Ausztrália kiütéssel nyert, megvan az elődöntő mezőnye

Az Argentínán átgázoló ausztrálok a spanyolokat búcsúztató USA-val, a németek ellen továbbjutó szlovének pedig az olaszok elleni izgalmas csatát megnyerő franciákkal találkoznak az olimpiai torna következő körében.

fotó: fiba.basketball

Olimpiai negyeddöntők

Szlovénia - Németország 94-70

Érvényesült a papírforma, az éremre is esélyes szlovén válogatott összességében magabiztosan győzte az elvárásokat már bőven teljesítő német csapatot. Szlovénia már az első negyedben megmutatta, hogy mik az erőviszonyok, ott tíz pont feletti előnyt épített ki a gárda és bár a második játékrészben elállította a vérzést (sőt, közelebb is jött, a nagyszünetben csak hét pont volt közte) Németország, a fordulás után pedig a szlovének akarata érvényesült, akik a záró etapban kiütésessé tették a sikerüket.

Luka Doncic közelített egy tripla-duplához (20 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz) és bár nem dobott igazán jól, de természetesen így is ő volt csapata vezére, Mike Tobey is hozta a szokásost (13 pont, 11 lepattanó), az igazi extrát pedig most Zoran Dragic hozta a kiegészítők közül, aki 27 pontot, 11/13-as mezőnymutatót, közte 5/7 triplát tett be a közösbe. A szlovének 54%-kal dobtak mezőnyből és 43%-kal tripláztak, míg a németek 40% alatti dobóformát mutattak, a lepattanózást is Tobey-ék nyerték 40-28-ra és a germánoknál egyénileg is Lo 11 pontja jelentette a csúcsot, nem tudtak felnőni a feladathoz.

Szlovénia legjobb dobói: Dragic 27/15, Doncic 20/6, Tobey 13/6
Németország legjobb dobói: Lo 11/9, Giddey 10/6, Wagner 9/3, Bonga 9/3

 

Spanyolország – USA 81-95

Jobban kezdtek az amerikaiak, gyorsan, pontosan, pattogósan nyitotta a meccset Gregg Popovich csapata, a védekezés is jól működött és elöl is megvoltak a szükséges játékok – 17-10 után azonban váltott Spanyolország, a sokkal agresszívebbre húzott periméter-védekezés mellé jött Ricky Rubio one man-show-ja támadásban (egymaga 13 pontot szórt csak ebben a játékrészben) és rá építve egy 11-2-t rohant a gárda, amellyel fordított és megnyerte az első negyedet. A folytatásban is az USA szenvedését láthattuk, teljesen megállt a társaság, a spanyolok egészen extrát védekeztek, kiosztottak hat blokkot és uralták a festéket, a feladott üres triplákat pedig vállalhatatlan hatékonysággal dobálták az amerikaiak: sorra maradtak ki a jó helyzetek, percekig lefagytak Bookerék, akik képtelenek voltak kosarakat szerezni. A spanyolok már tíz ponttal is vezettek, amikor a félidő hajrájában kicsit felszívta magát a Popovich-legénység, majd a végén Kevin Durant villanásaival kiegyenlítettek és 43-43-ra mentették a játékrészt – 40% alatti mezőnymutatóval, 4/17 triplával és 29-18-ra elvesztett lepattanózással álltak döntetlenre.

A fordulás után aztán változott a képlet, az amerikaiak jobban járatták a labdát, Durant pedig nem kegyelmezett, rövid idő alatt három triplát is bebombázott és mivel Booker is beköszönt, így négy perc alatt egy 15-4-et rohant a Team USA, amellyel a meccs során először tíz pont feletti előnybe került – a spanyolok játéka itt nem működött, nem nagyon jutottak el jó dobóhelyzetekig, inkább csak erőlködtek. Közte 16-nál úgy tűnt, hogy dűlőre is vihetik a dolgot Adebayóék, de Rubio megrázta magát, bevert két nagy triplát, kiosztott egy gólpasszt, Middleton kihagyott két könnyűt, majd Sergio Rodriguez is elsüllyesztett egy méretes hármast, így a negyed végül csak hatpontos USA-fórral zárult, túlélte a rohamot a spanyol csapat. A záró etap elején azonban hozzászólt az addig nagyon csendes Lillard, majd beköszönt párszor Tatum is, erre a tűzerőre pedig már az extrát játszó Rubio minden csillogása ellenére sem volt igazi válasza Spanyolországnak – a hajrához tíz pont körüli különbséggel mentek a felek, majd jött egy nagy Holiday-tripla, amely után igazából eldőlt a küzdelem bő két perccel a vége előtt.

Végül 14 pontos USA-siker született, a második félidő összességében már az amerikaiakról szólt, akiknél Durant (29 pont, 10/17 mezőnyből, 4 gólpassz) kilógott felfelé, de Tatum, Holiday, LaVine és Lillard is elérte a tízpontos határt, míg a spanyoloknál Rubio döbbenetesen nagy meccse (38 pont, 13/20 mezőnyből, 4/7 tripla, 8/8 büntető) sem volt elég az üdvösséghez - rajta kívül csak Rodriguez villanásai jelentettek érdemi támadójátékot, a többiek nem nagyon tudtak hozzátenni.

Spanyolország legjobb dobói: Rubio 38/12, Rodriguez 16/9, Hernangomez 10
Az USA legjobb dobói: Durant 29/12, Tatum 13/9, Holiday 12/3


Olaszország – Franciaország 75-84

Az olaszok kezdték jobban a találkozót, gyorsabban és pontosabban játszottak az első percekben, 12-6-ra vezettek, majd stabilizálták magukat a franciák és onnantól igazából a nagyszünetig szoros küzdelmet láthattunk – hol egyik, hol másik fél járt előrébb, bár nagyobb részt azért az olaszok diktáltak. A franciák felrakták az ultramagas, már a csoportmeccsek alatt is bevetett szerkezetüket, amikor Fall és Poirier volt a két benti ember, míg az olaszok a Gallinari-Melli duó „egyéb” képességeivel igyekeztek ezt ellensúlyozni, de nagy különbség nem alakult ki, két negyedet követően egy ponttal, 43-42-re vezetett Franciaország. 

A fordulás után azonban sikerült kicsit emelniük a tempón a galloknak, Gobert három kosarat is szerzett rövid idő alatt, jöttek a támadópattanók, a center kiosztott egy blokkot is, az olaszok pedig percekig nem tudtak fogást találni ellenfelükön – négy és fél perc alatt 13-4-re kaptak ki, így megléptek De Colóék. Ebben nagyon benne volt az is, hogy Collet mester váltott és ő is alacsonyabb ötöst küldött ki: Gobert körül De Colo, Fournier, Luwawu-Cabarrot és Batum kapott lehetőséget, vagyis az első félidőben remeklő, de védekezésben kevéssé hasznos Heurtel is a padról nézte a meccset. Az olaszok végül a negyed hajrájában szépítettek, így „csak” közte tíz volt a franciák javára a záró etap elején, de a taljánok nem adták fel és a nehéz helyzetükből visszakapaszkodtak: Fontecchio egy triplát és három büntetőt is a gyűrűbe küldött, 66-66-nál, hat perccel a vége előtt utolérték ellenfelüket Ricciék. Itt jött egy nagyon fontos tripla Luwawu-Cabarrot révén, amire Gallinari válaszolt, majd jött Heurtel, aki bő két perccel a vége előtt 76-73-as vezetéshez juttatta a franciákat. Ez döntőnek bizonyult, Gobert és Gallinari váltott még két-két büntetőt, de a francia időkérés után, 37 másodpercnél Heurtel megint megtalálta a centert, aki zsákolt, így öt pontra nőtt a különbség – Fontecchio még kihagyott egy hármast, több esélyük pedig nem nyílt az olaszoknak.

Így egy végig kiélezett, szoros, izgalmas és színvonalas összecsapás után Franciaország jutott be a legjobb négy közé, ahol Szlovéniával találkozik majd. A galloknál Gobert villogott (22 pont, 10/13 mezőnyből, 9 lepattanó), Batum óriásit játszott (15 pont, 14 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk), Fournier pedig 21 pontig jutott, míg a túloldalon Fontecchio (23 pont 50%-kal), Gallinari (21 pont, 10 lepattanó) és Polonara (15 pont, 7 lepattanó) dicsérhető. Viszont többen is betliztek, Mannion 1/10-et, Melli 1/6-ot, Tonut 2/9-et dobott, csapatszinten csak 32%-kal céloztak mezőnyből az olaszok, ráadásul a lepattanózást is elbukták 49-33-ra - csak azért lett szoros a derbi, mert az eladott labdák aránya 20-9 lett a javukra, ezzel tudtak kompenzálni.

Olaszország legjobb dobói: Fontecchio 23/6, Gallinari 21/6, Polonara 15/6
Franciaország legjobb dobói: Gobert 22, Fournier 21/9, Batum 15/6

 

Ausztrália – Argentína 97-59 

A mérkőzés esélyese a 3-0-s mérleggel bejutó Ausztrália volt, az eddig 1-2-t hozó Argentína nem brillírozott a csoportkörben, de a dél-amerikaiak mégis jobban kezdtek: egy alacsonyabb szerkezetet küldtek fel a pályára, amely ellen percekig nem tudtak érdemi támadójátékot produkálni az ausztrálok. Mivel a túloldalon a Campazzo-Scola-Laprovittola trió viszont hozta a szükséges játékokat, így meg is tudtak lépni az argentinok, majd a második negyedre tudta rendezni a sorait Ausztrália és ekkor már Patty Mills vezetésével feltárták a gyenge pontokat: hiába próbálkozott egy extra magas szerkezettel az argentin csapat, itt már ez sem működött, így is elnyomták őket a festékben és a lepattanóknál. Az ausztrálok itt teljesen átvették a meccs irányítását, a nyolcpontos argentin fórból kilencpontos ausztrál előny lett, a nagyszünetben pedig végül hat lett közte – keveset járt a labda Scoláéknál, a Boomers pedig ráérzett arra, hogy hogyan is kell támadniuk ezen a meccsen.

A harmadik negyedben tovább nőtt a különbség, az argentin csapat egyáltalán nem talált megoldást támadásban, így egyre jobb helyzetbe került Ausztrália, amely végül a záró etap elején el is döntötte a küzdelmet: egy 19-0-s rohammal 31 pontos előnyt épített ki, nagyjából hét perccel az órán formalitássá vált a derbi. 

Ausztrália összességében a döcögősebb kezdés után rendkívül meggyőző volt védekezésben, míg támadásban annyit tett hozzá, amennyit kellett. Mills (18 pont, 4 gólpassz, 3/4 tripla) volt a legjobb dobó, de rajta kívül még négyen érték el a tízpontos határt, csapatszinten 49%-kal céloztak mezőnyből, 45%-kal tripláztak és 33 gólpasszt osztottak szét, tökéletesen működött a játékuk. Argentína tornája viszont itt véget ért, Luis Scola pedig elbúcsúzott - az utolsó percben szállt ki, mindkét csapat, a játékvezetők, minden jelenlévő őt tapsolta...

Ausztrália legjobb dobói: Mills 18/9, Thybulle 12/9, Landale 12/6
Argentína legjobb dobói: Laprovittola 16/6, Deck 12/6, Campazzo 9/3

 

Az elődöntőben tehát USA - Ausztrália és Szlovénia - Franciaország mérkőzéseket rendeznek.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus