Kosár Eb: a spanyolok felőrölték a finneket, a németek sokkolták a görögöket

Az első félidőben parádéztak Markkanenék, utána sebességet váltottak Fernandezék - Schröderrel és a német triplazáporral nem bírtak lépést tartani Giannisék.

Negyeddöntők

Spanyolország - Finnország 100-90

Az első negyeddöntőben a spanyolok nyitottak jobban, Willy Hernangomez két remek megoldásával, illetve Pradilla hármasával 8-2-re léptek meg. Lassan ébredeztek a finnek is, Markkanen és Huff közeli találataival kapaszkodtak, majd Salin triplájával már vezettek is, összességében egy 12-1-es futással válaszoltak. A hispán időkérés sem nagyon változtatott a játék képén, a finnek felállt védelem ellen és gyorsindításokban is villantak, Jantunen és Little révén nyitották az ollót. Brizuela két jó megmozdulása után úgy tűnt, hogy magukhoz térnek a spanyolok, de a rutinos Koponen, illetve Jantunen tripláival 10 pont fölé mentek a finnek - Jantunen a végén félpályán túlról talált be (19-30). Markkanen és Huff kosaraival nyitottak a baltiak a második negyedben, Sergio Scariolo fiai nem igazán tudtak mit kezdeni velük, így pár perc után átálltak egy letámadó zónára. Ez átmenetileg segített, benéztek 10 pont alá, de aztán előlépett Markkanen, aki kosarakkal és gólpasszal oldotta meg a spanyol védekezésváltást, Salin is beindult, 33-47-nél kialakult az addigi legnagyobb különbség. Itt lépett fel a Hernangomez-testvérpár, a negyed végén több jó egyéni megoldással hozták közelebb csapatukat, így végül 43-52-re zárkóztak.

A nagyszünetben feltűnő volt, hogy a két Hernangomez 23 pontot termelt, de a többiek rosszul céloztak, a 3/16-os triplázás nagyon gyengének tűnt, és a labda sem járt megfelelően - eközben a túloldalon Markkanen “csak” 10 pontot szerzett, de szinte mindenkitől érkezett az extra, 12/17 kétpontossal és 7/13 triplával mehettek pihenőre. 

A nagyszünetet követően hamar 180 fokos fordulatot vett a meccs képe: a spanyolok Willy Hernangomez révén dominálták a finn festéket, hátul pedig nagyon magasra tolták fel a védekezésüket, amivel teljesen megborították Salinék ritmusát és két perc alatt egyetlen labdára jöttek fel. Markkanen néhány egyéni villanással igyekezett megtolni a finn szekeret, de Hernangomezre egyre nagyobb figyelmet kellett fordítaniuk, íg pedig elkezdtek megnyílni a területek a spanyol tripladobók előtt is: Parra, Juancho Hernangomez, Brizuela és Rudy Fernandez is betalált, a hispánok pedig nem csak átvették a vezetést, hanem a kisszünetben már 73-67-re mentek. A negyedik negyed elején aztán kezdett elszabadulni a remekül egy-egyező Brizuela, majd Garuba hármasát követően már hét ponttal jártak előrébb a spanyolok. A finnek csak időnként tudták felvenni a kesztyűt, irtózatos mennyiségű labdát adtak el, amiből az ellenfél rengeteg könnyű kosarat dobott - ki kell emelni a veterán Fernandezt, aki jó példával járt elöl, minden labdára elindult, csúszott-mászott. A finnek még egyszer összeszedték magukat, 84-82-ig zárkóztak, de itt volt a vége: előbb Fernandez labdaszerzése után Brizuela vert be egy könnyű saroktriplát, majd Fernandez tett a helyére két védjegyes hármast nagyon nehéz helyzetben, amivel le is zárta a meccs érdemi részét - a Scariolo-legénység zsinórban 11. (!) alkalommal jutott be a legjobb 4 közé és pénteken a németekkel küzdhet meg a döntőbe jutásért. 

A második félidőben mindkét oldalon sebességet váltó spanyoloknál Willy Hernangomez vitte a prímet (27 pont, 10/13 mezőnyből, 7/8 büntető), Juancho Hernangomez 15 pontja mellett több nagyon fontos védekezést is bemutatott, Lorenzo Brown 10 ponttal és 11 gólpasszal dupla-duplázott, Rudy Fernandez 3/5 triplája mellett 5 labdát csent el, Brizuela pedig a negyedik negyedben felnőtt a feladathoz - ráadásul a meccs egyes szakaszaiban Garuba, Diaz és Parra is hozzá tudott tenni. A finneknél a 28 pontot és 11 lepattanót jegyző Lauri Markkanen mellett Jantunen (18 pont), Madsen (13 pont) és Salin (11 pont) is igyekezett, de a második félidőben csapatként egyszerűen nem működtek, a 19 eladott labda és az abból kapott 33 pont teljesen szétzilálta a játékukat, érdemben pedig már nem tudtak változtatni, ráadásul a kispadok között osztálykülönbség alakult ki a végére (53-26). 

A meccs krónikájához tartozik, hogy a lefújást követően a finnek két veteránja, Petteri Koponen és Shawn Huff bejelentette visszavonulását. 

 

Németország - Görögország 107-96

A hazai közönség által támogatott németek nem sokat teketóriáztak, Obst, Theis, Wagner és Schröder is beköszönt távolról, majd hamarosan Voigtmann is bevert egy triplát, ezzel folyamatosan 8-10 pont körül tartották a különbséget. A görögöknél Dorsey két hármasa mellett a Giannis-Papagiannis magasember-páros villogott, majd a negyed végén a Bucks sztárja még rátett egy lapáttal, amivel közelebb jöttek (31-27). Giannis látványos zsákolással kezdte a második játékrészt, Larentzakis tripplával jelentkezett, a túloldalon Maodo Lo iratkozott fel a tripladobók közé. 36-33-nál befagyott az eredményjelző, majd Giannis Antetokounmpo ütött be egy sportszerűtlent, de ebből sem tudtak komolyabb előnyt kovácsolni a németek, sőt 44-44-nél egál állt a táblán. A Görög Szörny a következő időszakban is megállíthatatlannak bizonyult, kosarakat és gólpasszokat jegyzett, majd a negyed végén Sloukas is magára talált, 55-51 után egy 10-2-es rohammal fordítottak – Sloukas félpályás buzzerével zárult a félidő (57-61). 

A harmadik negyedre védekezést váltottak a németek, Giannis Antetokounmpo előtt felhúzták az NBA-ből is ismert „Nagy Falat”, igyekeztek lelassítani és besűríteni előtte a területeket, hogy ne tudjon felgyorsulni, a görögök pedig meg is zavarodtak. Hét perc alatt összesen egyetlen (!) hellén büntető született, Giannis és a társak is több, könnyűnek tűnő dobást elrontottak, teljesen kiestek a ritmusukból, eközben a németek átrohantak rajtuk. Az itt összerakott 20-1-es futásból Thies, Obst, Schröder, Voigtmann és Wagner is alaposan kivette a részét, 77-62-nél nagyon szépen festett a helyzetük. Larenztakis büntetőivel, illetve Giannis triplájával és duplájával azért visszajöttek 10 pont környékére a görögök, de negyed végén ezúttal Theis tett vissza egy támadópattanót a dudaszó pillanatában (83-71). A 4. negyed elején a vendégek igyekeztek szűkíteni a különbséget, de Wagner-Theis-Schröder trió ezt máshogy gondolta, a záró játékrész közepén megint 16 lett közte. Ráadásul 96-82-nél Giannis megkapta második sportszerűtlenjét és kiállították, ami végképp megpecsételte Calathesék sorsát. A germánok villámgyorsan 20 pont fölé növelték a különbséget, ellenfelük már csak a végjátékban tudott némileg kozmetikázni, különösebb izgalmak nélkül ért véget az összecsapás. 

A görögöknél a 31 pontig (12/17 kétpontos, 1/5 tripla), 7 pattanóig és 8 gólpasszig jutó Giannis Antetokounmpo jó számokat hozott, azonban árulkodó, hogy vele a pályán -19-ben végeztek, míg a 13 pontot szerző Tyler Dorsey-val -21-ben  – a komplett kezdőötös könnyűnek találtatott, egyedül a padról 18 pontot, 4/4 hármast bevágó Larentzakis dicsérhető maradéktalanul. A németek végül 16/31 triplát szórtak, a dupla-duplázó Daniel Theis (13 pont, 16 lepattanó) vezetésével uralták a festéket (46-32-re nyerték a pattanózást, 16 támadót szedtek vissza), az egyaránt 19 pontig jutó Wagner és Obst 5-5 hármast szórt be, Dennis Schröder 26 pontja mellett kiosztott 8 gólpasszt. Rajtuk kívül Thiemann és Voigtmann is fel tudott lépni, azt is gond nélkül elbírták, hogy Maodo Lo borzalmas napot fogott ki. 

A spanyolokkal elődöntöző németek utoljára 2005-ben jártak ilyen magasságban, érdekesség, hogy akkor is a hispánokkal találkoztak a legjobb négy között – anno a Dirk Nowitzki vezette válogatott győzött és bejutott a döntőbe. A fináléban aztán anno kikaptak a görögöktől – az a „revans” már megvan, most ismételnék a 2005-ös történelmet. 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus