Csehország a vb-negyeddöntő kapujában, Görögország kiesett

Giannis Antetokounmpóék csak 7 ponttal verték a cseheket - Litvánia és Montenegró győzelemmel búcsúzott, Jordánia történelmet írt.

Középdöntő

K csoport

Csehország - Görögország 77-84 (12-18, 21-14, 16-25, 28-27)

A görög támadójáték az első félidőben ismét csődöt mondott. Jól kezdtek a hellének, főleg védekezésben pörögtek: Satoransky a harmadik percben szerezte az első cseh kosarat, a palánk alatt kitűnően zártak össze Bourousisék, és rengeteg labdát szerzett a Calathes-Giannis Antetokounmpo duó által vezetett Görögország, amely gyorsindításokból rendre eredményes tudott lenni, így a félidő utolsó percéig 5-10 pont között vezetett. A Blake Schilbet nélkülöző csehek nagyon szenvedtek eleinte, aztán Bohacik néhány kinti dobásával kezdték felvenni a ritmust, és bár le voltak maradva, végig ott loholtak ellenfelük nyakán - mint ismert, 11 pontos vereség még belefért Csehországnak, ha délután az USA legyőzi Brazíliát. A görögök sem nagyon tudtak mit kezdeni a csehek felállt védelmével, így Balvinék Hruban tripláival és Auda révén fordítottak a nagyszünetre (32-33).

Calathes és az idősebbik Antetokounmpo hős lehetett volna, végül azonban Bohacik és Satoransky lett az. A második félidő első pár percében sem utalt semmi arra, hogy itt a görögök továbbmehetnek, 5 ponttal is vezettek már a csehek, amikor megindult az egész meccsen kiválóan játszó Calathes (27 pont, 6-6 pattanó és gólpassz, 3 szerzett labda) és Thanasis Antetokounmpo - utóbbi kevesebb mint 5 perc játék alatt 11 pontot szórt, kivétel nélkül mindet a harmadik negyed második felében, így 8 ponttal megugrottak a görögök a záró 10 perc előtt (49-57). Támadásban teljesen megállt Csehország, Sloukas pedig a 32. perc két büntetővel a bűvös 12 pontra növelte a távolságot (49-61). A differencia gyakorlatilag végig a veszélyzóna környékén mozgott, 8-12 pont között ingadozott. Giannis bő 5 perccel a vége előtt kiszállt, ez pedig teljesen megtörte a görögök lendületét. A csehek a végül 25 pontig jutó Bohacik hármasaival és Satoransky vezetésével 2 pontra jöttek fel bő két perccel a vége előtt (68-70). Printezis kosaras és Sloukas hármasa még visszahozta a reményeket szűk másfél perccel a vége előtt (68-75), Satoransky két kosara azonban eldöntötte a továbbjutás esélyét az utolsó percben. A végén Calathes minden próbálkozása ellenére csak 84-77-re nyertek a görögök, ami a kiesésüket jelentette.

Már csak egy bombameglepetés ronthatja el Csehország örömét. A csehek jó helyzetből várják a délutáni USA-Brazília meccset: csak akkor nem jutnak a negyeddöntőbe, ha a dél-amerikaiak legyőzik Kemba Walkeréket, az USA győzelme esetén Audáék mennek tovább a csoportból a címvédővel együtt. 

Csehország legjobb dobói: Bohacik 25/12, Auda 13, Satoransky 13, Hruban 11/9.
Görögország legjobb dobói: Calathes 27/15, Sloukas 16/3, G. Antetokounmpo 12, T. Antetokounmpo 11/3.

 

L csoport

Dominikai Köztársaság – Litvánia 55-74 (14-19, 10-19, 15-14, 16-22)

Valanciunas és Lekavicius intézte. A franciák elleni botrányos meccs után a lemondó Dainius Adomaitis utolsó meccsére készült szövetségi kapitányként, ehhez pedig megfelelő körítést adtak a litván fanatikusok, akik gyakorlatilag 40 percen keresztül biztatták és éltették csapatukat. A gárda nem is okozott csalódást, az első félidőben Jonas Valanciunas dominált, aki már ekkor 15 pontnál, 9 pattanónál és 3 blokknál állt, végül 19 ponttal és 10 pattanóval dupla-duplázott. Egyedül a harmadik negyed elején ingott meg egy kicsit a csapat, de ekkor előlépett Lukas Lekavicius, a hátvéd sorozatban dobálta a nehezebbnél nehezebb kosarakat, ráadásul képtelen volt hibázni (8/8 mezőnyből, 2/2 büntető) – erre az extrára építve aztán visszaült a lóra a balti alakulat. A negyedik negyedet már végig kontroll alatt tartották és meggyőző fölénnyel nyerve búcsúztak a tornától – érdekesség, hogy a fő fegyverüknek számító triplákat mindössze 2/11-gyel dobták…

Fél negyedig dominált Dominika. Valószínűleg a drukkerek teremtette litván hazai pálya is közrejátszott abban, hogy megilletődötten kezdtek a karibiak, ám ehhez a litvánok védekezésének is köze lehetett. Kemény védelmet kaptak a labdás emberek, nehezen tudtak felállni a támadásokhoz, kiszorították őket a komfortzónáikból, alig 24 pontot tudtak összekaparni, ráadásul feleannyi lepattanót szedtek, mint ellenfelük.  A harmadik negyed elején felpaprikázva jöttek ki az öltözőből, hátul sikerült limitálniuk Valanciunast, a feljavuló védekezésnek köszönhetően pedig többször futhattak, támadhattak rendezetlen védelem ellen. Ez a fölény azonban csak pár percig tartott, a litvánok egyrészt alacsonyabb szerkezetre váltottak, másrészt előkapták Lekaviciust, innentől kezdve pedig elfogyott Dominika összes fegyvere, némi keménykedést leszámítva – a céljukat, az olimpiai selejtezőt mindenesetre elérték, a németek elleni sikerre pedig még sokáig emlékezhetnek. 

Dominika legjobb dobói: Mendoza 14/3, Rojas 11/9, Vargas 8.
Litvánia legjobb dobói: Lekavicius 19/3, Valanciunas 19, Kuzminskas 12.

 

Alsóház a 17-32. helyért

O csoport

Japán – Montenegró 65-80 (16-26, 17-14, 18-21, 14-19)

Watanabe extrája is kevés volt. Már az első negyedben tíz pontot rakott közé az esélyesebb montenegrói gárda, azonban ekkor még a Rui Hachimura hiányában egyedül küzdő Yuta Watanabe tartotta a frontot: 21 pontot rámolt be, végül 34 ponttal (11/16 mezőnyből, 12/12 büntető) és 9 lepattanóval zárt. Fordulás után azonban kijött a nagyobb tudás és a mélyebb keret, csak Nick Fazekas és Yudai Baba nyújtott elfogadhatót - Nik Vucevic vezetésével fokozatosan húzott el a délszláv alakulat, többen is megtalálták a dobásaikat, így Milko Bjelicáék végül győzelemmel zárták a fiatal ország első világbajnoki szereplését. 

Japán legjobb dobói: Watanabe 34, Baba 11, Fazekas 10.
Montenegró legjobb dobói: Vucevic 18/6, Ivanovic 12/3, Dubljevic 10/6, M. Bjelica 10.

 

P csoport

Jordánia - Szenegál 79-77 (22-16, 13-20, 20-20, 24-21)

Jordán történelem. Az első félidőben hullámzó, a másodikban inkább kiegyenlített összecsapás végjátékába az ázsiai ország ment bele vezetéssel. A Youssoupha Ndoye (22 pont, 11 pattanó) és Mouhammad Faye (17 pont) vezette afrikaiaknak két lehetőségük is volt, hogy átvegyék a vezetést 77-75-nél, ám mindkét tripla kimaradt, így végül a Dar Tucker (34 pont, 11 pattanó) vezette Jordánia győzött, ezzel megszerezte története első világbajnoki sikerét. Szenegál nyeretlenül zárta a tornát.

Jordánia legjobb dobói: Tucker 34/3, Alawadi 18/12, Abbas 8, Ibrahim 8.
Szenegál legjobb dobói: Y. Ndoye, M. Faye 17/9, Gueye 11/9.

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus