Bulgáriába utazik az Alba

Holnap este 18:00-tól a bolgár Balkan BC otthonába látogat az Alba Fehérvár a FIBA Europe Cup második csoportkörének első fordulójában.

FIBA Europe Cup, Második csoportkör, J csoport, 1. forduló
Balkan BC (bolgár) - Alba Fehérvár (magyar)
2018.12.12., szerda, 18:00

A Balkan Balkan Botevgrad négyszeres bolgár bajnok és négyszeres bolgár kupagyőztes, de egy-egy trófeát a 70-es évek első felében, 3-3 serleget pedig a 80-as évek második felében ért el a csapat, azóta semmit nem nyert hazai színtéren (sem) az 1947-ben alapított klub. Az előző idényben a második helyen végeztek a bajnokságban, a FIBA Europe Cupban pedig a csoportkörig jutottak, és a tavalyi nemzetközi szereplésük során két magyar együttessel is találkoztak - a Falco a második selejtezőkörben, a Körmend pedig a csoportkörben verte oda-vissza a bolgár alakulatot, amelynek tehát nincs még sikerélménye magyar csapattal szemben.

Idén 5-3-mal a negyedik a Balkan a bolgár élvonalban (legutóbb, szombaton kikapott egyik riválisától, a Beroe-tól), az első csoportkörben pedig a B jelű négyes első helyén végzett 4-2-vel a ciprusi Petrolina AEK, a fehérorosz Cmoki-Minszk, illetve a belga Belfius Mons-Hainaut előtt, így került ide.

Várható rotáció:
Petkov - Brown - Minkov - Dimitrov - Hopkins
Mulalic - Efianayi - Ivanov - Gavrilovic

Vezetőedzőjük ugyanaz a Nebojsa Vidic, aki tavaly is, viszont nagyon kevés más ponton egyezik meg az idei Balkan a tavalyival: Pavel Ivanovnak sokkal kisebb a szerepe, mint az előző idényben, és Ventsislav Petkov van még itt a tavalyi csapatból, az összes többi játékos új az aktív rotációban. Tavaly markáns amerikai játékosokkal rendelkeztek, idén azonban inkább sok lábon állnak, cserébe kiugróan jó játékosuk sincs. A palánk alatt a Hopkins-Gavrilovic páros okozhat gondokat, ők felelnek gyakorlatilag egy az egyben a lepattanózásért, míg a periméteren Brandon Brown - Petkov duó szabja a fazont és szállítja a pontokat is - ők négyen kulcsemberek, de 5-10 pontra a többiek is jók bármikor (más kérdés, hogy nagyon kiegyensúlyozatlanul).

Az Alba gyenge formában vág neki ennek az útnak, miután a 10-es győzelmi sorozatot most már zsinórban 4 vereség követte, 3 a bajnokságban, egy pedig Varesében. Dzunics Braniszlav gárdája új légióst igazolt - kérdés játszik-e, illetve hogy az ő érkezése mennyire oldja meg a székesfehérvári alakulat gondjait. Lóránt Péteréknek nagyon kellene egy győzelem, nem is feltétlenül a továbbjutás szempontjából (a csoportkörben nem az első meccsen fog ez eldőlni), hanem azért, hogy jobb formába lendüljenek egy fontos szakasz előtt, hiszen a kupadöntős indulásuk sem biztos még, sőt... Ilyenkor mindig kérdés az is, hogy az utazás mennyit vett ki a csapatból, illetve hogy a Falco elleni vereségből mit sikerült leszűrni, a kigondolt megoldásokból pedig mennyit tudtak a gyakorlatba ültetni, mert válogatott szünet ide vagy oda, bőven kell még finomhangolni, ennyi látszott Szombathelyen is.

A mérkőzést a televízió nem közvetíti, de az élőképes streamet a holnapi nap folyamán közzétesszük!

Hajrá Alba, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus