Batum a nyerőember, USA-Franciaország döntő az olimpián

Végig kiélezett, körömrágós meccsen, De Colo parádéjával és Batum utolsó másodperces blokkjával jutott döntőbe Franciaország, Szlovénia és Luka Doncic a bronzéremért játszhat. A másik meccsen hiiába vezettek már 15 ponttal is az ausztrálok, a második félidőben nem volt esélyük az USA ellen.

 

Olimpiai elődöntő

USA - Ausztrália 97-78

Jobban kezdték a meccsek az ausztrálok, Patty Millsék szervezett védekezése ellen sokáig nem talált megoldást az USA, míg a túloldalon szép labdajáratással, elmozgásokkal és pontos kinti dobásokkal operált a gárda, így 16-8-ra is vezetett már. Az első negyed második felében, hajrájában azért sikerült emelnie a szinten a Team USA-nek, jöttek a kosarak, de Goulding triplájával így is 24-18-ra nyerte a játékrészt Ausztrália, hiába járt már nyolc pontnál Kevin Durant. Az amerikaiak a folytatásban sem tudtak felpörögni, volt kihagyott üres zsákolásuk, elejtett ziccerük, felesleges támadóhibájuk, a játékrész közepén már tíz pont volt az ausztrál előnye 33-23-nál. 41-26-nál aztán már időt is kért Popovich, Exum villanásai után nagyon elkapta a fonalat Ausztrália, a kintről 0/8-cal álló USA pedig csak szenvedett, a kosaraikat is egy-egyes erőlködésekből dobták, de védekezésben is tompának, lassúnak, dekoncenetráltnak tűntek. Közte tizenötről aztán felszívta magát az amerikai csapat és Durant egy-egyeivel, Holiday megoldásaival, két beeső triplával (0/10 után), valamint egy kicsist "sűrűbb" védekezéssel és az elmaradó ausztrál extrákkal ledolgozta a hátrány nagy részét - 41-26-ról lett 45-42 a nagyszünet, visszajött a víz alól az USA.

Ez a lendület pedig elégnek bizonyult ahhoz, hogy a fordulás után átgázoljon ellenfelén a Popovich-legénység: a felkeményedő védekezés meghozta az önbizalmat, Durant és Jrue Holiday nagyon hasznos játéka mellé felnőtt Devin Booker, a vállalhatatlan triplázás rengeteget javult, innentől pedig már nem volt kérdés. A harmadik negyedben 32-10-re szedték szét ellenfelüket, Ausztrália teljesen lefagyott elöl-hátul, nem jöttek az addig látott szép labdajáratások és ritmusos dobások, illetve a védekezés is összeomlott - a festékben 38-24-re kaptak ki, elbukták a lepattanózást, kosarat pedig maximum leindításból dobtak. A záró etap innentől formalitássá vált, de az USA azt még megnyomta, további tíz pontot tett közé és a pocsék első másfél negyed, valamint a 15 pontos hátrány ellenére 19 pontos győzelmet könyvelhetett el.

Durant (23 pont, 9 lepattanó, 10/19 mezőnyből), Booker (20 pont, 7/10 mezőnyből) és Holiday (11 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz) jó játéka ellen kevés volt Mills (15 pont, 8 gólpassz) és Exum (14 pont 60%-kal) biztató teljesítménye - az egészen eddig Ausztrália összességében sima vereséget szenvedett és a bronzéremért játszhat, míg az egész tornán akadozó USA ott lesz a fináléban. 

Az USA legjobb dobói: Durant 23/3, Booker 20/9, Holiday 11, Middleton 11/3
Ausztrália legjobb dobói: Mills 15/9, Exum 14/6, Landale 11

 

 

Franciaország – Szlovénia 90-89

Rendkívül magas színvonalú, minőségi támadójátékkal kezdtek a csapatok, az egyik oldalon Nic Batum fogta Luka Doncicot, a másikon Zoran Dragic próbálta sanyargatni Evan Fournier-t, de a szlovének azt is érezhetően erőltették, hogy Mike Tobey minél nagyobb bajba sodorja Rudy Gobert-t – a center hamar beleállt két triplába, egyet be is hintett. Az első negyed derekán már 20-14-re vezetett Szlovénia Doncic két visszalépős hármasa után, majd később volt 25-17 is az állás, de a franciák két triplával visszajöttek és a pontzáporos negyedet „csak” 29-27-re nyerte meg a szlovén csapat – Tobey és Fournier már két-két faultnál, a center és Doncic 10-10 pontnál járt. A második negyed már más képet mutatott, a csapatok összeszedték magukat védekezésben és mivel a távoli dobások egyik oldalon sem igazán ültek, így lassabb lett a játék, illetve jóval kevesebb a pont. Franciaország egyszer át tudta venni a vezetést, de ez nem tartott sokáig és a valamivel pontosabban játszó, festéket tudatosabban támadó szlovének két ponttal megnyerték a félidőt a 4/16 triplájuk ellenére.

A fordulás után azonban Franciaország sebességet tudott váltani és villámgyorsan bevertek három triplát De Colóék, így nemcsak megfordították a derbit, de abszolút a kezükbe is vették és meglógtak nyolc ponttal – bajba kerültek az eddig szinte végig vezető szlovének. 60-56-nál úgy tűnt, hogy stabilizálhatják magukat, de a megvaduló De Colo foghatatlannak bizonyult, Fournier is hozzászólt, a szlovén dobások pedig ismét elkezdtek kimaradni, távolról bedeszkázták nekik a gyűrűt, úgyhogy a gallok elmentek tíz ponttal. A szlovének fáradtnak, leharcoltnak tűntek, a franciák pedig új erőre kaptak és dominálták a negyedet, az volt a meglepő, hogy végül mégis csak hat ponttal, 71-65-re vezettek a játékrészt követően. A záró etap elején Szlovénia aztán még egyszer megpróbálta felpörgetni a védekezést, agresszívebbé váltak, visszajöttek egy pontra és Fournier két „gyilkos” dobása ellenére ott tudtak maradni ellenfelük nyakán, sőt, 78-78-nál, bő öt perccel a vége előtt ismét kiegyenlítettek. Itt azonban ismét jött a szenzációs meccset játszó, a harmadik negyedben végig domináló De Colo és gyors négy ponttal ismét megtolta a francia szekeret, majd amikor 85-85-nél megint egalizáltak a szlovének, újfent ő érkezett egy clutch kettessel.

A kiélezett végjátékban aztán nagyon kijött, hogy Doncic minden erejét felemésztette a torna eddigi része és ez a meccs is, egyáltalán nem tudta megbontani a védekezést, folyamatosan kiadta a kezéből a labdát, de a társak távoli dobásai egyszerűen nem estek be ezen a napon – a franciáknak az is belefért, hogy másfél percnél Gobert mindkét büntetőjét kihagyta. Egy újabb elrontott szlovén támadás után Luwawu-Cabarrot adta meg a kegyelemdöfést, 56 másodpercnél bevert egy óriási hármast, ezzel 90-85-re módosította az eredményt. Még nem volt vége, Prepelic nagy hármasa és Fournier kipontozódása után 90-89-nál, húsz másodpercig támadhatott Szlovénia, Doncic azonban nem vállalta el, a végén kiadta a kezéből Prepelicnek, aki elment a gyűrűig és már úgy tűnt, hogy megnyeri a meccset – de odaért hátulról Batum, betakarta a szlovént és ezzel a sapkával lezárult a találkozó.

A győztes játék a Clippers játékosáé, de egyébként De Colo (25 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Fournier (23 pont, 5 lepattanó) és Gobert (9 pont, 16 lepattanó, 4 blokk) is óriásit játszott – a szlovéneknél Doncic 16 ponttal (5/18 mezőnyből, 2/9 tripla), 10 lepattanóval és 18 gólpasszal zárt, Prepelic 17 pontig jutott, Tobey pedig 23 ponttal és 8 lepattanóval zárt.

Franciaország legjobb dobói: De Colo 25/9, Fournier 23/12, Luwawu-Cabarrot 15/9
Szlovénia legjobb dobói: Tobey 23/6, Prepelic 17/6, Doncic 16/6

 

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus