FIBA EC: A Kataja Basket látogat Körmendre

Holnap este 18:00-tól finn csapattal néz szembe Mathias Zollner együttese - a Körmend a veretlensége megtartásáért, a Kataja első győzelméért lép pályára.

FIBA Europe Cup, H csoport, 3. forduló
Egis Körmend (2-0) - Kataja Basket (finn, 0-2)
2019.11.05., kedd, 18:00

A finn klubot 1949-ben, 70 évvel ezelőtt alapították, és eddig két bajnoki cím (2015, 2017), valamint három kupagyőzelem (2002, 2011, 2012) került a csapat neve mellé.

A nemzetközi kupákban 2012 óta indulnak. Rögtön az első évben bekerültek a EuroChallenge negyeddöntőjébe, az az eddigi legnagyobb sikerük. Az elmúlt két évben a BL-ben is próbálkoztak - először 6-8-as mérleggel végeztek a csoportban (a legjobb 16 között búcsúztak a FIBA EC-től ezt követően), tavaly pedig a harmadik selejtezőkörben kiestek, és a második csoportkörig vitték a Europe Cupban.

Az előző idényben a harmadik helyen végeztek a finn pontvadászatban, így kaptak jogot arra, hogy elinduljanak a FIBA EC selejtezőkörében. Az észt Tartu Rock elleni első meccset hat ponttal elveszítették, de a visszavágót 12 ponttal megnyerték, így kerültek a csoportkörbe. Itt jelenleg utolsók, 0-2-vel állnak két meccs után, hazájuk bajnokságában pedig a negyedikek 5-3-mal. A hétvégén nagy pofonba szaladtak bele, 20 ponttal kikaptak hazai pályán az utolsó előtti helyezett Lahtitól (62-82).

Vezetőedzőjük a 35 esztendős Juha Sten, aki 2014 óta tréner, és tavaly nyáron vette át a klubot - korábban, 2012-ben itt fejezte be játékoskarrierjét.

Várható rotáció:
Ogungbemi-Jackson - Calhoun - Alanen - Bradley - Walters
Aidoo - Herrala - Leppanen - Ojala - Vanttaja

Két egyértelmű vezérük van. Egyikük a 28 éves, kanadai-jamaikai irányító, Jarred Ogungbemi-Jackson, aki Edmontonból érkezett ide, a másik vezér pedig a 24 éves, 208 centis Brandon Walters, aki a lengyel AZS Koszalintól igazolt Finnországba. Ogungbemi-Jackson a gárda egyik legjobb pontszerzője, legjobb kinti dobója és a fazonszabásza is, miközben 178 centije ellenére még a pattanózásból is bőven kiveszi a részét, Walters pedig egyértelműen az első számú palánk alatti kosaras a keretben.

Mellettük a maradék két amerikai, a 25 éves Omar Calhoun és a 28 éves Jarekious Bradley, illetve a 23 esztendős Aapeli Alanen jelentik még gárda gerincét - Calhounnak a pontszerzés, Bradley-nek pedig leginkább a pattanózás az első számú feladata, ebben jeleskednek, Alanennek nem megy idén a játék. A cseresorban a ghánai-finn Fiifi Aidoo mellett a Joni Herrala, Valtteri Leppanen, Matias Ojala, Samuli Vanttaja sort szokta használni Sten, de igazán veszélyt csak Aidoo jelent közülük a gyűrűre.

Ami feltűnő, hogy Bradley-t és 210 centis Vanttaját leszámítva csak Alanen éri el a 2 métert, ő is alig (201), illetve hogy Ogungbemi-Jacksont leszámítva nagyon nem megy a Kataja játékosainak a triplázás: a 33.3%-ot a bajnokságban és a nemzetközi kupában is csak az irányító, illetve a keveset vállaló Leppanen éri el. Ez magyarázza is, hogy miért maradhatnak el eddig az eredmények: sem fizikálisan nem legyőzhetetlen a Kataja, sem kintről nem túl veszélyes egyelőre a gárda.

A Körmend a hétvégén a Szedeák ellen győzött, múlt héten pedig a Legia Warszavát verte, és úgy tűnik, hogy kezd összeállni a csapat játéka Keller Ákos távozását követően is. A FIBA EC-ben ráadásul nagyszerű pozícióba hozhatja magát a vasi alakulat, hiszen ha legyőzi a nyeretlen finneket, 3-0-val állna, lényegében a továbbjutás küszöbére léphetne. Mind a játékosállományok, mind a formák tükrében itt most egyértelműen esélyesebbnek tűnik a magyar alakulat, mint ellenfele.

A mérkőzést a televízió nem közvetíti, de az élőképes stream elérhetőségét a holnapi nap folyamán közzétesszük!

Hajrá Körmend, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus