Ez a Cibona már nem az a Cibona

Ma este 18:00-tól a Szolnoki Olaj KK a Cibona együttesét fogadja a Tiszaligetben, az Adria Liga idei alapszakaszának 16. fordulójában. Az őszi mérkőzéshez képest gyökeres változáson ment keresztül a horvátok játékosállománya. A találkozót a Sport1-en élőben is megnézhetitek, és hogy mi várható, hogyan épül fel most az ellenfél, azt fejtegetjük mostani írásunkban.

Adria Liga, alapszakasz, 16. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 5-10, 12.) - Cibona (horvát, 9-6, 5.)
2014.01.10., péntek, 18:00 (TV - Sport1, 17:45)

A Cibona 9-6-tal a tabella 5. helyén áll, és gyakorlatilag folyamatosan közvetlenül a Final Fourt érő helyek mögött tanyázik már év eleje óta. Novemberben volt egy nagyon jó sorozatuk, akkor 4 mérkőzést nyertek zsinórban, azonban sem előtte, sem utána nem sikerült állandósítaniuk formájukat az Adria Ligában, nagyon hullámzóak voltak.

A nemzetközi kupában idén is botrányosan szerepeltek, de ez már lassan megszokott lesz az elmúlt pár esztendőt tekintve. A EuroCup A csoportjában 1-9-cel csoportutolsók lettek - igaz, legalább nyertek egy meccset, ezt az előző két szezonban nem sikerült megtenniük. Anyagi gondok is előjöttek decemberre, úgyhogy nem volt kifejezetten pozitív évzárásuk.

Tavaly sokat hallott mondat volt a címben szereplő állítás, ez azonban idén többszörösen igaz az együttesre. Nyilván meg sem közelíti a mostani csapat a nagy elődök által képviselt szintet, de a most a Tiszaligetbe érkező gárda is óriási változásokon ment keresztül október 13-a óta - akkor verték a Szolnokot 87-63-ra Zágrábban, a harmadik fordulóban. Az első távozó Neven Spahija volt, akit novemberben menesztettek, elsősorban a gyenge EuroCup-szereplés okán - helyét a korábbi válogatott játékos, Slaven Rimac vette át.

Spahija még sportszakmai szempontok alapján távozott, a játékosok azonban már nem, komoly pénzügyi problémák léptek fel a klubnál év végére. Andrija Zizic hagyta ott először a süllyedő hajót, ő a kazah Astana együttesét választotta inkább. Karácsony után elköszöntek két amerikai játékosuktól, DJ Strawberrytől és Matt Janningtől is - előbbi Hristo Nikolov csapattársa lett a francia Pau Ortheznél, utóbbi pedig visszament előző klubjához, az olasz Mens Sana Basket Sienához (vagy ahogy mindenki ismeri, MontePaschi Siena).

A többiek egyelőre maradnak az együttesnél, kérdés, meddig. Darko Planinic is bemondta az unalmast az előző év végén, pár meccset ki is hagyott, mert nem volt hajlandó a megváltozott anyagi feltételek mellett játszani, de a két fél január elején megegyezett a közös folytatásról. Egy új érkező is van, a korábban Kecskeméten is megforduló Ivan Siriscevic - igaz, első meccsén nem sok lehetőséget kapott a Splittől érkező swingman.

Várható rotáció:
Blassingame - Kus - Rozic - Saric - Jagodic Kuridza
Junakovic - Mavra - Siriscevic - Planinic

Az sokat elmond a Cibona körüli megváltozott viszonyokról, hogy az évet még nagyon bő és minőségi rotációval kezdő együttes hetedik embere most már az 1994-es születésű Dominik Mavra... Planinic visszakerülhet a kezdőbe, mert elég alacsony szerkezettel játszott a Union Olimpija ellen a Cibona, ez a Szolnok ellen nem biztos, hogy kifizetődő lesz, még ha a szupertehetségként kezelt Dario Saric kifejezetten atletikus játékos is.

A szlovének elleni meccset Blassinggame, Rozic és Saric fantasztikus teljesítményével megnyerték a horvátok - mindhárman 20 pont fölött termeltek, Saric és Blassingame megosztva lett a forduló MVP-je 32-32 VAL-lal -, és nagyjából hasonló várható most is tőlük. Nagyon kevesen vannak, így egyénileg sokkal többet vállalhatnak az emberek - nincs, akit be lehet küldeni helyettük, több hiba belefér tőlük, cserébe nagyon könnyen faultgondokba keverhetőek.

Az eddigi statisztikáikkal éppen ezért sem egyénileg, sem csapatszinten nem érdemes foglalkozni, Zizic, Strawberry és Janning is meghatározó játékosok voltak - pontokban, lepattanókban, gólpasszokban, gyakorlatilag majdnem mindenben ott voltak az 5 legjobb Cibona-játékos között.

 

Az Olajnál még mindig akadozik a gépezet. A Zadar ellen borzasztóan fontos mérkőzést nyertek hosszabbításban Báder Mártonék, az Igokea ellen azonban egy kicsivel jobb teljesítmény akár a győzelemre is elég lehetett volna. A jobb produkció elmaradt, így továbbra is a hátsó régióban foglal helyet a Szolnok.

A mai összecsapás komoly lehetőséget tartogat magában. A Cibonát már tavaly is sikerült megvernie az Olajnak hazai környezetben, pedig akkor egy ennél erősebb állománnyal érkeztek a vendégek. Azt nem mondhatni, hogy gyengék, mert a kezdőötösük kifejezetten jó nevekből áll továbbra is, de szinte teljesen lenullázták a padjukat (főleg ha Planinic bekerül a kezdőbe), 6 emberrel pedig nagyon nehéz végigjátszani akár egy meccset is. Vannak nagyon tehetséges, U18-as horvát válogatott játékosaik (Tomislav Gabric, Marko Arapovic), de ők egyelőre szerepet nem kapnak, úgyhogy ezt a nagyon szűk rotációt kihasználhatja a Szolnok.

Nagyon kellene is a győzelem, hiszen idegenben továbbra sem megy a magyar együttesnek, a hazai meccsek pedig ezek után már csak nehezebbek lesznek (Crvena Zvezda, Igokea, Cedevita, Mega Vizura). Elvileg Keller Ákoson kívül mindenki egészséges és bevethető, úgyhogy jóval több forgatható emberrel számolhat Dragan Alekszics, mint a túloldalon Rimac mester. Kötelezőnek egyáltalán nem nevezhető a találkozó, de nyerhető ütközet következik.

A találkozót a Sport1 csatorna élőben, 17:45-ös műsorkezdettel közvetíti.

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus