Az Alba vereséggel nyitotta a FIBA EC második csoportkörét

Hiába vezetett szinte végig a magyar csapat, végül hosszabbításban kikapott Bulgáriában.

FIBA Europe Cup, Középdöntő-csoportkör, 1. forduló

Balkan BC (bolgár) - Alba Fehérvár 88-82 (25-25, 12-21, 16-15, 15-9)

Balkan:  Efianayi 13/6, Brown 15/6, Minkov 8/6, Dimitrov -, Hopkins 17.
Csere: Mulalic 6/6, Gavrilovic 14, Petkov 12/9, Hristov -.

Alba: Cartwright 4, Boykins 23/12, Bullock 15/6, Freeman 18, Heath 15/3.
Csere: Keller I. -, Peringer 2, Varga -, Filipovity 5/3, Tóth P. -.

A mérkőzés statisztikája ide kattintva érhető el.

Lóránt Péter még nem épült fel sérüléséből, az új légiós pedig még nem játszhatott, így az Alba továbbra is foghíjasan állt fel. A bolgároknál sem volt ott Ivanov, de akkora elánnal kezdtek a csapatok, hogy nagyon nem érződött egyik oldalon sem a tűzerő hiánya. Bullock kettese nyitotta a derbit, s az első hét percben nem is engedték el egymás kezét a csapatok, ám ekkor Hopkins zsákolásával 20-16-ra "meglógott" a vendéglátó - jött is Dzunics mester időkérése. A játékrész végére 25-25-ös egál lett - a 23-at szóró Boykins triplája és a padról gyors kosárral beszálló Peringer billentette át a holtponton az Albát, de Mulalic hármasával a bolgároké volt itt az utolsó szó.

A folytatásban egészen más képet festett magáról a fehérvári had, mely védekezésben sokkal szigorúbb lett. Viszont annak ellenére, hogy Filipovity távolijával visszavette a vezetést, támadásban sokáig akadozott az Alba gépezete, ám egy újabb időkérést követően már csak négy pontot engedélyezett a magyar alakulat az első félidő hátralévő bő hat percében és a nagyszünetre kilenc egységnyi fórral mehetett el pihenni.

A fordulás után jól sáfárkodott ezzel az előnnyel az Alba, Cartwright duplájával volt készámjegyű is a különbség, ám Gavrilovic zsákolásánál már ütőtávon belülre ért a Balkan (43-48) és úgy tűnt, hogy fáradni is kezd a Fehérvár, ám Boykins vezéri teljesítményével és a végén szerzett Cartwright-kosárral így is megtartott 8 pontnyit előnyéből az utolsó negyedre.

Heath találatával megvolt a lélektanilag is fontos "közte 10" a játékrész elején, ám három perces kosárcsend jött az Albától - ezt törte meg Bullock hármasa és újra 10 feletti fórja volt a fehérvári gárdának (55-66). Ekkor úgy látszott, hogy minden nehézséget túlél a Dzunics-legénység, de a következő négy percet két dobott ponttal hozta le a vendég gárda, így maradt az idegek harca a rendes játékidő utolsó két minutumára. Brown egalizált (70-70), Bullock viszont egy faulttal együtti zsákolással hat másodperccel a lefújás előtt újra előnyhöz juttatta a magyarokat, viszont nem sikerült faultolni három egységnyi hátrányban, Brown így köszönte szépen és egy hármassal hosszabbításra mentett.

A ráadásban nagyon kijött, hogy lélektani fórban játszhat a Balkan és végig vezetett is, a véghajrára pedig el is fogyott fejben az Alba Fehérvár, mely 84-82-nl még egyenlíthetett volna, ám Freeman közelről rontott, így nagy esélyt elszalasztva vereséggel nyitotta a második csoportkört a negyedik számú európai nemzetközi kupasorozatban.

Fotó - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus