen vajon véget ér Perlék vesszőfutása?

A EuroCupban vitézkedő Venezia ellen sem lehet más célja a Perl-legénységnek: megszakítani csapatuk egyre hosszabbra nyúló nyeretlenségét!

Délen a helyzet fokozódik. A sereghajtó Orlandina Basket háza táján mind a klubvezetés, mind a csapat szurkolói egyre feszültebb figyelemmel kísérik övéik egyre szörnyűbb vesszőfutását. Perl Zoltán itáliai alakulata sorozatban 8 bajnoki mérkőzést vesztett el, és utoljára 2015. november 22-én a Manital Torino vendégeként hagyta el győztesen a parkettet. A szicíliaiak hazai mérlege azonban még ennél is elkeserítőbb, legutóbbi 6 mérkőzésüket elbukták a PalaFantozziban, és utoljára egy nap híján 3 hónapja(!), tavaly október 25-én, a Reggio Emilia ellen nyertek saját szurkolóik előtt! Hogy a helyzet mennyire nem egyszerű, azt jól jelzi, hogy a klub menedzsmentje jelenleg "stand by" állapotban figyeli a játékosok teljesítményét, mert a Cantú elleni súlyos vereség is jelezte, sokkal nagyobb a baj annál, minthogy azt egy új hátvéd igazolásával meg lehet oldani.

Éppen ezért a korábban már több orgánum által biztos igazolásnak vélt Darius Washington leigazolása is teljes parkolópályára került. Információink szerint a Capo d' Orlando akár több jelenlegi kulcsjátékosának lecserélésére is tehet lépéseket a mai mérkőzés után. Elsődlegesen a macedón játékmester, Vlado Ilievszki tarthat attól, hogy harmarosan új klub után nézhet, úgy tudjuk az európaklasszis karmester utolsó esélyét kapja ma meg, és ha ezzel nem él a Velence ellen, már a jövő héten új irányító érkezik (egy D-ligás amerikai "egyes" érkezéséről pletykálnak...) a csapathoz. Kiváló egyéni mutatói ellenére az amerikai center, Laurence Bowers sem lehet biztonságban, hiszen olyannyira öncélúvá vált a játéka az utóbbi időben, hogy azzal már csapata eredményességét és kollektív játékát is hátráltatja.

Ez utóbbi az, ami miatt nagyon komoly gondjaik vannak mostanában Perléknek, a  szezon első negyedében az Orlandina volt az egyik legfegyelmezetebb és legkontroláltabb kosárlabdát játszó Serie A klubcsapat, kezdeti sikereiket is ennek köszönhetik. Ez a fegyelmezettség vált köddé ez elmúlt két hónapban, emiatt a csapat támadó- és védőjátéka is szétesett, és ez vezetett oda, hogy nem is elsősorban az eredményei vagy a csapat táblázaton elfoglalt helyzete miatt (olyan sűrű a mezőny vége is, hogy bőven van még remény, és "lőtávolon" belül van a benntmaradás), de a játéka miatt sokan már most temetik a Capo d' Orlandót.

Simas Jasaitis valószinűsíthető visszatérése mindenképpen komoly erősítés lehet ma, viszont a litván válogatott magasbedobóval a csapat kezdőötöse is átalakulhat, és sajnos előfordulhat, hogy zsinórban 17 mérkőzés után először nem lesz kezdő Perl Zoli, de hogy este negyed hétkor a szombathelyiek büszkesége vagy az ifjú szerb titán, Vojiszlav Sztojanovics lesz ott a parketten, azt lehet, hogy jelen pillanatban még maga Gennaro Di Carlo vezetődedző sem tudja...

Perlék mai ellenfele a EuroCup legjobb 32 csapata közé bejutó és az olasz bajnokságban is merész (minimum legjobb 4) álmokat szövögető Umana Venezia lesz. A velenceiek azonban hiába rendelkeznek kiváló játékoskerettel, idei teljesítményük meglehetősen hullámzó, jelenleg ugyan biztos play-off helyen, a 6-on tanyáznak 9-7-es mérlegükkel, de idegenben (olasz bajnokit, mert a EuroCupban tudtak győzni Velencétől távol is) ők sem tegnap nyertek utoljára...  Legutóbb még tavaly november elsején a bajnoki címvédő Dinamo Sassari otthonában jártak sikerrel, azóta viszont Brindisiben, Milánóban, Pesaróban, Pistoiában és Avellinóban is elbuktak.

A 12-es rotációval "operáló" veterán Carlo "Charlie" Recalcati (az egyik legnagyobb élő olasz edzőlegenda) ezúttal is hiányolni fogja a nemrég majd két hónapra kieső Hrvoje Pericet, a horvát kiscsatár az utóbbi két évben a velenceiek legjobbja volt, így kiesése érzékeny veszteség. Peric helyén ma debütálhat a Venezia legújabb szerzeménye, a szerb Borisz Szavovics. A számos európai élklubnál (Bayern München, Galatasaray, Crvena Zvezda, Ulm, Ankara) is megforduló Szavovics ugyan alapvetően más karakterű játékos mint Peric, de nemzetközi rutinja, magassága és fizikai ereje miatt a Velencénél is kulcsjátékos lehet.

Azonban ma még valószinűleg nem ő okozza majd a legtöbb gondot a hazaiaknak. Akit kiemelhetünk, az Lóránt Péter egykori római klubtársa, Phil Goss. A vajkezű amerikai bedobó megfékezése Perl Zoli hatásköre is lehet. Szintén külön figyelmet érdemel az utóbbi hetekben bombaformában játszó Mike Green, az amerikai irányító vette át Peric-től a vezérszerepet az arany-gránátvörösöknél. Rajtuk kivül is egy sor rutinos egykori Euroliga játékos is erősíti a mai vendégeket: Michael Bramos (Panathinaikosz), az elnyűhetetlen ex-soproni, Jeff Viggiano (Montepaschi Siena), Benjamin Ortner és Tomas Ress szintén a Siena utolsó bajnok és Euroliga-szereplő csapatának stabil tagja volt. Josh Owens a liga egyik legjobb erőcsatára, Jarrius Jackson olasz-amerikaiként hasznos kiegészítő ember, míg a keretet két olyan reményteljes U20-as Európa-bajnok (2013-ból) olasz kosaras teszi teljessé, mint Michele Ruzzier és Stefano Tonut.

A vasárnap 18.15-től kezdődő Betaland Capo d' Orlando - Umana Reyer Venezia olasz bajnoki mérkőzést a venetoi SporTelevision, mint a Venezia idegenbeli mérkőzéseinek kizárólagos közvetítője élőben sugározza. Sajnos azonban a csatorna alábbi linken elérhető élőképes adatfolyama az elmúlt évaddal ellentétben jelenleg nem elérhető. Ha ebben a mérkőzést közvetlenül megelőzően változás állna be, azt közösségi oldalainkon, jelezzük majd olvasóink felé.

Ha nem is folyamatosan, de láthatunk azért élőképeket a mérkőzésről: az olasz liga a www.legabaskettv.it oldalon élő web tv szolgáltatást működtet, ez a forduló valamennyi mérkőzéséről beszámol és közvetít (a vasárnapi meccsek esetében körkapcsolásszerűen), így Perlék mai összecsapásáról is többször mutatnak majd élőképet. A szolgáltatás csak (egyszerű és ingyenes) regisztráció után nézhető.

A mérkőzés élő statisztikája ide kattintva elérhető! (a link csak közvetlenül a mérkőzés előtt válik "élővé")

Forza Capo! Hajrá Perl Zoli!

                             A BEKO Serie A 18. fordulójának teljes programja:

               

                 A BEKO SERIE A aktuális tabellája itt (katt a linkre!) elérhető!

 

Fotó: Betaland Capo d' Orlando/Facebook

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus