Euroliga: Újabb csúnya vereséget szenvedtek Hangáék

Az Olympiakosz után a Crvena Zvezda is lerendezte egy félidő alatt a Baskoniát, hiába volt ezúttal is hasznos Hanga Ádám. A Galata 39 pontos verést mért a Maccabira, a Fener a Kazanyt, a Pana a Barcát, a Zalgiris pedig a címvédő CSZKA Moszkvát győzte le.

Alapszakasz, 19. forduló

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 11-8) – Crvena Zvezda mts (szerb, 11-8) 69-87

A spanyolok lényegében megismételték a múlt heti, Olympiakosz elleni produkciójukat, miután az első félidőben értékelhetetlen teljesítményt nyújtottak - 27 dobott és 50 kapott pontjuk is kritikán aluli 20 perc alatt. Egyetlen pillanatig sem vezettek a hazaiak, és már az első negyed felénél 10 pont fölé nőtt a differencia a vendégek javára - ebből lett a nagyszünetre 23 pontos különbség, így a 3-4. negyed gyakorlatilag nem is számított, hiába jöttek vissza 12 pontra a spanyolok a záró felvonás elején. A vitoriai együttesnél komolyabb gondok is lehetnek a háttérben, mert támadásban megint csak Kim Tillie csipkedte igazán magát (Shane Larkin leginkább már csak akkor, mikor eldőlt a meccs), hátul pedig lényegében csak akkor nem kaptak pontot, mikor nem dobott rá a Zvezda, ez pedig Tornike Shengelia hiányára nem fogható. Összességében egy végtelenül egyoldalú meccset nyertek meg a bombaformában lévő, ezúttal támadásban a 23 pontig jutó Marko Szimonovicsra és a 18 pontos, 11 gólpasszos dupla-duplát (4 szerzett labda) elérő Sztefan Jovicsra építő szerbek 87-69-re, ezzel beérték a tabellán az utolsó két mérkőzésén teljesen széteső Baskoniát.

Hanga Ádám most is azok közé a játékosok közé volt sorolható a spanyoloknál, akik legalább hasznosak voltak, hiszen a magyar válogatott ásza kevesebb mint 28 perc alatt 7 pontig (3/4 dupla, 0/1 tripla, 1/2 büntető), 4-4 gólpasszig és pattanóig, 2-2 blokkig, szerzett és eladott labdáig, valamint 1 beütött, illetve 2 kiharcolt személyi hibáig jutott, ami összesen 15 VAL-os teljesítményt ért.

A Baskonia legjobb dobói: Larkin 16/6, Tillie 12/6, Beaubois 9/3.
A Crvena Zvezda legjobb dobói: Szimonovics 23/9, Jovics 18/6, Kuzmic 11.

 

UNICS Kazany (orosz, 7-21) – Fenerbahce (török, 12-7) 81-86

Ragyogóan megoldotta a Fenerbahce az alapszakasz eddigi legjobb pontszerzőjének (22.8 pont) és legértékesebb játékosának (24 indexpont), azaz Keith Langfordnak kikapcsolását, így a törökök sikerrel vették a mindig nehéz kazanyi túrájukat. Az amerikai sztárjátékost rendre csapdázták a vendégek, és már messze a hármasvonalon túl elkezdték gyötörni, aki így szinte rádobásig sem jutott el, mindössze öt triplakísérlete volt a mezőnyből – amiből kettő sikeres volt – a többi pontját pedig büntetőből szerezte, eddig még senki nem vette így ki őt a játékból, mint most a Fener. A hazaiaknál ráadásul a kiváló irányító, Quino Colom sem játszhatott, így hiába remekelt Art Parakhoszki (21 pont, 9 lepattanó, 10/8 mezőnyből) és Orlando Johnson (16/6 pont, 3 lepattanó) is, nem nyerhetett a Kazany, a tatárok erejéből csak a tavalyi döntős megszorítására futotta.

A törökök szinte végig vezettek ugyanis a 40 perc során, kézben is tartották a találkozót, ám meg nem nyugodhattak egészen az utolsó másodpercekig. A Kazany ugyanis rendre felzárkózott, a hajrában 76-79-nél is csak három pont volt a különbség. Ekkor aztán a Fener legeredményesebbje, az utóbbi időben végre ismét szebbik arcát mutató és tudásához méltó módon játszó Luigi Datome (18/9 pont, 4 lepattanó, 7/6 mezőnyből) süllyesztett el egy gyilkos hármast, ami után már nem tudott az egyenlítésért harcolni a Kazany. Datome mellett a nemrég visszatért Bogdan Bogdanovics (16/6 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó, 8/6 mezőnyből) is pazarul játszott a Fenerben, ahogy a szintén hatékony Jan Vesely (15 pont, 9/7 mezőnyből) is szépen pótolta a hiányzó Ekpe Udoh pontjait.

A Kazany legjobb dobói: Parakhoszki 21, Johnson 16/6, Langford 11/6
A Fenerbahce legjobb dobói: Datome 18/9, Bogdanovics 16/6, Vesely 15, Szlukasz 12/6

 

Galatasaray Odeabank (török, 6-13) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 6-13) 102-63

Valószínűtlenül nagy verésben részesítette az eddig finoman szólva sem tündöklő Galatasaray a hatalmas csalódást jelentő szezont futó Maccabit, a törökök ugyanis egy híján 40 pontot vertek a bukdácsoló izraeliekre. A végeredményre pillantva nem csodálkozhatunk, hogy a Galata több rekordot is beállított ezen az estén, hiszen a klub történetében eddig még sosem szereztek ennyi pontot a rendes játékidőben, sosem nyertek még ekkora különbséggel, illetve 29 gólpasszt sem jegyeztek még egy mérkőzésen (utóbbiból Sinan Güler 12 assziszttal vette ki a részét). A Maccabi is döntögeti a rekordokat ebben a szezonban, csak éppen negatív értelemben, ők ugyanis ebben az évszázadban még nem kaptak ekkora verést, eddig egy 100-65-re végződő CSZKA Moszkva elleni kudarc volt nekik a mélypont még 2014-ből. 

Pedig ez a találkozó nem így indult, az isztambuliak kezdtek ugyan jobban, ám 30 pontnál még egyenlő volt az állás. Félidőre aztán már elhúzott 52-39-re a Galata, ám az igazi feketeleves csak fordulás után jött a vendégek számára. A törökök ugyanis a harmadik negyedben húszpontosra növelték vezetésüket (72-52), a negyedikben pedig valósággal földbe döngölték atomjaira hullott riválisukat, ezt a játékrészt 30-11-re nyerték meg. A Maccabiban egyedül Andrew Goudelock (22/12 pont, 3 lepattanó) játszott jól, rajta kívül más nem is tudott triplát dobni csapattársai közül. A Galata játékosai ezzel szemben egymást múlták felül, a teljesség igénye nélkül Gülerről már volt szó, a fantasztikus dobóformát kifogó Jon Diebler (21/18 pont, 6 lepattanó, 7/6 tripla) valósággal szétdobta a Maccabit, a két center pedig elosztotta egymás közt a terheket, hiszen Tibor Pleiss (16 pont, 5 lepattanó, 2 blokk, 9/8 mezőnyből) az első, a volt csapata ellen játszó Alex Tyus (18 pont, 2 blokk) pedig a második félidőben dobott 16-16 pontot.

A Galatasaray legjobb dobói: Diebler 21/18, Tyus 18, Micov 16/9, Pleiss 16, Schilb 10/3
A Maccabi legjobb dobói: Goudelock 22/12, Weems 12

 

Zalgiris Kaunas (litván, 7-12) – CSZKA Moszkva (orosz, 14-5) 79-74

Történelmi győzelmet aratott a Zalgiris a CSZKA Moszkva felett, a kaunasiak ugyanis egy közel 17 éves átkot törtek meg, és 18 vesztes meccs után most először tudták legyőzni a címvédő oroszokat az Euroligában. Maximálisan rá is szolgáltak erre a hatalmas, lélekemelő sikerre a litvánok, akik remekül kihasználták Milos Teodoszics hiányát a CSZKA-ban, és hogy ezúttal nem volt vezérük a moszkvaiaknak. Ezúttal ugyanis Nando De Colo sem volt az, a francia Langfordhoz hasonlóan csak szenvedett ezúttal. A Zalgiris két irányító-hátvédje viszont tündökölt, hiszen az öt triplát elsüllyesztő Kevin Pangos (21/15 pont, 4 gólpassz) remek dobóformát fogott ki, Leo Westermann (10 pont, 10 gólpassz) pedig ontotta a gólpasszokat. Ez utóbbi tekintetében nagyon jól teljesített a hazai csapat, hiszen összesen 26 kosarat érő átadásuk volt a találkozón. A magas szintű csapatjátékukat azonban nemcsak támadásban, hanem védekezésben is igazolták ezen a meccsen a litvánok, hiszen a nagyszünetben még 45-38-ra vezető, ligaelit támadógépezettel rendelkező CSZKA-t mindössze 29 pontot tartották a második félidőben, ami a kiválóan működő csapatvédekezésnek volt köszönhető. A végjátékban egyébként a Zalgiris 65-69-ről fordított 73-72-re, majd a kegyelemdöfést 75-74-nél Arturas Milaknis adta meg az utolsó fél percben egy palánkos duplával, hiszen az ellentámadás során De Colo triplája célt tévesztett.

A Zalgiris legjobb dobói: Pangos 21/15, Lima 12, Jankunas 11/3, Westermann 10
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Augustine 15, De Colo 11/3, Higgins 11

 

Panathinaikosz Superfoods (görög, 11-8) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 8-11) 71-65

Megszerezte első győzelmét a Panathinaikosz kispadján Xavi Pascual a korábbi csapata ellen, hiszen a görögök nem nagy különbséggel ugyan, de végig vezetve arattak roppant fontos sikert a Barcelona ellen, amivel leszakították a katalánokat maguk mögött a tabellán. Ahogy arra számítani lehetett nem született sok pont a lassabb tempót favorizáló csapatok csatáján, és a Barca újabb idegenbeli veresége sem túl meglepő, hiszen ez már sorozatban a hetedik volt nekik otthonuktól távol, és ha ez így marad nem lesz esélyük bejutni a rájátszásba. A Pana ezúttal elbírta Nick Calathes újabb gyenge produkcióját, az athéni Zöldeket ugyanis a tavalyi önmagát idéző Joannisz Buruszisz (14/3 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) vette a hátára. Az előzetes hírekkel ellentétben Chris Singleton (10/9 pont, 4 lepattanó, 3/3 tripla) is vállalta a játékot a Panában, az ő jelenléte szintén nagyon fontos volt csapatának. A Barcánál ugyanakkor előjött az elmúlt években már többször tapasztalt probléma, most sem volt senki, aki átlendítette volna őket a legfontosabb időszakokban a holtpontokon, a mindig megbízható Tyrese Rice (12/6 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó) is elszórt 8 labdát ezúttal.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Buruszisz 14/3, Rivers 13/9, James 10, Singleton 10/9
A Barcelona legjobb dobói: Rice 12/6, Doellman 11/3, Faverani 10, Koponen 10/6

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus