Kosár Eb: az olaszok Jokicsékat, Markkanenék a horvátokat sokkolták

A délszláv válogatottak fekete napja - Markkanen 43 pontja - a lengyelek legyűrték az ukránokat - a görögök megizzadtak a csehek ellen - kialakult a negyeddöntők mezőnye. (videókkal)

Nyolcaddöntők

Ukrajna - Lengyelország 86-94

A lengyelek jobban kezdték a meccset, a Ponitka-Slaughter páros azonnal magas fordulatszámon pörgött, a magasember Balcerowski pedig kintről-bentről folyamatosan veszélyt jelentett, szépen folyt a játékuk. Az ukránok felállt védelem ellen csak szenvedtek, ugyanakkor labdaszerzésekből sorra könnyű kosarakat szereztek, illetve második esélyeket teremtettek maguknak, így 10 perc után mindössze 3 egység volt közte - Sanon és Len is többször villant a sárga-kékeknél. A második negyedben Szidorov, Tkacsenko, Bobrov és Pusztovij is feljavult, időszakosan át is vették a vezetést, de a lengyelek is bemutatták, hogy tudnak védekezni - a játékrész közepén az ukránok kénytelenek voltak időt kérni. 34-37 után érkezett is egy nagy ukrán roham: Bliznyuk és Bobrov remek megoldásaira építve 10-0-t futottak, itt már a lengyeleknek kellett kapaszkodniuk. 

A fordulás után Svi Mikhailiuk lépett fel ukrán oldalon, Alex Len is tartotta a lépést Balcerowskival, de igazán nem tudtak ellépni az ukránok. 59-52-nél voltak a legtávolabb, itt viszont Ponitka levezényelt egy 10-0-s rohanást, megint fej-fej mellett haladtak a csapatok. A zárónegyedre sem változott a helyzet, az ukránoknál Sanon egyszer, Tkacsenko kétszer csengetett kintről, de a túloldalon Garbacz és Slaughter sem tétlenkedett. 76-76-nál jó ideig befagyott az eredményjelző, mindkét gárda rengeteget hibázott. Ponitka nyugodott meg a leghamarabb, triplát és duplát szerzett, Sokolowskival is dobatott egy hármast, 8-2-es etappal kerültek fölénybe a lengyelek. Az ukránok itt váltottak védekezésben, azonban a támadójátékuk nem akart összeállni, Len két büntetőt is elrontott, Ponitka pedig kíméletlen volt, újabb hármasával már kilenc pont volt közte. Az ukránok itt még minden erejüket összeszedve visszajöttek két egységre, 86-88-as állásnál pedig Mikhailiuk ziccerrel kísérletezhetett - a dobás kimaradt, a hátralévő időt pedig Slaughter és Sokolowski vezérletével már lemenedzselte az ellenfél. 

Az ukránoknál öten (Bobrov, Sanon, Tkacsenko, Mikhailiuk és Pusztovij) érte el 10 pontos határt, Alex Len 9 pontot és 8 pattanót jegyzett, azonban a festékben hiába voltak eredményesek, a 9/34 tripla és a hat kihagyott büntető a végén már nem fért bele. A lengyeleknél szokás szerint Slaughter (24 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Mateusz Ponitka (22 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) emelkedett ki, de Balcerowski és Sokolowski is nagyszerűen játszott, a végén pedig megcsinálták a kulcsjátékokat - 25 év után jutottak a Top8-ba, ahol szerda este Szlovéniával ütköznek meg. 

 

Finnország - Horvátország 94-86

A horvátoknál nem kezdett a Los Angeles Clippers centere, Ivica Zubac, később is mindössze 3 percet tölthetett a pályán, így délszláv gárdának változtatnia kellett a palánk alatti védekezésén. Már az első percekben látszott, hogy Zubac-ot nem igazán tudják pótolni, Lauri Markkanen gyakorlatilag azt csinált a festékben, amit akart, nem találtak rá jó opciót, ráadásul ekkor Sasu Salin is villogott, hamar kialakult egy 6-7 pontos finn fór. A negyed végefelé kezdtek ráérezni a játékra a horvátok, az utolsó válogatott tornáján szereplő Bojan Bogdanovic remek megmozdulásaival minimális előnyt harcoltak ki. A második negyedben aztán kezdetét vette az igazi Markkanen-show, ugyanakkor se Salin, se más nem tudott mellé tartósan felnőni, így a több lábon álló Saric-ék tartották az egál körüli állást. A nagyszünet előtt a bíráskodással elégedetlen Bogdanovic-ék három technikait is begyűjtöttek, erre építve a finnek mehettek kétpontos előnnyel a nagyszünetre. 

Fordulás után sem igazán változott a játék képe, a végül 19/29-es mezőnymutatóval 43 pontot termelő Markkanenre nem volt ellenszer, de mellette csak Edon Maxhuni volt dicsérhető, a horvátoknál pedig Bogdanovic mellett Kruno Simon és a triplákat vágó Smith is villant. 65-65-nél 0.1 másodperccel az órán Markkanennek összejött egy pöci bedobásból, 30 perc után ennyivel tartott előrébb a finn gárda. A negyedik negyedben sokáig hasonlóan alakultak az események: a finneknél Markkanen sziporkázott, a horvátoknál Bogdanovic, Simon, Smith és Ramljak pörgött fel támadásban - öt perccel a vége előtt 77-77 állt az eredményjelzőn. Itt azonban több nyerőember is előlépett a finneknél: Shawn Huff triplát vágott, a 16 pontos Maxhuni és a végül 5/10 triplával záró Salin is eredményes volt, majd Markkanen ziccere bevégezte a melót, 10-0-s futással döntő ütést vittek be a baltiak. Bő egy perccel a vége előtt még öt pontra visszajöttek a sakkosok, de ebben nem volt több, Maxhuni és Markkanen lezárta a meccset. 

Bogdanovic mellett hiába dobott jól Matkovic, Saric, Simon, Smith és Hezonja is, a végjátékban mégsem jött ki nekik a lépés, így déli szomszédaink búcsúztak a tornától. A finnek utoljára 55 évvel ezelőtt, 1967-ben jártak a Top8-ban, kedden délután a spanyolokkal küzdhetnek meg az elődöntőért. 

 

Szerbia - Olaszország 86-94

A szerbek csoportelsőként jutottak be a nyolcaddöntőbe, de az olaszok egy évvel korábban már bizonyították, hogy fekszik nekik Jokicsék játéka: 2021-ben Belgrádban verték meg ellenfelüket és jutottak ki a tokiói olimpiára. Most is az itáliaiak kezdtek jobban, de aztán Micics, Jokics és a visszatérő Marinkovics révén 12-0-s sorozatot raktak össze, az itt megszerzett előnyt pedig nagyrészt meg is tartották - Gianmarco Pozzecco, az olasz szövetségi kapitány idegességében egy technikait is begyűjtött. A második negyed eleje Nikola Jokicsé volt, a végül 32 pontig (8/14 mezőnyből, 14/15 büntető), 13 pattanóig és 4 gólpasszig jutó klasszis vezérletével 38-24-re léptek el. Nicolo Melli két hármasa törte meg a szerb rohamot, majd Simone Fontecchio és Marco Spissu is beszállt a táncba, három pontra is felzárkóztak - Micics hármasa ezt duplázta meg a nagyszünetre (51-45). 

A második félidőt Jokics és Kalinics hármasa vezette fel, de az olaszok a Melli-Polonara, illetve a Fontecchio-Spissu párosok révén tartották a 4-5 pontos különbséget. A harmadik negyed derekán Pozzecco mester összeszedte második technikaiját, kiállították, de ez plusz energiákat szabadított fel a taljánoknál: Spissu három triplát pörkölt be, 63-66-nál már ők vezettek. A szerbek itt még visszakapaszkodtak, kétpontos előnyből kezdték a negyedik negyedet, itt viszont jött egy sokadik Spissu-tripla és labdaszerzés, erre alapozva pedig az olaszok óriási rohanást mutattak be, amelyben Spissu és Polonara játszotta a főszerepet. 68-66-ról 70-82-re módosították az állást, sokkolva a szerb csapatot, akik teljesen összeomlottak - Micics és Jokics is több hibát vétett, más pedig nem tudott fellépni. Négy perccel a vége előtt Jokics 3+1-es játéka törte meg a délszlávok rossz szériáját, de Melli felvette a kesztyűt, sorra harcolta ki a büntetőket, így stabilizálódott a 10 pont körüli differencia. Az utolsó percekben már nem tudtak újítani Micicsék, így végül óriási meglepetésre máris búcsúztak a tornától. 

A szerbeknél Jokics mellett Vaszilje Micics elég haloványan játszott, a 16 pont és 8 gólpassz 1/8-as triplázással jött össze, rajtuk kívül pedig csak Kalinics, Lucsics és Marinkovics tudott időnként fellépni - a 16 eladott labda, a 34%-os triplázás így már nem fért bele. Az olaszoknál Marco Spissu volt a legnagyobb hős (22 pont, 6/9 tripla), de a Jokics mellett 21 pontot szóró Melli, illetve 16-ot szerző Polonara is sokat tett hozzá, ahogyan a 19 pontig jutó Fontecchio is - Danilo Gallinari nélkül is elcsípték a szerbeket, így szerdán délután jöhetnek a franciák. 

 

Görögország - Csehország 94-88

Giannis Antetokounmpo bokasérülése meggyógyult, ennek ellenére nem ő vitte a prímet az első percekben, hanem a center Papagiannis, illetve Papanikolau – 11-2-es rohanással adták meg az alaphangot a görögök, akik a 2021-es kanadai olimpiai selejtező döntőjében elszenvedett vereségért, az olimpia szereplés elbukásáért is revansot kívántak venni. A csehek gyorsan rendezték a sorokat, Tomas Satoransky irányításával egyre hatékonyabban játszották le a 2-2-ket, amiből főként Jan Vesely profitált. 16-6 után egy 12-0-s futással jöttek vissza a meccsbe - Satoransky és Vesely mellé Hruban, Balvin és Kyzlink is fellépett. A második negyed elején a görögök Giannis nélkül, a Calathes-Sloukas hátvédpár passzaira építve indultak meg, de a csehek megint gyorsan reagáltak, szigorítottak a védekezésen és pontosabban támadtak, Auda és Bohacik is jól szállt be, ezekkel a kis extrákkal pedig haladtak előre (41-45). 

A második félidőt kemény védekezéssel kezdték a felek, amit a csehek csak néhány percig bírtak – lassan elfogytak támadásban, majd 45-49 után Giannis is megérkezett a meccsbe, a görögök pedig átvették a vezetést. Itt Vojtech Hruban 3+1-es játéka és tempója rúgta be a prágaiak motorját, de a túloldalon Larentzakis is beszórt egy távolit – a végjáték kicsit jobban jött ki a cseheknek, így megőrizték négypontos fórjukat, de Giannist ekkor már egyre nehezebben tudták megállítani. A negyedik negyed elején aztán Papapetrou pillanatai következtek, sportszerűtlent harcolt ki, egyszemélyes rohamával fordítottak a görögök. A csehek támadójátéka teljesen megállt, három perc után talált Hruban egy hármast, de Sloukas azonnal reagált, majd 72-70-nél kezdetét vette a Giannis Antetokounmpo showja: kosarat szerzett, blokkolt, gólpasszt adott, így öt perccel a vége előtt 78-70-re vezettek a hellének. A csehek itt még egyszer fel tudták pörgetni a támadásaikat, de a túloldalon a Bucks sztárja teljesen elszabadult, előbb zsákolt egyet, majd két hármast küldött a helyére, ezzel az extrával pedig kellő távolságban tartotta Audáékat. Bohacikék kilenc másodperccel a vége előtt még utoljára feljöttek négy pontra, de Sloukas higgadtan büntetőzve lezárta az összecsapást. 

A görögöknél Giannis Antetokounmpo nem élete meccsét játszotta, de így is kiemelkedett (27 pont, 2/8 tripla, 9/12 büntető, 10 lepattanó, 5 gólpassz), mellette Nick Calathes (14 pont, 3/5 tripla, 5 pattanó, 6 gólpassz, 3 szerzett labda) is vezérként játszott, míg Sloukas, Larentzakis, Papagiannis, Papapetrou és Papanikolau egy-egy időszakban hozott extrát. A cseheknél a támadásokért szinte egyszemélyben felelt Tomas Satoransky, aki Eb-rekordot jelentő 17 (!) gólpasszt adott, de ezen felül is többször ő volt az „utolsó előtti” passzoló, aki megbontotta a védelmeket. Ezekből a 10/13-mal célzó, 21 pontot szerző Jan Vesely, a 6/10-zel záró Balvin, az 5/7-tel végző Auda, a 3/7 triplát verő Bohacik és a 17 egységet elkönyvelő Hruban is parádésan dobott. Hiába adtak azonban csapatszinten 32 (!) gólpasszt, a 29 görög büntetőt és 14 támadópattanót nem tudták kiegyenlíteni, így végül emelt fővel ugyan, de búcsúztak – az utóbbi kilenc tornájukból nyolcadszor negyeddöntőző Calathesék kedden a házigazda németekkel találkoznak. 

A negyeddöntők párosítása

Spanyolország - Finnország (szeptember 13. kedd, 17:15)

Németország - Görögország (szeptember 13. kedd, 20:30)

Franciaország - Olaszország (szeptember 14. szerda, 17:15)

Szlovénia - Lengyelország (szeptember 14. szerda, 20:30)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus