FIBA EC: Elképesztő dobóformája ellenére is kikapott az Olaj a Pinartól

Rowsey 6/6, Milosevic 5/7 triplát vágott be, de védőoldalon nem volt válasza a törökökre a piros-feketéknek, így búcsúznak a nemzetközi porondtól.

FIBA Europe Cup, Második csoportkör, I csoport, 4. forduló
Pinar Karsiyaka (török) - Szolnoki Olaj KK 102 - 95 (30-18, 22-29, 23-25, 27-23)

Pinar: Walker 21/15, Henry 11/3, Karaman 12/3, Batuk 5/3, Marei 15.
Csere: Ugurlu 10/6, Guven 6, Aygunduz -, Gulaslan 3/3, Evans 19/6.

Olaj: Rowsey 24/18, Rudner 2, Benke 12/9, Milosevic 20/15, Andric 12
Csere: Kovács P. 2, Vojvoda 16/6, Tóth Á 7. 

A mérkőzés statisztikája ide kattintva érhető el.

A 2-1-es győzelem / vereség mutatóval álló Pinar Karsiyaka az eddigi mindhárom mérkőzését elveszítő magyar bajnok Szolnoki Olaj KK-t látta vendégül a FIBA Europe Cup második csoportkörének negyedik játéknapján. A  felek első összecsapását 74-70-re a törökök nyerték, volt tehát miért törlesztenie Dragan Alekszicséknek - más kérdés, hogy tartalékos felállásban mire lehet képes az Olaj, hiszen Jaylin Airington és Sztrahinja Milosevics sérülés miatt el sem utazott a csapattal, a kezdőben a sokáig sérüléssel bajlódó Rudner Gábor kapott helyet.

Batuk triplájával indult a derbi, de Rowsey és Rudner találataival hamar átvette a vezetést a Szolnok. A negyed első felében felváltva estek a kosarak, Rowsey második trojkájával tartotta a lépést ellenfelével a magyar bajnok (13-10). Benke labdaszerzést követően ziccerezett, Andric szépen centerezett, de a törökök öt kísérletből már a harmadik hármasukat dobták, ezzel őrizték szűk előnyüket (18-14). Batuk és Henry révén pillanatok alatt szórtak öt pontot a házigazdák, Evans büntetőivel pedig máris kilenccel léptek el - gyors, agilis támadásokat vezettek az izmiriek. A játékrészt Ugurlu távolija zárta, amivel át is lépték a tízes határt a törökök, alaposan megszórták magukat Ozhan Civgin tanítványai (30-18).

A "talpon maradt" Milosevic, Nemanja kintijével indította a második felvonást a magyar bajnok, majd a szerb másodszor is beköszönt, megfelezve a hátrányt (30-24). Andric "tolatott" be szépen, egyelőre a légiósok húzták az Olaj szekerét - a hazaiaknál szépen eloszlottak a terhek, vissza tudták állítani korábbi előnyüket az etap derekán (44-32). Próbált lőtávolon belül maradni a Tisza-parti együttes, de Gülasan is beköszönt kintről, 8/13-nál jártak már a vonalon túlról a Pinar játékosai - a nyolc találatot hatan jegyezték (49-38). Milosevic sem maradt azonban rest, negyedik triplájával, valamint Tóth Ádám kosarával megint feljött hat pontra az Olaj - tartalékos felálls ide vagy oda, nem adták könnyen a bőrüket a piros-feketék. Hazai időkérést követően újfent Milosevic talált be, messze eddigi legjobbját nyújtva szolnoki mezben - 16 egységet szorgoskodott már össze, és még félidőnél sem jártunk (51-45). Eseménydús, kosarakban gazdag első 20 percet láthatott a szép számú publikum, a vártnál talán nagyobb ellenállást kifejtő Olajjal - a würzburgi mérkőzésnél kategóriákkal jobban ott volt fejben most a magyar bajnok (52-47). 

A harmadik negyed az addig látottakhoz hasonlóan indult: küzdött, kapart a Szolnok, próbálta őrizni  minimálisra olvadt előnyét a Karsiyaka (56-53). A nagyszünetben némileg talán kihűltek a török kezek, egyelőre nem akadtak be azok a triplák, amik az első két negyedben igen - a játékrész feléhez érve továbbra sem dőlt el semmi (63-57). Henry duplájával héttel lépett meg a Pinar, ám ezúttal Rowsey nyitotta ki a triplzsákot, berámolt gyorsan kettőt, máris újra ott loholt a házigazdák nyakán az Alekszics-legénység (65-64). Tóth zsákolásával a meccs eleje óta először vezetett a magyar csapat, Marei és Evans állították vissza a hazai vezetést - meg is őrizték ezt az etap végéig, de továbbra sem dőlt el semmi, izgalmas záró 10 perc elé néztünk (75-72). 

Benke hárompontosával indult a negyed, hamar egyenlített tehát az Olaj. Erre egy 7-0-val válaszoltak a törökök, majd Benke második tripláját követően Rowsey labdaeladása került sokba a szolnokiaknak - kintről büntette őket Walker, kezdhették újra a zárkózást (85-78). Folytatta a "szőnyegbombázást" a magyar bajnok, Benke harmadszor is betalált, Vojvoda is hintett egyet - a Pinar 12/31-re romlott kintről, a Szolnok 14/19-cel, egészen félelmetes formában szórt (73.7%). Négy perc volt még a rendes játékidőből, 89-87-et mutatott az eredményjelző. Kovács kezéből kicsúszott a labda, de a túloldalon most nem torolták ezt meg - érkezett azonban Rowsey, és beverte hatodik trojkáját, ugyanennyi (!) kísérletből. Elképesztő dobóformát mutattak a piros-feketék, Milosevic is beszórt a maga ötödik távoliját, de a védekezésbe állandóan hiba csúszott, mert a Karsiyaka játékosai is folyamatosan betaláltak (99-95). Vészesen fogyott az idő, bőven az utolsó percben jártunk már - Walker büntetői úgy tűnt, végleg megpecsételik az Olaj sorsát. Így is lett sajnos, a meccset végül bámulatos, 16/22-es triplamutatóval záró piros-feketék hátul nem tudták kellőképpen lelassítani a török akciókat, így hiába dobtak többen is idénybeli legjobb formájukban, vereségükkel 0-4-re módosult a Vojvodáék mérlege a csoportban. A Prishtina - Würzburg derbi kedvező alakulása esetén még matematikai esély mutatkozott volna a továbblépésre, de a németek a harmadik negyedben 26-tal vezettek már Koszovóban - aligha elhamarkodott kijelenteni, hogy az Olaj búcsúzott az idei FIBA Europe Cup-tól. 

 

 

 

  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus