FIBA EC: Megkezdi a nemzetközi idényt a Körmend és a Pécs is

Csirke Ferenc együttese Pozsonyban, a vasiak pedig Dániában lépnek pályára szerda este - lássuk, mit kell tudni az ellenfélről!

FIBA Europe Cup, A csoport, 1. forduló
BK Inter Bratislava (szlovák) - PVSK-VEOLIA
2019.10.23., szerda, 18:00

A szlovák bajnok 1963-ban alakult, azóta 4 csehszlovák, valamint 5 szlovák bajnoki címet szerzett 4 kupagyőzelem mellett. A nemzetközi kupában nem arattak nagyobb sikert - az elmúlt hat évben csak egyszer indultak Európában, 2015/16-ban már az első csoportkörben kiestek a FIBA Europe Cupból 1-5-tel. Idén 4-0-lal kezdték a szlovák pontvadászatot, a BL-ben viszont a Fribourgon nem tudott túljutni a pozsonyi együttes.

Vezetőedzőjük az 54 esztendős Aramis Naglic, aki játékosként kétszer is BEK-et nyert a Jugoplastikával, és olimpiai ezüstérmes Horvátország színeiben. Idén nyáron vette át az Inter Bratislava kispadját - előtte Zadarban edzősködött 2017/18-ban.

Várható rotáció:
Ihring - Funderburk - Alcegaire - Skinner - Batka
Bulatovic - Browning/Hlivak - Kozlik - Abraham - Cekovsky

A szlovák együttesnél négy amerikai játékos van Funderburk, Alcegaire, Skinner és a Szolnokról is simert Stevie Browning személyében - ők természetesen meghatározó emberei a gárdának. Rajtuk kívül a két szlovák válogatottat, Mario Ihringet és Michal Batkát kell kiemelni - ők hatan vezetik a Bratislavát.

A Pécs a hétvégén a harmadik győzelmét is megszerezte, igaz, a vártnál talán nagyobb csatában győzött Csirke Ferenc alakulata Jászberényben. Nemzetközi szinten nagyon könnyű ellenfelek már nincsenek, ráadásul a hazaiak bajnokok, de győzelmi esélyekkel utazik a PVSK Pozsonyba - egy idegenbeli siker nagyszerű kezdés lenne a mecsekaljaiak nemzetközi szereplésének.

 

FIBA Europe Cup, H csoport, 1 .forduló
Bakken Bears (dán) - Egis Körmend
2019.10.23., szerda, 18:30

A dán klubot 1953-ban alapították - 17-szeres dán bajnokok és 11-szeres kupagyőztesek, főleg az 1990-es évek második felétől kezdve gyűjtögették trófeáikat, az elmúlt 20-25 év legsikeresebb dán csapatának számítanak. 2014/15-ben és 2015/16-ban ugyan a Horsens IC megelőzte őket, de az elmúlt három évben megint ők nyerték a bajnokságot. Idén eddig 3-0-val állnak a dán pontvadászatban, pénteken például 73 ponttal győztek az EBBA-val szemben.

2013 óta folyamatosan tagjai a nemzetközi kupáknak - a EuroChallenge-ben előbb a Top16-ig jutottak, aztán a csoportkörben elbuktak. A FIBA Europe Cup első évében a legjobb 32 közé verekedték magukat, 2016/17-ben pedig a Bajnokok Ligájában vettek részt, de 1-13-as mérleggel az A csoport utolsó helyén végeztek. Az elmúlt két évben kiestek a BL selejtező második körében, de a FIBA Europe Cupban előbb az elődöntőig, tavaly pedig a negyeddöntőig meneteltek, ezen a szinten erős együttesnek számítanak. Idén is kiestek a BL-ből, a ciprusi Keravnoson nem sikerült túljutniuk, így kerültek ide.

Vezetőedzőjük az 53 éves Steffen Wich, aki a klub legendája. 1992-ben kellett abbahagynia a játékot, és már 1993-tól kezdve elkezdett dolgozni az együttesnél. 1996/97-ben vele nyerte a Bakken Bears a második bajnoki címét (az első aranyérem még 1957/58-ból datálódik), és bár azóta többször is próbálkoztak más trénerrel, Wich mindig visszatért - ő volt az edző az előző két év FIBA EC sikereinél is.

Várható rotáció:
Efiayani - Laerke - Evans - Ortiz - Galloway
Darboe - Jukic - Sahlertz - Ongwae - Diouf

Összeszokott gárda a dán, hiszen a két évvel ezelőtti, Szolnok ellen pályára lépő együttesből Darboe, Laerke, Jukic, Sahlertz és Diouf is itt vannak még, mindannyian tagjai az aktív rotációnak. Evans és Ongwae is itt játszottak már az előző idényben, így csak az Efiayani, Ortiz, Galloway triót kellett beépíteniük - ebből a hármasból Ortiz Finnországból érkezett, a másik két illető még csak most kezdte meg profi karrierjét.

A rutint és a fiatal amerikaiakat jól ötvöző dánoknak azonban a szintén bombaformában lévő Körmend ellen kell helyt állniuk. Matthias Zollner együttese egyelőre hibátlan a magyar bajnokságban úgy, hogy Sopronban és Pakson is nyerni tudott már, közben pedig simán intézte el a Szolnokot. Kellerék jól játszanak, egyelőre úgy tűnik, mindenkinek megvan a szerepe és a helye is, úgyhogy a Pécshez hasonlóan győzelmi sansszal megy külföldre a Körmend - igaz, a Bakken Bears jóval erősebb ellenfélnek tűnik a Bratislavánál.

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus