Euroliga: Hangáék csoportmásodikként zárták a Top16-ot

Bambergben a csoportelsőségi esélyek életben tartásért lépett pályára a Laboral Kutxa, ám sima vereséget szenvedett, Ádám újfent remekelt

Top16, 14. forduló

F-csoport

Brose Baskets Bamberg (német, 7-7) – Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 9-5) 89 - 69

Hanga Ádám kezdőként 35,5 percet játszott, ami alatt 11 pontot dobott 2/5-ös mezőnymutatóval (1/2 triplából) és 6/7-es büntetőzéssel, ezen felül volt 4 lepattanója, 1 gólpassza, 1 blokkja és 1 szerzett labdája, valamint 6 kiharcolt faultja, a negatív oldalra pedig 1 labdaeladást jegyeztek fel nála. 17-es VAL-jával a baszkok harmadik legjobbja volt ezen az estén.

A Bamberg úgy vághatott neki ennek a derbinek, hogy amennyiben nyer, még maradhat esélye a továbbjutásra, így amennyire csak tudta, meg is nyomta az első félidőt Andrea Trinchieri legénysége. Volt már 21 pontos előnye is az öt triplát, közte egy távoli buzzer beatert is értékesítő Darius Miller húzta német bajnoknak, ám a harmadik negyedben azért összeszedte magát a vitoriai gárda, melynek egyértelműen Jaka Blazic (19 pont, 4/6 tripla, 6 lepattanó) volt ma a legjobbja, de ez is csak arra volt elég, hogy még egyszer lefaragja a különbséget egyszámjegyűre Velimir Perasovic legénysége a záró etap előtt.

Mivel a korábban befejeződő kaunasi derbit nem tudta megnyerni a Zalgiris, így a hajrában már csak a közönség kiszolgálása maradhatott a Bamberg célja, s hiába zárt legalább olyan jó mérleggel a német gárda, mint az Olympiakosz és a Real Madrid, végül befejeződött számára a nemzetközi klubszezon. A Shengelia mellett Causeurt továbbra is nélkülöző Laboral pedig a másik nyolcas harmadik helyén záró Panathinaikosszal vívhatja majd az egyik fél harmadik diadaláig tartó párharcot, méghozzá pályaelőnyből.

A Bamberg legjobb dobói: Theis 21/9, D. Miller 19/15, Harris 8/3
A Laboral Kutxa legjobb dobói: Blazic 19/12, Adams 11/9, Hanga, Buruszisz 11/3-11/3

 

Zalgiris Kaunas (litván, 2-12) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 8-6) 59-66

Alaposan megszenvedett a Zalgiris vendégeként, végül azonban az esélyeknek megfelelően győzni tudott a Barcelona, így a katalánok mindentől függetlenül megszerezték az F-csoport harmadik helyét. A gránátvörös-kékek így a Lokomotivval csatáznak majd a rájátszsában, egyúttal kiejtették az Olympiakoszt és a Bamberget. Három negyeden keresztül a Zalgiris akarata érvényesült a mérkőzésen, ha nem is nagy különbséggel, de végig a litvánok vezettek ekkor. A sérüléséből visszatért Pau Ribas (14/12 pont, 4/4 tripla) három triplát is a helyére küldött a harmadik játékrész végén, így az utolsó felvonásra már a Barca fordult 49-48-as előnnyel. Innen aztán már jó védekezéssel behúzta a meccset a vendégcsapat, a Jasikevicius-tanítványok emelt fővel búcsúzhattak ettől a nem túl sikeres szezontól, a Barca pedig örülhetett a harmadik helynek. Ribas mellett a dupla-duplázó Joey Dorsey (12 pont, 13 lepattanó, 3 labdaszerzés, 5/5 mezőnyből) volt a katalánok legjobbja, a Zalgirisben pedig Paulius Jankunas (11/3 pont, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés) ért el hasonló statisztikát.

A Zalgiris legjobb dobói: Vecvagars 13/9, Jankunas 11/3, Seibutis 10/3
A Barcelona legjobb dobói: Ribas 14/12, Dorsey 12, Navarro 10/6

 

Real Madrid (spanyol, 6-7) – Himki Moszkva (orosz, 7-6) 83-70

Az a különös helyzet állt elő, hogy Madridban ezúttal a Barcelona sikeréért szorítottak, hiszen a nagy rivális győzelmével a Real egy ki-ki meccset vívhatott a továbbjutásért a Himki Moszkvával. Egyszerű volt a képlet, a győztes továbbjutott, a vesztes pedig kiesett, így ez tulajdonképpen egy előrehozott playoff-meccs volt a két csapat számára. A címvédő aztán olyan magabiztosan hozta le ezt a meccset, ahogy tőlük oly sokszor láthattuk már, így hiába végzett a Realhoz hasonlóan 7-7-tel a Himki is, a királyiak oda-vissza megverték a moszkvaiakat (illetve a szintén 7-7-es Bamberget is), ezért ők mentek tovább, és a negyeddöntőben a Fenerrel találkoznak majd, ami igazi csemegének ígérkezik.

Már az első félidőben is inkább a Madrid vezetett, ám a nagyszünetben az 54-49-es állás még egy teljesen nyílt meccsről árulkodott. Ez szinte teljes mértékben Tyrese Rice (24/12 pont, 4 gólpassz, 12/9 mezőnyből) érdeme volt, a két évvel ezelőtti Final Four MVP ugyanis 24 pontjából 22-t az első félidőben szerzett, lényegében egyedül tartotta a Himkit. Fordulás után aztán Llullék már remekül megoldották az apró irányító semlegesítését, így gond nélkül zárták le a meccset, 10-15 pont körüli fórban voltak egészen a végső dudaszóig. Felipe Reyes (18/6 pont, 8 lepattanó) és a dupla-duplázó Sergio Rodriguez (10/6 pont, 10 gólpassz, 4 lepattanó) nagyon stabil pontok voltak a hazaiaknál, de az X-faktor az idei legjobb meccsét játszó Jaycee Carroll (23/15 pont, 12/9 mezőnyből) volt, akinek keze csapata számára a lehető legjobbkor sült el.

A Real Madrid legjobb dobói: Carroll 23/15, Reyes 18/6, Llull 11/9, Rodriguez 10/6
A Himki Moszkva legjobb dobói: Rice 24/12, Koponen 13/3, Augustine 11

 

E-csoport

Anadolu Efes (török, 7-7) – Panathinaikosz (görög, 9-5) 91-86

Szépen búcsúzott közönségétől és az idei Euroliga-idényétől az Efes, miután a törökök a negyedik negyedben a maguk javára fordították a Panathinaikosz elleni derbit. A Pana ezzel a vereséggel elvesztette esélyét a második hely megszerzésére, maradt harmadik, és Hanga Ádámékkal fognak farkasszemet nézni a playoffban. Pedig a görögök kiválóan kezdték ezt a mérkőzést, triplaesőt zúdítottak a házigazdákra, hiszen az első 10 távoli kísérletükből 9 célba ért az első félidőben. A két lepattanó híján tripla-duplázó Nick Calathes (14/6 pont, 10 gólpassz, 8 lepattanó) újabb hármasa után már 13 ponttal is vezetett a Pana a harmadik negyedben (45-58), úgy tűnt, hogy kézben tartja a meccset az athéni alakulat.

Az előzetes hírekkel ellentétben a játékot mégis vállaló Dario Saric (15/6 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) – Thomas Heurtel (9 pont, 9 gólpassz) duó azonban máshogy gondolta, ők ketten csináltak egy 10-0-s rohamot, amivel ismét meccsbe hozta magát az Efes, 77-76-nál pedig a meccsen először átvették a vezetést a hazaiak. A Pana veszte végül az lett, ami kezdetben a fő fegyverük volt, hiszen elfogyott a görögök puskapora, az utolsó 6 triplakísérletük célt tévesztett. Ezzel szemben Saric továbbra is clutch volt a túloldalon, egy triplával, egy blokkal és egy 2+1-es játékkal lényegében megnyerte a meccset csapatának a horvát erőcsatár.

Az Efes legjobb dobói: Saric 15/6, Diebler 13/9, Osman 12/3, Brown 11/3, Dunston 11, Tyus 10
A Panathinaikosz legjobb dobói: Calathes, Gist 14/6-14/6, Williams 14, Diamantidisz, Jankovics 10/6-10/6, Raduljica 10

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus