A Ventspils érkezik Szombathelyre - jön a BL második selejtezőköre

Csütörtök este 18:00-tól a lett rekordbajnok ellen lép pályára a Falco a Bajnokok Ligája második selejtezőkörének első mérkőzésén. Lássuk, mit kell tudni az ellenfélről!

Bajnokok Ligája, Második selejtezőkör, 1. mérkőzés
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - BK Ventspils (lett)
2019.09.26., csütörtök, 18:00 (TV - M4, ÉLŐ, 17:45)

Az 1994-ben alapított lett klub gyorsan komoly magasságokba ért, hiszen 1997-ben már nemzetközi kupában indult, 2000-ben megnyerte első bajnoki címét, és zsinórban hétszer végzett a lett első osztály élén. Nemzetközi szinten folyamatosan ott volt a csapat a különböző európai sorozatokban, 2003-ban például a FIBA Europe Cup akkori megfelelőjében négyesdöntőbe jutott, 2005-ben pedig alig maradt le az ULEB Kupa (mai EuroCup) elődöntőjéről. 2009-ben az első lett klub volt a Ventspils, amelyik Euroliga-selejtezőn szerepelhetett, 2013-ban pedig első lett csapatként megnyerte a Balti Ligát.

Közben a magyar kosarastérképre is felkerült az együttes: a 2012-es EuroChallenge Final Fourba a Venspils testén keresztül jutott be a Szolnoki Olaj KK, miután a magyar alakulat 2-1-es összesítéssel kiejtette a pályaelőnyből kezdő letteket. A 2000-től 2006-ig tartó bajnoki aranykorszak után még háromszor nyert bajnokságot a csapat: 2009-ben, 2014-ben és 2018-ban. Tavaly a második helyen végzett a gárda, miután a döntőben 4-1-re kikapott a VEF Rigától. Az újonnan alapított Lett-észt Kosárlabda Ligát megnyerte a klub, a Bajnokok Ligájában csoportjában a hatodik lett 6-8-as mérleggel, utána viszont a nyolcaddöntőben 146-143-as összesítéssel kiesett a török Pinar Karsiyakával szemben.

Új vezetőedző van az együttesnél, a 34 esztendős Arturs Visockis-Rubenis, aki 2011 óta edzősködik klubszinten. 5 évig irányította a Lett Egyetem csapatát, 2016-tól egészen mostanáig pedig a BK Ogre gárdájánál dolgozott, nem is akármilyen eredményekkel: a 2015-ös másodosztályú bajnok a vezetésével előbb 8., 2017/18-ban pedig 4. lett az élvonalban, ez utóbbi szezonban meg is kapta az Év Edzőjének járó elismerést. Mindemellett az utánpótlásban is foglalkoztatják: 2016-ban U16-os, 2018-ban pedig U18-as kapitány volt. Utóbbi válogatottal történelmi eredményt ért el, U18-as lett csapat ugyanis még soha nem jutott döntőbe korosztályos, A divíziós Eb-n - ezüstöt nyert együttese. Idén az U19-es vb-n is ő irányította a gárdát, ahol 12. helyet szerzett hazájával.

Várható rotáció:

Washpun - Tate - Luther - Gulbis - Zakis
Vitols/Kaufmanis - Grinbergs - Berzins - Jaunzems - Cavars

Három amerikait foglalkoztatnak, akikre nyilván fontos szerep hárul majd a lett mag mellett. Wes Washpun 26 éves, 185 centis irányító, megfordult Németországban, a G-Ligában, az előző idényt pedig Mexikóban és Nagy-Britanniában töltötte. A 24 éves, 191 centi magas hátvéd, Jaylon Tate Kanadában és Finnországban töltötte eddigi 2 éves profi pályafutását. A 206 centis, mindkét csatárposzton bevethető Ryan Luther szintén 24 éves, de még csak idén végzett az igen jó nevű Arizona egyetemen, miután 4 évet töltött Pittsburgh-ben.

Hármójuk mellett illik kiemelni a csapatkapitányt, Maris Gulbist, aki 33 esztendős, és 2013 óta a klub alkalmazottja. Nagy névnek számít a 32 éves Rolands Zakis is. A veterán center 2007-ben az U20-as Eb legponterősebb játékosa volt, 2008 óta pedig a felnőtt válogatott tagja. Zakis ráadásul ventspilsi legenda, hiszen 2006 óta mindössze két szezont töltött másik együttesnél: a 2014/15-ös évet a VEF Rigánál, a 2015/16-os idényt pedig a szlovén Union Olimpijánál, utána visszatért első profi klubjához.

Még egy nagy név van: a 26 esztendős, 201 centis Janis Berzins. A kiscsatár 2013-ban ezüstöt nyert az U20-as válogatottal, ami után a Barcelona is el akarta vinni, de ő úgy döntött, hogy a fejlődése érdekében marad a Rigánál, azóta pedig nem futott be olyan pályát, mint azt várták tőle - tavaly csatlakozott a Ventspils együtteséhez. Ők hatan, illetve a Marcis Vitols, Janis Kaufmanis, Arturs Grinbergs, Linards Jaunzems, Klavs Cavars ötös alkotja majd várhatóan az aktív rotációt - bármilyen jól ismerheti is a két 18 éves játékost, Davids Viksnét és Kristaps Kilpset Visockis-Rubenis edző, nem valószínű, hogy egy kiélezettnek ígérkező BL-selejtezőn ők pályára fognak kerülni.

Finoman szólva is felemás felkészülésen van túl a Ventspils, amely azonban orosz és litván csapatokkal is összemérte erejét az elmúlt egy hónapban, nem választott könnyű ellenfeleket. A Falco már két tétmérkőzésen is túl van, és mint ismert, óriási csatában, hosszabbítás után, drámai körülmények között jutott túl a román CSM CSU Oradeán. Papíron nem tűnik verhetetlennek a lett gárda sem, ráadásul mindössze három külföldivel dolgozik a Ventspils, ám a lett kosárlabda igen magas szintet képviselt az utóbbi években - még ha nem is világverő a vendégek kerete, óriási üresjáratokkal nem igazán lehet számolni az esetükben, egy jó átlagra viszont igen.

A mérkőzést az M4 élőben közvetíti 17:45-ös műsorkezdettel!

Hajrá Falco, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus