BL: A Bonnt fogadja a magyar bajnok

Kedd este 18:00-tól német ellenfele lesz a Falcónak a Bajnokok Ligájában - több ismerős név is érkezett a Bonnhoz a nyáron.

Bajnokok Ligája, Csoportkör, D csoport, 4. forduló
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (1-2) - Telekom Baskets Bonn (német, 2-1)
2019.11.05., kedd, 18:00

A német együttest 1992-ben, 27 évvel ezelőtt alapították, úgyhogy nem túl hosszú múltra tekinthet vissza. Soha semmilyen komolyabb trófeát nem nyert a gárda - 1996-ban jutott fel a másodosztályból az élvonalba, azóta ötször volt második a német bajnokságban (legutóbb 2009-ben), illetve van három ezüstérme a kupából is (legutóbb 2012-ben).

Az előző szezonban hetedikek lettek a bonniak a német pontvadászatban, és elindultak a Bajnokok Ligájában is, ahol a csoportkörben a hatodik helyen zártak. Így a FIBA Europe Cupba kerültek, ott pedig emlékeztes véget ért a nemzetközi szezonjuk: az Alba Fehérvár állta útjukat a nyolcaddöntőben, és egészen simán estek ki.

Idén egyelőre nem nagyon megy nekik, legalábbis hazájuk bajnokságában: 1-3-mal állnak a német pontvadászatban, a hétvégén a Rasta Vechta otthonában kaptak ki (95-83). Az európai kupaküzdelmek során azért jobb eredményeket szállítottak eddig: 2-1-es mutatóval rendelkeznek, a múlt héten a Besiktast győzték le (86-82), de eddigi egyetlen idegenbeli meccsüket elvesztették, igaz, mindössze egyetlen ponttal, a Brindisi otthonában (76-75).

Vezetőedzőjük a 37 éves Thomas Päch, aki 2005-ben került az Alba Berlinhez, ott utánpótlástréner és a második csapat segédedzője volt. 2010-ben a TBB Trierhez igazolt, majd 2015-ben visszatért az Albához. A 2016/17-es idény végén irányította egy kis ideig a klubot, de a következő szezonban újra segédedző lett, és idén nyáron szerződött Bonnba. A tavasszal a csapatot irányító Chris O'Shea egyébként maradt az együttesnél, újfent segédedzőként tevékenykedik.

Várható rotáció:
Frazier - Bartolo - McKinney-Jones - Simons - Breunig
Saibou - DiLeo - Lischka - Szubotics - Zimmerman/De Oliveira

A tavalyi csapatból TJ DiLeo, Bojan Szubotics, Martin Breunig és Yorman Bartolo továbbra is a csapat tagjai, és rendszeresen játszanak is. Az amerikai részleg teljesen kicserélődött, és Magyarországról is ismert játékosok érkeztek a távozók helyére. Az irányítás az egykori kaposvári Branden Frazier feladata, aki a spanyol élvonalban a középmezőnyben végző Burgostól tette át székhelyét. Cseréje Joshiko Saibou, aki két évvel idősebb Fraziernél, 29 esztendős, és az edzővel együtt érkezett az Alba Berlintől. DiLeo és Bartolo megoldják a kettes posztot, de Bartolo mellett az ex-körmendi Trey McKinney-Jones is egyaránt bevethető dobóhátvédként és kiscsatárként is.

A hármas poszthoz, illetve a magasemberekhez sorolható Szubotics és Breunig mellett Benjamin Lischka, aki a 30 évével a 34 éves Bartolo mögött a gárda második legidősebb játékosa - a Giessentől szerződött Bonnba. Nála jóval nagyobb név Stephen Zimmerman, aki echte center, 2016-ban a 41. helyen kelt el a drafton, de nem tudott megragadni a ligában: három évig G-Ligázott, most kezdi meg európai karrierjét. Ő a 23 évével a rendszeresen játszók közül a legfiatalabb, csak a ritkábban bevetett, 22 éves Gabriel de Oliveira fiatalabb nála. A 28 éves Benjamin Simons pedig Frazierhez hasonlóan Spanyolországban, az Obradoirónál játszott az előző idényben.

Mint minden nemzetközi kupás német csapatnál, itt sincsenek kőbe vésett kezdők és cserék, 10 embert forgat rendszeresen Päch mester. A 213 centis Zimmermant (és a 206 centis de Oliveirát) leszámítva nincs igazi magasembere a gárdának, Lischka 204, Simons, Szubotics és Breunig pedig 203 centisek, így a pattanózást csapatszinten oldják meg, nincs ebben kiemelkedő játékosuk. Az sem meglepetés, hogy a gyors játékban is otthonosan mozog a Bonn, ez is elmondható majdnem minden jegyzett német gárdáról. Amire nagyon vigyázni kell majd, az a külső dobás: Fraziernek és Simonsnak különösen sül eddig a keze az idei meccseken, de McKinney-Jones és Saibou is jók, DiLeónak pedig szintén nincs rossz keze, még ha gyengébben is kezdte a szezont.

A Falco nagy önbizalommal várhatja ezt az összecsapást, hiszen első hazai BL-meccsét megnyerte a magyar bajnok a PAOK ellen, két héttel ezelőtt (76-66), a múlt héten hatalmas csatára kényszerítette idegenben a jóval esélyesebbnek tartott Zaragozát, a hazai bajnokságban pedig menetel az együttes, szinte erőlködés nélkül verte a hétvégén az Alba Fehérvárt. Amennyiben ugyanolyan felszabadultan és egyben pontosan játszanak Perl Zoltánék, mint az előző két hétben, úgy teljesen reális győzelmi esélyeik lesznek hazai környezetben. Jó csapat a Bonn, megint nincs nyomás vagy elvárás Gasper Okorn csapatával szemben, de Curry érkezése után mindene (mélysége és minősége egyaránt) megvan a Falcónak ahhoz, hogy újabb győzelmet arasson az első számú FIBA sorozatban.

A találkozót a mindiGO Sport fogja közvetíteni, az élő stream elérhetőségét a holnapi nap folyamán közzé fogjuk tenni!

Hajrá Falco, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus