Kevin Durant vezetésével ismét olimpiai bajnok a Team USA

Szorossá tette a meccset a francia válogatott, de végül nem bírt az amerikaiakkal.

 

Olimpiai döntő

Franciaország - USA 82-87

A csoportkörben még legyőzte az USA-t Franciaország, ebből kiindulva izgalmas döntőre készülhettünk, de ezen a találkozón megmutatták az amerikaiak, hogy ahhoz képest mennyit léptek már előre, különösen védekezésben. Gyakorlatilag az első perctől kezdve olyan nyomás alatt tartották a franciákat, hogy azok nagyon nehezen érvényesültek, eladtak 18 labdát (az amerikaiak csak kilencet), ebből kilencet konkrétan Draymond Greenék loptak el, valamint öt blokkot is kiosztottak - ezzel szemben a franciák egyetlen sapkát sem tudtak összehozni, ami azért Rudy Gobert-rel és ezzel a kerettel meglepő.

A mérkőzés túlnyomó részében vezetett is az USA, a 40 percből csak nem egészen hét minutumon keresztül járt előrébb Franciaország és az is még az első negyedben történt, amikor a Popovich-legénység még nem találta magát támadásban - hat perc alatt hat pontot dobtak Lillardék, majd a következő négyet 16-6-ra nyerték és innentől nem adták ki a kezükből a vezetést. A második negyedben úgy tűnt, hogy akár el is dönthetik a küzdelmet, folyamatosan nyílt az olló, volt már közte 12-13 pont is, de a félidő végén a gallok elkezdték erőltetni Gobert-t, aki a nagyszünetig 44-39-re hozta vissza csapatát. A fordulás után azonban továbbra is kontrollálta az eseményeket az USA, a harmadik negyedben ismét 14 pontra nőtt a különbség és bár a záró etapban még közelítettek a franciák, de csak egy-két érthetetlen amerikai hiba miatt lett ilyen szoros a végeredmény - nem egészen három percnél még 82-72 volt az állás, onnan lett az utolsó tíz másodpercre 85-82. Ennél közelebb azonban nem jutott Collet csapata, fejet kellett hajtania az ezúttal jobbnak bizonyuló USA előtt, amely sorozatban negyedik olimpiai aranyérmét nyerte meg. 

Egyénileg ki kell emelnünk Kevin Durantet, aki az egész tornán szupersztárhoz, vezérhez illő teljesítményt nyújtott és most is jó pár nehéz helyzetet megoldott, uralta a meccset - 29 ponttal zárt 50%-os mezőnymutató, 8/9 büntető, 6 lepattanó és 3 gólpassz mellett, de játszott is 35 percet ezen a derbin. Rajta kívül Jayson Tatum (19 pont, 7 lepattanó, 8/14 mezőnyből) is remekelt, de hasznos volt Jrue Holiday, Damian Lillard (a végén két nagy dobása is volt) vagy Bam Adebayo is, míg a franciáknál Nando de Colo (12 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz), Evan Fournier (16 pont, 5/15 mezőnyből, 2/9 tripla) és Rudy Gobert (16 pont, 8 lepattanó, 5 fault, 7 kihagyott büntető) sem tudott eleget tenni - a magas szerkezetet nem nagyon erőltette Collet, Heurtel és Batum pedig meglehetősen pocsék napot fogott ki. Összességében a franciák is jó teljesítményt nyújtottak, de az USA most hozta a legjobb meccsét a tornán...

Franciaország legjobb dobói: Gobert 16, Fournier 16/6, Yabusele 13/9
Az USA legjobb dobói: Durant 29/9, Tatum 19/9, Holiday 11, Lillard 11/6

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus