Csoportgyőztes Franciaország, 2-0-ra áll Ausztrália, javított az USA

Damian Lillardék Iránt szedték szét a második olimpiai meccsükön, míg a németek nagyon fontos győzelmet arattak Nigéria ellen.

 

A csoport

Nigéria - Németország 92-99

Szorosan alakult a mérkőzés, amelynek komoly tétje volt, hiszen az első fordulóban ez a két csapat kapott ki, így a mostani vesztes elég közel került a kieséshez és a csoport utolsó helyéhez. Ez a vesztes pedig végül Nigéria elett, ugyan az utolsó negyed még egálról indult (sőt, korábban Mike Brown csapata tíz ponttal is vezetett), 79-78-nál vezettek is az afrikaiak, illetve 81-81-nél egál volt az állás, de az utolsó hat perc már Németországé lett és Obst villanásaival, valamint Barthel pontjaival meglógott a gárda - bő három perc alatt egy 14-0-t (!) rohantak az európaiak, így a hajrára eldőlt a küzdelem. Nigéria itt sorozatban négy elrontott dobással és két eladott labdával, valamint nagyon elnézett védekezésekkel lábon lőtte magát, 0-2-ről pedig pokoli nehéz dolga lesz majd az utolsó körben, amikor az olaszokat kell megvernie és bíznia a dolgok kedvező alakulálásban - a németek viszont javítottak és szép győzelemmel léptek egy jelentőset a továbbjutás felé. Egyénileg egyébként Jodan Nwora játszott igazán nagyot, ő 33 ponttal tolta a nigériai szekeret, bedobott 7/12 triplát, míg mellette Miye Oni 5/6 hármassal jelentkezett, de Jahlil Okafor (9 pont, 2 lepattanó, 4 eladott labda), vagy Precious Achiuwa (9 pont, 2 lepattanó, 4 fault) sem tudott vezér lenni - a túloldalon Johannes Voigtmann (19 pont, 7 lepattanó) és Mo Wagner (17 pont, 6/8 mezőnyből) is remekelt és csapatszinten végül egy fokkal jobbnak bizonyultak ellenfelüknél.

Mike Brown egyébként azt mondta, hogy az ő erősségük a védekezés, de most pont ezt nem mutatták meg, ezért kerültek a kiesés szélére - az ellenfél 46%-kal triplázott és 11-gyel több büntetőt dobott, ez nem férhetett bele. 

Érdekesség: a németeknek ez a 99 dobott pont olimpiai csúcs.

Nigéria legjobb dobói: Nwora 33/21, Oni 15/15, Okafor 9, Achiuwa 9
Németország legjobb dobói: Voigtmann 19/6, Wagner 17/6, Barthel 14

 

Olaszország - Ausztrália 83-86

Rendkívül szoros, kiélezett és egyébként színvonalas mérkőzést vívtak egymással a felek, ebből a csatából pedig a végén egy hajszállal Ausztrália jött ki jobban. Az utolsó negyedben ugyan már végig Patty Millsék vezettek, de az olasz válogatott ott lihegett a nyakukban és 80-73-ról is visszajött egy labdán belülre az utolsó percben, de aztán Millsnek volt egy clutch duplája, majd Thybulle két büntetője után már a kezükben volt a siker. Az olaszok ezúttal "csak" nyolc triplát süllyesztettek el, Gallinari megállt öt pontnál, Melli konkrétan pont nélkül zárt, igazából Mannion (21 pont, 7 gólpassz, 9/15 mezőnyből) és Fontecchio (22 pont, 10/17 mezőnyből) húzta őket - közben az ausztráloknál öten is 14-18 pont között dobtak, többen tudtak hozzászólni. A 16-6-os támadópattanó-arány döntőnek bizonyult, a 26 gólpasszt szétosztó Inglesék ezzel ellensúlyozták a gyengébb védekezésüket, így 2-0-val továbbjutottak a csoportból.

Az ausztrálok egyébként a második félidőre ismét szigorítottak a védekezésükön, ahogy azt az előző meccsükön is megtették és megmutatták, hogy ha kell, akkor kiválóan teljesítenek hátul, elöl pedig most különösebb extrára sem volt szükségük. 

Olaszország legjobb dobói: Fontecchio 22/3, Mannion 21/3, Polonara 12/6
Ausztrália legjobb dobói: Landale 18/3, Mills 16/6, Ingles 14/12, Baynes 14/6

 

B csoport

USA - Irán 120-66

A franciák elleni vereség után ezúttal könnyedén javított a Team USA, amely nem adott érdemi esélyt az iráni válogatottnak. Gregg Popovich csapata már az első negyedben állva hagyta ellenfelét és 28-12-re nyerte a játékrészt, Damian Lillard sokkal jobban mozgott a legutóbbinál és Bam Adebayo is bekezdett, ez pedig megadta az alaphangot - a nagyszünetben 60-30 állt az eredményjelzőn, de a fordulás után is folyamatosan nőtt a különbség. A harmadik negyedben meglett a közte negyven, Popovich pedig természetesen mindenkit pályára küldött, a 21 pontos, 7 triplás Lillarddal nem ment rá a 10 triplás olimpiai rekordra és végül csak Keldon Johnson maradt 11 játékperc alatt. Az amerikaiak végül 19 triplát bombáztak be 49%-kal, összességében 55%-kal céloztak mezőnyből, 34 gólpasszt osztottak szét, védekezésben pedig tíz-tíz labdaszerzést és blokkot jegyeztek, nem lehetett kérdés. Iráni oldalon a veterán Hamed Haddadi lett a legjobb dobó 16 ponttal, de nekik ezúttal nem osztottak lapot, így 0-2-vel várhatják a harmadik meccsüket.

Az USA legjobb dobói: Lillard 21/21, Booker 16, Tatum 14/6
Irán legjobb dobói: Haddadi 15/3, Jamshidijafarabadi 14/6, Rezaeifar 12/6

 

Csehország - Franciaország 77-97

A franciák összességében egyértelmű győzelmet arattak, ugyan az első negyedet még a csehek nyerték, de aztán a gallok átvették az irányítást: a második játékrészt 29-12-re húzták be és a harmadik negyedben is dominálni tudtak. A záró etapban már nem votl sok kérdés, kontrollálta a meccset Franciaország és könnyedén tartotta a húsz pont körüli előnyét, amellyel végül nyert és továbbjutott a csoportból - sőt, az is biztos, hogy első lett, hiszen az egymás elleni mérlege Csehország és az USA ellen is jobb.

Evan Fournier (21 pont, 8/13 mezőnyből) és Nando de Colo (17 pont, 8 gólpassz) jó formája kitartott, de a Gobert-Poirier centerpáros is jól dolgozott, míg a túloldalon hiába hozott szép számokat Jan Vesely (19 pont, 9/12 mezőnyből, 4 labdaszerzés), Ondrej Balvin (18 pont, 8 lepattanó) és Tomas Satoransky (14 pont, 10 gólpassz) ez sem volt elég nekik az üdvösséghez.

Csehország legjobb dobói: Vesely 19, Balvin 18/6, Satoransky 14/6, Auda 14
Franciaország legjobb dobói: Fournier 21/9, De Colo 17/9, Poirier 14

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus