Kettőből kettő a BL-ben: a Falco idegenben győzte le a VEF Rigát!

Fordulatos meccsen és idegbajos végjátékban maradt veretlen a szombathelyi gárda.

Bajnokok Ligája, D-csoport, 2. forduló

VEF Riga - Falco KC Szombathely 74-80 (11-16, 26-19, 24-29, 13-16)

Falco: Váradi 6, Clark 12/6, Benke 12/3, Golomán 10/6, Keller 4. Csere: Perl 16/3, Barac 15/3, Somogyi 5/3. 

A Riga legjobb dobói: Zoriks 21/12, Curry 13, Hammonds 12/3.

A Falco a nyitókörben legyűrte a görög PAOK-ot, míg a Falcóval korábban bajnoki címet nyerő Ron Curryt is foglalkoztató Riga pontgazdag meccsen 91-85-re vesztett a Treviso otthonában. A második kör másik csoportmeccsét már tegnap lejátszottak, a Treviso idegenben verte 77-92 arányban a PAOK-ot. 

A hazaiak kezdték egy kicsit jobban a meccset, 4-2-re vezettek, jól védekeztek, azonban a Falco fokozatosan felpörgött: hátul hosszú percekig nem engedtek mezőnykosarat, kiválóan lepattanóztak, a túloldalon pedig Keller, Golomán, Benke és a padról beszálló Perl kosaraival 10-1-es rohanást raktak össze. A negyed végére éledezett a Riga, kicsit közelebb jött, de az első nagyobb ütést egyértelműen a vendégek vitték be (11-16). A hazaiak amerikai légiósa, Hammonds szórt be egy hármast a második negyed elején, de Perl gólpasszal és kosárral vágott vissza, időt is kértek a lettek, ám Barac négy pontját és Perl újabb kosarát követően 16-26-ra vezettek a magyarok. A szépen felépített előnyt azonban alig fél perc alatt két hármassal szűkítette a Riga, majd a Falco időkérése sem segített, újabb hazai tripla érkezett. Benke hármasa nagyon kellett, hogy kicsit lassítsa a hazai rohamot, de a negyed hátralévő részében már inkább az történt a pályán, amit a lettek akartak (37-35). A mindössze nyolc főt forgató Milos Konakov gondjait nehezítette, hogy Benke és Barac is két faultot szedett össze, Váradi majdnem 19 percet töltött a pályán, illetve hogy Perl és Benke mellett kicsit kevés pont érkezett a társaktól. 

Fordulás után érkezett egy segítség a pontszerzésben, Golomán két támadásból két hármast szórt be, majd Perl is bevágott egy kintit - a Riga egy kicsit lassan ocsúdott, de a negyed közepén egy 7-0-s futással visszavették az előnyt, miközben a Falco sorra elrontotta a dobásait (50-45). A Riga tartani tudta párpontos előnyét, 57-51-nél picit komolyabb fórt is kialakítottak, de Benke és Barac nem hagyta annyiban, levezényeltek egy 10-2-es rohanást, majd a negyed végén Clark révén meg is őrizték a kiharcolt előnyt (61-64). Triplával és duplával igyekezett visszavágni a Riga a negyedik játékrész elején, de a magyarok nem estek kétségbe, Perl duplája után Barac kintről és bentről is eredményes volt, 66-69-nél jött is a hazai időkérés. Clark duplája után már öttel is mentek a szombathelyiek, de a Riga sem adta könnyen, Curry szerzett három duplát, szerencsére Somogyi Ádám a legjobbkor pörkölt be egy hármast, majd Váradi is beszórt egy tempót, amivel megállították a lett rohamot (72-76). Itt jó pár percig befagyott az eredményjelző, ám az idő egyre inkább a Rigát szorította. Bő egy perccel a vége előtt Zoriks jutott büntetőkhöz, de csak egyet dobott be, majd ugyanígy “járt” Gromovs is (74-76). A Falco azonban nem tudta kihasználni a hibákat, Barac triplát rontott, majd Benke adta el a labdát, 37 másodperccel a vége előtt a hazaiak támadhattak. Gromovs ziccerét viszont sikerült kivédekezni, majd az órát megállító rigai fault után Váradi hidegvérrel értékesítette két büntetőjét - a Riga a végén eladta a labdát, Váradi még egy ziccert is dobott, a Falco pedig második meccsét is hozta a Bajnokok Ligájában!

fotó, slide: championsleague.basketball

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus