EC JKSE: A hiányzók nélkül ez egy korrekt meccs volt idegenben

A hiányzóit (Dukics, Soós, Varga) kifejezetten jól pótoló, összesen két cserével játszó JKSE ismét idegenben vívott jobb meccset az Eurochallenge-ben, ami lassan szokásossá válik, hiszen korábbi négy mérkőzése során is a két külföldi ütközeten ért el jobb eredményt. Érdekesség, hogy Raivio maradt ki most a légiósok közül. Ha nem ad el olyan rengeteg labdát a Jászberény, akár még szorosabb is lehetett volna a találkozó.

Eurochallenge, F csoport, 5. kör
2013. december 10. Novo Mesto

Krka Novo Mesto - Fortress Jászberény 76-61 (21-13 21-18 17-17 17-13)

Krka: Rojc 8/3, Lapornik 3, Muric 5/3, Buljan 10/3, Bolcina 10.

Cs: Klobucar 11/3, Pajic, Kastrati 6, Pavic 12, Hukic 11/9, Zatezic. Vezetőedző: Alekszandar Dzsikics

JKSE: Savic 9/6, Mladenovics 9/9, Markovics 9, Dramicsanyin 20/6, Lázár 6.

Cs: Horti 8, Szögi. Vezetőedző: Földi Sándor.

Kipontozódott: -.

STATISZTIKA

Érdekes, talán tendencának is nevezhető dolgot vettünk észre a JKSE EC-meccsei kapcsán. Az eddigi négy derbiből kétszer igen kevés pontot dobott a Jászberény, méghozzá furamód a két hazai találkozóján (41-et a Krka és 54-et a Tofas ellen), míg a két idegenbeli összecsapáson kimondottan jól dobálták a kosarakat Dramicsanyinék (72 pont Törökországban és 85 az oroszoknál). Ebből kiindulva végképp kíváncsian vártuk, hogy az amúgy több poszton is sérülések miatt meggyengült JKSE ezúttal Szlovéniában képes lesz-e viszonylag több pontra, hiszen a jelek szerint idegenben nyíltabban játszik a csapat, mint odahaza, miközben ellenfele az a Krka lesz, amely gárda Salgótarjánban csupán 41 ponton tartotta a Jászberényt.

ELSŐ NEGYED

Nagyon pontos támadásbefejezésekkel kezdett a Krka és nem engedett lepattanót a saját gyűrűje közelében a vendég Jászberénynek az első negyed java részében. Hamar el is húztak a hazaiak 10-2-re, s bár a két csapat első meccséhez hasonlóan nem csak a JKSE volt meglehetősen meddő, hanem a szlovénok sem ontották számolatlanul a maguk kosarait, mégis, percek alatt megteremtették azt a légkört, ami azt sugallta: nem győzhet a sérülésektől amúgy is megtizedelt vendég gárda.

Ehhez képest a kisszünet előtt remekül magára talált a JKSE, és a délszláv kontingens kosaraival (Markovics, Dramicsanyin, majd az agilis Savic révén) 14-11-re zárkózott fel, ami dicséretes. A Krka erre fel gyorsan megrázta magát, és a rutinos 210-es center Pavic, illetve a csikónak számító Kastrati kosaraival újra ellépett, hogy ne legyen olyan szoros az első negyed vége (19-11).

MÁSODIK NEGYED

A folytatásban először tízen felül tornászta a különbséget a szlovén gárda, majd amikor a Körmendről jól ismert Zvonko Buljan is gyorsan dobott egy triplát, majd gyorsindítás végén egy kettest (34-20), úgy tűnt meg akarja roggyantani ellenfelét a Krka minél hamarabb.

A vendégek azonban tartották magukat, és Dramicsanyin, majd Markovics és Lázár pontjaival megmaradtak látótávolságon belül (35-27).

HARMADIK NEGYED

Ismét a hazaiak rugaszkodtak el jobban a "rajtvonalról", ahogy addig is. Nem fenyegette semmi a Krka vezetését, és Muric, Buljan vagy a center Bolcina szépen javítgatták saját statisztikájukat.

A Jászberénynek viszont ebben a negyedben is volt egy remek feltámadása. 46-31 után ugyanis sorozatban szerzett 9 pontot a JKSE, miközben egyet sem kapott! Dramicsanyin dobott triplát, majd Markovics szorgoskodott össze mezőnyből és büntetőkből 4 pontot, míg a jó kis berényi futás végén Horti is betalált (46-40). Újra nyílt volt a meccs!

Sőt, Mladenovics Dejan az erre a mérkőzésre tartogatott három triplája közül beszórta az elsőt (48-43), s később is volt 50-45 az állás. A negyedet keretbe foglalta azonban a Krka, és akárcsak az elejét, a végét is nagyon megnyomta, s ezzel a 9-3-as szakasszal csírájában elfojtotta azt, hogy netán a vendégek valami hatalmas bravúr elérésében sántikálhassanak (59-48).

NEGYEDIK NEGYED

Így is rendben volt ez a mérkőzés a Jászberény számára, hiszen összesen 7 ember lépett pályára, akik bár borzasztóan sok, 25 labdát adtak el a meccsen, de egészen szépen tartották magukat az erősebb és sokkal hosszabb kispaddal rendelkező Novo Mesto pályáján.

Talán le se kéne írni, hogy a záró negyedet is a szlovének kezdték hatékonyabban, így nem egészen 6 perccel a lefújás előtt gyakorlatilag végleg eldőlt a találkozó (65-48).

Innentől kezdve Mladenovics még bevágott két hármast, Dramicsanyin is elérte önmaga huszadik pontját (egyedül ő ért el kétszámjegyű pontot - minő meglepetés, az otthoni JKSE - Krka meccsen is csak ő, illetve Markovics volt erre képes a berényi csapatból), de ezek már csak a találkozó történetét tették teljessé.

ÉRDEKESSÉGEK

A hazaiak közül 5 játékos is kétszámjegyű pontot termelt, de mind csupán 10 és 12 pont között teljesítettek, tehát nagyon kiegyensúlyozott, igazi csapat volt a Krka. Bolcina egy "óvatos" dupla-duplát tudhat magáénak (10 pont, 10 lepattanó), míg a JKSE-ben Dramicsanyin volt ehhez közel a maga 20 pontjával és 7 lepattanójával.

Mladenovics 3, Dramicsanyin és Savic 2-2 hármast dobott, ráadásul kiváló dobószázalékkal, hiszen a teljes csapat sem ment 50% alá távolról, ami remek mutató.

A lepattanók terén kicsivel maradt alul a JKSE (33 ott, 29 itt), a duplák tekintetében meg semennyivel - igaz, többször kísérleteztek a hazaiak, ezért szereztek valamivel több pontot közelről. A büntetők terén volt még némi különbség, a hazaiak 23-ból 13-at dobtak be, a Jászberény pedig 11-ből 8-at.

Az eladott labdákat nézve mindkét gárda nyugodtan elbújhat viszont a parketta alá (a Krka 18, a JKSE 25 alkalommal szórta el a játékszert a statisztika szerint).

Az Eurochallenge F jelű csoportjában a mai nap után a Jekatyerinburg vezet (4 siker, 1 vereség), hiszen idegenben verte meg a még így is második török Tofast (3-2). A Krka azonban feljött mellé (3-2), ám az egymás elleni eredmény egyelőre a Tofasnak kedvezne, ha most érne véget a csoportküzdelem. A 4. helyen a JKSE áll (0-5).

Az utolsó körben izgalmas meccs lesz a Krka - Tofas derbi, ami a továbbjutásról dönt. A JKSE ugyanakkor a már továbbjutott Jekatyerinburgot fogadja majd. Azt a csapatot, amely bár egyelőre vezeti a csoportot, mégis, éppen ellene ért el majdnem bravúrt idegenben a Földi-legénység két körrel ezelőtt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus