FIBA EC: 39 percig vezetett, mégis kikapott az Olaj a Sassaritól

Vojvoda klasszisa ellenére 20 pontos hátrányból fordított az olasz csapat, hárman is öt triplával zárták a meccset.

FIBA Europe Cup, Alapszakasz-csoportkör, 2. forduló

Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz) - Szolnoki Olaj KK 98-94 (24-27, 24-29, 19-22, 31-16)

Sassari: Gentile 2, Bamforth 25/15, Smith 5/3, Thomas 14/3, Cooley 17.
Csere: Polonara 10/3, Petteway 21/9, Magro 4, Parodi -, Pierre -.

Olaj: Vojvoda 23/15, Airington 14/3, Benke 5, Milosevics 17/9, Tóth Á. 6.
Csere: Andric 5, Rowsey 17/15, Murphy 7/3, Kovács P. -.

A mérkőzés statisztikája ide kattintva érhető el.

Az első forduló két győztese, a Falcót 79-76-ra verő Olaj, illetve a brit Leicester Riderst 90-78-ra legyőző olasz Dinamo Sassari csapott össze a FIBA Europe Cup alapszakaszának második körében. Villámrajtot vett a Szolnok, Airington, Milosevics és Vojvoda is triplával köszöntek be az olaszoknak - gyors és eredményes támadásokat vezetett a magyar csapat. A koszovói válogatottból ismerős Scott Bamforth, valamint az NBA-s tapasztalattal is rendelkező Jack Cooley tartották a lépést az Olajjal, Bamforth - Vojvodához hasonlóan - két trojkát is elsüllyesztett az első percekben (18-17). Andrew Rowsey is bevágott egy távolit, 6/7-tel kezdett kintről a Tisza-parti gárda. Potyogtak a kosarak, a hazaiak mestere unta ezt meg előbb, és rendelte magához fiait 20-20-as állásnál. Rowsey eddigi legmeggyőzőbb játékát hozta, beszórt még egy hármast, Andric pedig Benke ziccerét tette vissza - pontgazdag első negyedet követően három pontos előnyben volt a magyar csapat (24-27).  

Az ihletett formában játszó Vojvoda két nehéz kosarával megduplázta előnyét a Szolnok, de nem hagyták magukat az olaszok - pörgős, jó ritmusú összecsapást láthattak a nézők (30-34). A sok rohanás egyre több hibába csapott át, négy perc játék után Aleksic mester kérte ki idejét, hogy rendezze a sorokat, több eladott labdát is vétett ugyanis csapata (34-37). Rashawn Thomas triplával egyenlített, Milosevic azonban bal kézzel zsákolt, majd ő is hármast hintett - folytatódott az adok-kapok, szűk szolnoki vezetéssel (39-44). Vojvoda indítást követő zsákolása megint Vincenzo Esposito mestert, az egykori Toronto Raptors játékost késztette időkérésre, héttel lépett meg a magyar bajnok három perccel a nagyszünet előtt - 13 pontnál járt már a válogatott kiválósága (41-48). Ezúttal Murphy-n volt a sor, hogy beköszönjön kintről, miután Bamforth megtette ezt a másik oldalon - félelmetes, 10/18-as triplamutatóval operált az Olaj, de így is meccsben volt a Sassari. Vojvoda parádéjával először nőtt tíz pontra a különbség a felek között, ebből kettőt még ledolgoztak Petteway-ék, de így is elégedetten mehettek az öltözőbe a piros-feketék (48-56).

Szép bejátszást követően Andric volt eredményes a második félidő első szolnoki támadásából, Petteway egy trojkával és egy sportszerűtlen hibát követő büntetővel jelentkezett. Az agilis Vojvodával továbbra sem nagyon bírtak az olasz(ok amerikai légiósai), és Rowsey is aktív volt, harmadik távoliját küldte a helyére (52-63). Mind támadásban, mind védekezésben magas fokozaton pörgött az Olaj, nem jött jól Andric technikai hibája, négy pontot is kapott belőle a magyar csapat. Ám az extázisban kosarazó Vojvoda megint megtolta a csapat szekerét, ötödik tripláját vágta be ugyanennyi kísérletből, úgy tűnt, nem tud hibázni (56-68). Airington és Benke is betaláltak, a húsz pontot közelítette a különbség - alighanem idei eddig legjobb játékát láthattuk a Tisza-parti együttestől. Rowsey ugyanabból a kulacsból ihatott, mint Vojvoda, ő is ötödik hárompontosát dobta be - ketten együtt 10/12-nél jártak, csapatszinten pedig 14/20-nál - meg is lett a közte húsz (58-78). Nem hagyta annyiban Esposito mester, zónát és letámadást eszelt ki, ennek köszönhetően 9-0-t futott a negyed utolsó két percében a Sassari - figyelnie kellett a Szolnoknak, nem dőlt el semmi (67-78).

Polonara távolijával tízen belülre jöttek a házigazdák, majd Petteway is betalált - pillanatok alatt tüntette el húszpontos hátrányát az olasz csapat, 15-0-nál járt már a széria. Airington büntetői és ziccere törték meg a szolnoki kosárcsendet, izgalmas végjátéknak néztünk elébe (73-82). Oda-vissza beesett pár kosár, Alekszics mester jobbnak látta, ha lenyugtatja övéit a hajrá előtt - ebben az időszakban sok volt a szabálytalanság, érződött, hogy egyre idegesebbek a csapatok (79-86). Bamforth talált be messziről, öt perccel a vége előtt már csak négy pont volt a magyar előny. Center nélkül volt kénytelen nekimenni a végjátéknak az Olaj, hiszen a kipontozódott Andric mellett Tóth Ádám is négy faulttal állt. Szinte tapintható volt a feszültség, Vojvoda duplájával megint hattal lépett meg a Szolnok, elérkezett az utolsó három perc (85-91). Milosevics és Bamforth "cseréltek" triplát, a Szolnok 15, a Sassari 10 értékesített távolinál járt. Egy perccel a rendes játékidő vége előtt vezetett először a meccsen a hazai csapat, Petteway talált be - mondani sem kell, három pontot ért ez is (95-94). Milosevics ziccere lejött, Petteway egy büntetőt értékesített kettőből. Benke azonban eladta a labdát az utolsó szolnoki támadásnál, amiből Cooley zsákolt - 20 pontos hátrányból fordított, és győzött végül a Dinamo Sassari.   

    

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus