Ismét bravúrközelben az Alba

Az Alba Fehérvár nagyon jó meccset játszva közel állt ahhoz, hogy idegenben tegye meg azt, amit otthon is már majdnem sikerült elérnie: megverje a görög PAOK együttesét az Eurocup csoportmeccsén. A második negyedben volt egy pár perces rövidzárlat, ekkor szaladt el bő tíz pontra a hazai alakulat, amit majdnem végig tartani tudott. A lefújás előtt még nagyot hajrázott az Alba, de nem sikerült a bravúr. Azért ez egy vállalható eredmény, amivel az Alba jelezte, európai csapata van Fehérvárnak.

Eurocup 7. forduló (F csoport)
2013. november 27. Thesszaloniki

PAOK Thesszaloniki - Alba Fehérvár 68-64 (17-16, 23-13, 12-16, 16-19)

PAOK: Cooper 9/3, Haralampidisz 6, Payne 12, Cairelisz 11/3, Bogrisz 12.

Cs: Vucsicsevics, Cohlasz 6/6, Kaszelakisz, Dedasz 3/3, Margaritisz 9/3, Kallesz, Koniarisz. Vezetőedző: Anasztasziosz Markopulosz

Alba: Hobbs 16/12, Tóth P. 2, Moore 12, Tóth N. 10, Somogyi 4.

Cs: Kemp 6, Szanati 2, Oláh, Juhos 3, Supola 7/6, Blaskovits 2. Vezetőedző: Carlos Frade.

Kipontozódott: -.

STATISZTIKA

A továbbjutásért hajtott a PAOK hazai pályán (tegyük hozzá, hogy jó eséllyel), míg az Alba megpróbálta eddigi egyetlen Eurocup-sikerét megduplázni. A görögöknek (4-2-es mutatóval tanyáztak a derbi előtt az F jelű csoport harmadik helyén) állt a mérkőzés előzetesen, ám emlékezhetünk rá, hogy Fehérváron majdnem kikaptak már egyszer, de akkor az égiek végül a PAOK mellé áltak, ezért elmaradt a magyar bravúr - mindenesetre az bebizonyosodott, hogy nem verhetetlen együttesről van szó.

Magabiztos nyitány

A meccs elején gyorsan szerzett 4 pontot a PAOK, de Tóth Péter, aztán kicsivel később Tóth Norbert is betalált, majd Ramone Moore már egyenlített is (6-6). Az Alba tehát nem engedte, hogy a hazaiak egy nagy felütéssel élve letolják őket a pályáról a derbi elején. Ez a tartás később is jellemezte a fehérváriakat egyébként.

Sőt, Szanati gólpasszából Moore 8-10-nél a vezetést is megszerezte a vendégeknek, és később is volt előnyben a magyar együttes. Az, hogy az első szünetre a hazaiak mehettek pihegni egy minimális fórral annak volt "köszönhető", hogy az Alba az utolsó percben több lehetőségét is elrontotta.

A folytatásban kézben tartotta a mérkőzést a PAOK, ám az Alba sem szakadt le egy darabig. A nagyszünet előtt 5 perccel aztán Margaritisz hármasával, 27-18-nál felsejlett, hogy esetleg komolyabb fórra tesz szert a görög együttes, ám az Alba nem esett kétségbe, és Moore gyors 4 pontjával zárkózni kezdett. A hazaiak azonban tovább hajtották az Albát, és amikor ismét nagyobb, tízpontos előnybe kerültek, Frade edző időt kért. Ez sok eredményre nem vezetett, mert később (40-27) a legnagyobb különbség is kialakult a felek között, ám nem volt reménytelen az Alba helyzete a második félidőre fordulva.

Folyamatos fehérvári zárkózás

A harmadik negyed Supola Zoltán 5 pontjával indult, majd Tóth Norbert és Hobbs is betalált, és 46-40-nél ott volt ismét az Alba a PAOK nyakán. A minőségi center Bogrisz azonban már tizenkettedik pontját szerezte, majd az addig "néma" Haralampidisz is "beköszönt", ezért visszaállt a közte tíz. Mellesleg a hátvéd pontjait annyira nem hiányoltuk, hiszen ha ő is úgy teljesített volna támadásban, ahogy szokott, bizonyára többel ment volna a PAOK.

Az ezen a meccsen túl sok sót meg nem evő Somogyi két jó büntetője, majd a remekül játszó Supola duplája nagyon kellett ekkor, így fokozatosan faragta hátrányát az Alba (52-45).

A negyedik negyedet hibákkal és szórványos kosarakkal futtatták fel a csapatok, a különbség pedig beállt 8-10 pontra. 60-49 után azonban volt egy kisebb, 6-0-s "futása" az Albának, aminek a végén Hobbs dobott hármast (60-55), s ezzel bő 3 perccel a vége előtt feléledtek ismét a fehérvári remények.

Kis híján Alba-siker

Cooper azonban szintén távolról felelt erre, ám a vendégek tovább próbálkoztak a bravúr elérésével. Juhos, majd Kemp pontjaival bő 40 másodperccel a lefújást megelőzően 65-62-re jött fel az Alba.

A nagy izgalmak közepette Cooper bedobott egy büntetőt, ám Hobbs 7 másodperccel a dudaszó előtt 66-64-re módosította az állást. Haralampidisz, Cohlasz és Dedasz jött be csereként a PAOK csapatába, amelyben Haralampidiszt "sikerült" kicsit későn, csak a támadóidő elkezdése után 4 másodperccel faultolni. A két büntetőt bevágta a sértett (68-64), ami a végeredmény is lett, hiszen a kétségbeesett Hobbs-dobás már nem ment be (ha sikeres, akkor sem nyert volna az Alba).

Az Alba minden statisztikai mutatóban szinte ugyanazt produkálta, mint neves ellenfele, a PAOK. A lepattanóharcot meg is nyerték a fehérváriak, ám a picivel pontosabb közeli dobószázalék az, ami talán a görög sikert számszerűleg magyarázza - bár ilyen kis különbségnél nem nagyon érdemes a szinte ugyanolyan mutatókat előszedni, mint a vereség okát.

Komoly eredmény ez az Albától, amit bőven nem kell szégyellnie, sőt, a kirakatba is kiteheti, hiszen elérte azt, hogy két meccsen (otthon és idegenben) is egy-egy lépésre volt egy erős görög csapat legyőzésétől. Ez meg már biztos, hogy nem a véletlen műve.

Fotó: eurocupbasketball.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus