Hanga új csapata presztízsmeccsel kezdi a bajnokságot (+ ÉLŐKÉP)

Ma délután 12:15-től első idei spanyol bajnoki mérkőzését játssza a legmagasabban jegyzett magyar kosárlabdázó, Hanga Ádám új klubja, a Laboral Kutxa. Sajnos honfitársunk még nem állhat Sergio Scariolo mester rendelkezésére, ugyanis térdproblémái után lábadozik, ám ezzel együtt is fontos meccs következik. Az ellenfél pedig nem más, mint az a Gran Canaria, mely óriási meglepetésként hetedik kiemeltként, pályahátrányból ejtette ki a baszk euroligás gárdát a tavalyi bajnokság negyeddöntőjében. Nézzük, miért is érdemes követnünk ezt a derbit, melyet szerencsére élőképpel láthatunk itthon is 12:15-től!

ERRE A LINKRE KATTINTVA 12:15-TŐL ÉLŐKÉPPEL NÉZHETŐ A LABORAL KUTXA - GRAN CANARIA MÉRKŐZÉS!

ERRE A LINKRE KATTINTVA LEHET ONLINE STATISZTIKÁVAL KÖVETNI A DERBIT!

Előzetesként most nézzük, hogyan alakult a két gárda nyara!

Laboral Kutxa:

Számunkra a(z egyik) legfontosabb spanyol klubcsapat a Laboral Kutxa, mely a Manresától vásárolta ki a legmagasabban jegyzett magyar férfi kosárlabdázót, Hanga Ádámot, aki ugyan jelenleg térdműtét után lábadozik és csak bő egy hónap múlva csatlakozhat a tánchoz, ám könnyen lehet meghatározó szerepe is Dávid Kornél korábbi csapatánál, melyet tavaly még Caja Laboralként, korábban pedig TAU Ceramicaként ismerhetett a nagyközönség. A tavaly évközben edzőt váltó baszkok (Dusko Ivanovics helyett érkezett Zan Tabak) nem tartották meg új mesterüket, hiába az emlékezetes feltámadás és menetelés az Euroligában, ennek pedig egyértelmű oka az ACB Ligában a Gran Canaria elleni negyeddöntős kiesés, ami ráadásul vitoriai pályaelőnyből történt meg. Egy kissé kockázatos vállalással a spanyol válogatottat Európa-bajnoki címekig, valamint olimpiai döntőig vezető Sergio Scariolo lett az új szakvezető a Laboralnál, akinek ellentmondásos a teljesítménye az utóbbi években, hiszen előbb a Himki Moszkvánál bukott meg, majd az Olimpia Milano bombaerős keretével sikerült érthetetlen bukdácsolást bemutatnia az előző két szezonban, ugyanakkor szövetségi kapitányként csak sikerekben volt része, s hiába olasz, karrierjét tekintve mintha valamiért leginkább a hispánokkal értetné meg magát kosárlabda-nyelven.

A vitoriai klubnak nem kis erőfeszítéseibe tellett úgy ahogy egyben tartani a keretet, hiszen köztudottan voltak anyagi problémái is a baszk együttesnek, ám Maciej Lampe és Nemanja Bjelica kivásárlása fontos mentőövként jókor jött - ám helyükre igazán minőségi pótlék nem érkezett a palánk alá. Lamont Hamilton jött a Bilbaótól ötösbe, ő a maradó német óriás, Tibor Pleiss előtt vihet el viszonylag sok játékpercet, de négyesben is használható, a Fueblabradától megszerzett Leo Mainoldi szintén fontos érkező, ám ő sajnos Hanga Ádámmal együtt térhet majd vissza nagyjából, addig pedig a brit Daniel Clarknak kéne olyan feladatokat is jól teljesítenie, melyekben egyáltalán nem jó a CAI Zaragozától két hónapra leigazolt négyes posztos légiós. Az elsősorban a tripláiról híres Clark sajnos védekezésben puha, gyenge pattanózónak is számít, továbbá palánk alatti mozdulatokban sem erős, tehát teljesen más stílust képvisel, mint az argentin válogatott Mainoldi, aki egy nagyon megbízható, jó felépítésű iparos. Négyesben viszont szerencsére a tapasztalt - és jó formában lévő - argentin legenda, a korábbi NBA-menő Andres Nocionié az elsőbbség - érdekesség, hogy ő itt Vitoriában még Dávid Kornéllal is játszott együtt a 2000-es évek első felében. Érdekes szerkezeti gondjai lehetnek a Laboralnak a palánk alatt, hiszen Pleiss hiába magas, az említett barcelonai, illetve madridi magasember-sorok ellen nagyon kevés, de talán még a többi közvetlen rivális, azaz a Valencia, a Bilbao és a Malaga ellen is lehetnek gondjai, míg a Hamilton, Nocioni páros tudásával nincs sok gond, ám ők elég alacsony szerkezetet jelentenek a többiekkel szemben.

A külső sor viszont jelentős mértékben erősödött is a nyáron - itt joggal mondhatjuk, hogy a legnagyobb szerzemény a magyar Hanga Ádám, aki négy éves garantált szerződést kapott a baszkoktól, ám csak november vége felé szállhat be, addig a posztján a lengyel válogatott honosított amerikaija, a tavaly még Valenciában pattogtató Thomas Kelati kell, hogy megoldja a posztot a szabadügynökként visszaigazolt franchise player, Fernando San Emeterio, illetve a fiatal cseh, David Jelinek, valamint a sérülésből felépülő francia Fabien Causeur mellett. A felkészülés alatt egyébként a bolgár válogatott Filip Videnov is kiharcolhatta volna a csapattagságot ezen a poszton, de őt végül a négyesben használható korábbi szerb válogatott Dragan Laboviccsal egyetemben nem tartotta meg Scariolo mester stábja. Irányítóban érkezett Walter Hodge, aki a lengyel Zielona Gorát egészen a bajnoki címig, s ez által az idei Euroliga-szereplésig vezette, neki egyébként vissza is vonultatták a mezét Lengyelországban, továbbá érdemes róla tudni, hogy a Florida Gatorsszel NCAA-bajnok is volt - olyan társak mellett, mint Joakim Noah, Al Horford vagy Corey Brewer. Mindenképp meghatározó szerepe lesz a puerto ricói hátvédnek pontszerzésben is, de mivel a mögötte, mellette lévő friss francia Európa-bajnok Thomas Heurtel is inkább a kosárszerzésben jobb, mint a társak kiszolgálásában, ezért neki némileg változtatnia kell játékfelfogásán, hogy a Laboral oda tudjon érni a dobogóra vagy annak közelébe Spanyolországban, valamint a Top 16-ba az Euroligában. Huertel megtartása egyébként nem volt könnyű, ahogy San Emeterióé sem, előbbit a török Anadolu Efes szerette volna kivásárolni, utóbbit pedig a Valencia vitte volna szabadügynökként, ám szerencsére mindketten maradtak a vitoriaiak kötelékében. Irányítóban idén már talán kaphat perceket a brit válogatott ifjonc, Devon van Oostrum is, akit eddig alsóbb ligás csapatoknak adott kölcsön a Laboral, ám úgy fest, mostanra megérett a nagyobb feladatokra is és legalább percemberként a keret tagja lehet. Ezen felül akkor sem szabad meglepődnünk, ha Hanga Ádám komoly szerepet kap játékszervezésben ebben a szezonban, ugyanis a meghatározó emberek közül leginkább ő képes pass-first PG-ként üzemelni, még ha nem is ez az elsődleges posztja.

A szezon elején vélhetően nagyon fog szenvedni mindkét fronton a hazai rendezésű spanyol Szuperkupa elődöntőjében egy hete a Barcelonától óriási pofont kapó Scariolo-legénység, mivel rengetegen voltak ott az Európa-bajnokságon a keretből, így a közös felkészülés is igen későn kezdődhetett csak el a baszkok számára, továbbá Hanga és Mainoldi is még legalább egy-egy hónapig harcképtelenek. Ez alatt fontos meccsei lesznek a Laboralnak a bajnokságban és az Euroligában is, nemzetközi porondon pedig a Top 16-ba kerülés miatt azonnal kellene teljesíteni, ami nem lesz egyszerű a Panathinaikosszal, a Maccabi Tel-Avivval, az Európa Kupa-címvédő Lokomotív Kubannyal, az Euroliga selejtezőtorna győztesével, a Lietuvos Rytasszal, illetve az Adria Ligás Crvena Zvezdával egy hatosban szerepelve. Az ACB Ligában a mezőny kiegyenlítettsége miatt sajnos könnyen el is csúszhat a gárda, ha nem áll össze időben. A harmadik helynél feljebb kerülni nem reális a Laboral számára, de a Valencia, a Bilbao és a Malaga is hasonló szintet képvisel, mint Hangáék, így ezek közül bárki könnyen előzheti is őket az alapszakaszban. A rájátszás már más tészta, oda mindenképpen kötelező bejutnia a Scariolo-legénységnek, s reményeink szerint ezt Hanga Ádám hathatós segítségével teszi majd meg a vitoriai csapat.

Gran Canaria:

A tavalyi spanyol bajnoki szezon abszolút meglepetéscsapata volt a legjobb négybe a Laboral Kutxa pályahátrányból való kiütésével bekerülő Gran Canaria, mely nem mellesleg Dávid Kornél utolsó profi klubja volt játékosként. Ahogy az lenni szokott a kicsi költségvetésű, de kiugrónak szereplő kluboknál, sajnos financiálisan nem sikerült lekövetni a csapat tavalyi sikereit, ezért nem csak, hogy fontos játékosokat (Ryan Toolson - Unicaja, Nelson Spencer - Siena, Chamberlain Oguchi, Uros Slokar) volt kénytelen elengedni a Gran Canaria, de az Európa Kupában való indulást sem tudta vállalni a csapat.

Ugyanakkor örömre ad okot, hogy a VAL értékmutatók alapján a tavalyi szezon legjobb ACB-játékosát, Nacho Martint meg tudták szerezni a Valladolidtól, sőt, az ebben a kategóriában szintén a legjobbak közé tartozó Albert Olivert is a Joventut Badalonától, tehát a közvetlen riválisokat is gyengítették egy kicsit. Az NBA-ből is szereztek légióst, méghozzá az Indiana Pacerstől elbocsátott Ben Hasnbrough-t, akinek van már európai játéktapasztalata is, s a jelenleg spanyol válogatott centert, Xavi Rey-t is meg tudták tartani Pedro Martinezék (apropó, a korábban a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztjával kapcsolatban is felmerülő sikeredző is maradt).

Martinhoz hasonlóan a Valladolidtól szerezték meg Ian O'Leary-t is, Anaterve Cruz pedig a fiókcsapatból került fel. Fontos elemeket tartottak meg a kanárik az ausztrál válogatott vezér, Brad Newley személyében, de Eluis Baez, Thomas Bellas és Javier Beiran is a rotáció érdemi tagjai voltak az előző évadban, így az egység vélhetően elég jó marad az összeszokott mag miatt. Jelentősen nem lett gyengébb vagy erősebb a Gran Canaria, mely ráadásul csak az ACB Ligában kell, hogy helyt álljon sok évnyi nemzetközi szereplés után, ami előny lehet a nyolcba jutásért folytatott harcban. Óriási fegyvertény lenne, ha hasonlóan produkálnának a Martinez-tanítványok, mint tavaly, de ennek mindent egybevéve nem sok realitása van.

A leírtak alapján ha nem is egyértelmű, de favorit a Laboral Kutxa, leginkább a hazai pálya előnye miatt, viszont nem várunk könnyű mérkőzést.

Hajrá Hanga, Hajrá Magyar Kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus