Csodát tett, de végül kiesett az Alba

A rendes játékidőben ledolgozta 33 pontos hátrányát az Alba, teljesen reménytelen helyzetből mentett hosszabbításra a magyar csapat, de ott végül nem bírt a Holonnal, úgyhogy emelt fővel, szenzációs játékkal, de búcsúzott a sorozattól.

FIBA Europe Cup, negyeddöntő, násodik mérkőzés
Alba Fehérvár - Hapoel Unet Holon 101-74 (18-13, 24-20, 23-20, 31-10, 5-11) - hosszabbítás után

Alba: Tóth P. 14/12, Freeman 19/9, Filipovity 16/6, Heath 18/12, Peterson 4.
cserék: Cabezas 14/9, Takács -, Lukács 4, Keller I. 6/6, Lóránt 6, Peringer -.

A Holon legjobb dobói: Walden 24/12, S. Jones 14, Atkins 11, D. Jones 11/3

A mérkőzés statisztikája ezen a linken megtekinthető!

Az idegenbeli mérkőzésen elszenvedett 33 pontos vereség után nem nagyon lehetett más reális célja ezen a találkozón az Alba Fehérvárnak, mint hogy szépen búcsúzzon a FIBA Europe Cup idei szezonjától, főleg úgy, hogy a magyar bajnokságban a felsőháztól az alsóházig még bármi elképzelhető a társaság számára, minden összecsapás borzasztóan fontos Lóránték számára. Ennek megfelelően Zenót ki is ültette erre a találkozóra Jesus Ramirez vezetőedző és felforgatta a kezdőt, nem volt ott Cabezas és Lóránt sem, bekerült viszont Tóth és Peterson - utóbbi főszerepet vállalt az összecsapás elején, gyakorlatilag az összes támadást ő fejezte be. A fehérváriak jobban is kezdtek, Filipovity többször is megvillant, majd Peringer jelentkezett egy szép blokkal, a beálló Cabezas is hozzászólt, úgyhogy bár 11-7 után jött egy 6-0-s vendégfutás, erre egy 7-0-lal válaszolt az Alba és egy negyed alatt 18-13-as előnyt épített ki. A második játékrész elején aztán Cabezas előbb Kellerrel dobatott egy hármast, majd maga is beköszönt távolról, kilenc pontra hízott a hazai előny és itt már Lukács, illetve Takács is a pályán volt, érezhetően bő volt a fehérvári rotáció. 28-15-nél már kezdett tetemessé válni a különbség, Lukács kétszer is bezörgetett, de itt azért összekapta magát a Holon és visszazárkózott egészen hat egységig - hogy aztán a félidőt Filipovity dudaszós triplája zárja, így közte kilenccel mehessenek pihenni a felek. A hazaiak 7/12 triplája egészen jól nézett ki ekkor, főleg a vendégek 3/14-éhez és 35%-os mezőnymutatójához képest.

A fordulás után Ramirez azért csak betette a kezdőbe Cabezast és Lórántot, az Alba pedig rohamozott is a papíron legjobb ötösével, Heath bevert egy hármast és 16 pontra nőtt a különbség, az idegenben beszedett hátrányának nagyjából felét eltüntette a fehérmezes magyar csapat. Jöttek a szép játékok Freemantől, feljegyzhettünk egy jó távolit Filipovitytól is és itt jó hét percig nem cserélt bele Ramirez, de a különbség nem nőtt tovább, jöttek a változtatások, a harmadik negyed hajrájában pedig visszajött tízre a Holon - hogy aztán itt megint kiengedjen a gárda és néhány rossz játékkal újra tizenöt legyen közte. 18 pontos különbségnél a vendégek már kértek egy időt, de ezt követően két támadásból két Alba-tripla érkezett, már 22 pont volt a távolság hat perccel a vége előtt, a parádés hazai dobóforma mellett az enervált, lélektelen vendégcsapat is "tett" érte, hogy esetleg átgondolhassuk azt a bizonyos 33 pontos határt. A fehérvári zóna alaposan feladta a leckét a csoszogó Holonnak, bő három perccel az órán Cabezas is bebombázott a hármast, itt már 29 volt a különbség, úgyhogy összesen négy pont hiányzott a csodával felérő egyenlítéshez.

Tóth borzasztóan nehéz triplájával már meglett a közte harminc is, de a túloldalon ezekben a pillanatokban Cory Walden úgy döntött, hogy kiesni azért mégsem kéne, egymás után hozta a pontokat a betöréseiből. Hiába, az utolsó percben közte 31-nél (!) labdája volt az Albának ahhoz, hogy egyenlítsen összesítésben és bár itt kimaradt Freeman távolija, Cabezas egy szemfüles labdaszerzéssel és egy ziccerrel kiegyenlített (!) 25 másodperccel az órán. A csoda pedig folytatódott, a vendégek támadását levédekezték Lóránték, maradt 1,7 másodperce az Albának arra, hogy megnyerje a találkozót - ez ugyan nem sikerült, de így jöhetett a hosszabbítás azok után, hogy 33 pontos hátrányból indult a Fehérvár...

Itt az Alba három büntetőt is elrontott, Walden hármasával pedig négypontos "előnybe" került a Holon, itt változott kicsit a játék képe, aztán két és fél perccel az órán Cabezas egy támadóhibával kipontozta az említett Waldent, aki gyakorlatilag egymaga mentette eddig a vendégek meccsét. Ez azonban már nem hozott újabb fordulatot, az Alba kicsit elfáradt, az addigi egészen döbbenetes (60% körüli mezőnymutató, 60%-os, 18/30-as triplázás) dobóforma is visszaesett, jött két eladott labda, úgyhogy az igazi csoda elmaradt, de ez ezúttal semmit sem von le a Ramirez-legénység érdemeiből - hihetetlen mérkőzést játszott a magyar alakulat a botrányos mentalitással pályára lépő Holon ellen és emelt fővel, vastaps mellett hagyhatta el a parkettet. A továbbjutás nem sikerült, de...

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus