Kosár Eb: drámai török-francia és spanyol-litván csata

A franciák a sírból hozták vissza a győzelmet, a litvánok túl sokat hibáztak a spanyolok ellen. A belgák megrángatták Doncic-ék bajszát, de a szlovének megvillantották, miért is ők a címvédők. A németek bealudtak a második félidőben, de végül túlélték a montenegrói feltámadást.

Nyolcaddöntők

Törökország - Franciaország 86-87 h.u.

A török csapat nem a legjobb előjelekkel várta a nyolcaddöntőt, hiszen egyrészt Shane Larkin súlyos ujjsérülése miatt kidőlt, másrészt utazási gondok miatt lemaradtak a meccs előtti hivatalos edzésidőpontról, így nem nagyon tudtak megismerkedni a pályával - az első negyedben mindössze 11 egységet kapartak össze. A franciák ki is használták ellenfelük problémáit, az első félidőben akadt 16 pontos fórjuk is, Gobert és Poirier révén domináltak a festékben (itt végül 50-22-re nyertek), Thomas Heurtel pedig a mezőnyben dolgozott jól. A félidő végén viszont az addig szinte csak Furkan Korkmazra és Cedi Osmanra támaszkodó törököknél fellépett a két hármast vágó Bugrahan Tuncer, be tudtak jönni 10 pont alá. 

A fordulás után Tuncer folytatta a triplagyártást, de ekkor még a francia mezőnyemberek felvették a kesztyűt, 49-38-nál úgy tűnt, hogy kézben tartják a meccset. A negyed hátralévő bő hét perce viszont rémálomszerűen alakult a gallok számára: támadásban teljesen megálltak, konkrétan nem szereztek pontot (!), miközben a törökök Tuncer elképesztő extrájával 19-0-s rohanást vezényeltek le - 30 perc után 57-49 állt az eredményjelzőn. A negyedik negyedet aztán egy 7-0-s francia roham vezette fel, innentől pedig nem nagyon engedték már el egymás kezét.

Osmani és Sanli hármasaival haladtak a törökök, Fournier, Luwawu-Cabarrot és Gobert kosaraival kapaszkodtak a franciák, akik 68-68-nál Heurtel hármasával át tudták venni a vezetést. Megtartani viszont nem tudták, Hazer hármasa, illetve Osman és Korkmaz jó büntetőzése után fordítottak a törökök, 19 másodperccel a rendes játékidő vége előtt 77-73-nál győztesnek tűntek. Itt Heurtel hiába dobott ziccert, Luwawu-Cabarrot beütött egy sportszerűtlent, ám Fortuna megfogta a franciák kezét. Osman mindkét büntetőt kihagyta, majd a meccs addigi török hőse, Tuncer adta el a labdát - így 77-75-nél még volt egy lövése a galloknak, a labdát szerző Fournier ziccerét pedig Rudy Gobert zsákolta vissza. Míg itt is maradt 2 másodperc, de időkérést követően Tuncer távoli kísérlete célt tévesztett, jöhetett a ráadás. 

Itt aztán rögtön jött két Gobert-kosár, majd Fournier szórt be egy triplát, 82-86-nál jól álltak a gallok. Tuncer is beütött egy sportszerűtlent, de ebből most a franciák hoztak ki egyetlen pontot, majd Tuncer ziccere után Korkmaz csente el a labdát, két büntetőjével 86-87-re jöttek vissza a félholdasok. Az utolsó 15 másodpercben Gobert mindkét büntetőjét elrontotta, a törököknek még maradt 13 másodperce, azonban Korkmaz az utolsó pillanatokban eladta a labdát - idegbajos meccsen a franciák jutottak tovább, jutalmuk a szerb-olasz mérkőzés győztese lesz szerdán. 

A galloknál Gobert 20 pontot és 17 pattanót jegyzett, Heurtel 13 ponttal és 7 gólpasszal zárt, de rajtuk kívül csak Fournier érte el a 10 pontos határt, azonban ő sem játszott jól, talán ők maguk sem tudják, hogyan húzták be ezt a győzelmet. A törökök inkább azt nem tudják, hogyan veszthették el az összecsapást, ráadásul a 2019-es vb-n is hasonló körülmények között estek ki a nyolcaddöntőben a Team USA ellen. Tuncer (22 pont, 6/10 tripla) élete meccsét játszotta, Korkmaz 18, Osman 11, a center Sanli 12 pontot jegyzett, talán ha Alperen Sengün (8 pont, 5 lepattanó) kicsit többet tud nyújtani Gobert mellett, akkor meg lehetett volna...

 

Szlovénia - Belgium 88-72

A meccs előtt dőlt el, hogy a bokasérüléssel bajlódó Mike Tobey vállalja a játékot a szlovéneknél. A meccs előtt a belga szövetségi kapitány azzal viccelődött, hogy Luka Doncic-ot csak úgy lehet levédeni, ha bezárják az öltözőbe - az első negyedben el is szabadult Doncic, rögtön három triplát szórt be, Blazic is betalált kintről, majd Tobey is beindult, 16-5-nél nem festett jól a helyzet belga szempontból. Obasohan és Gillet villanásaival kezdtek el kapaszkodni, majd Lecomte, Tabu és Vanwijn is talált egy hármast, 20-19-nél majnem utolérték ellenfelüket. A második negyed elején is beakadt néhány belga tripla, de 29-27 után jött a két Dragic és Prepelic, 37-27-re léptek meg. Itt befagyott az eredményjelző, majd Prepelic technikaija után Gillet talált be kintről-bentről, majd Lecomte is fellépett, a nagyszünetben mindössze három pont volt közte - Doncic sem villogott ebben az időszakban (44-41). 

Fordulás után sem nagyon változott a képlet, a szlovének Doncic és Goran Dragic kosaraival elléptek, de a belgák szívós csapatmunkával mindig visszajöttek 2-3 pontra. 63-60-ról kezdődött a zárónegyed, ahol Mwema és Tumba gyors kosaraival egy perc után már 63-64 állt a tabellán, jött is szlovén időkérés, ahol nagyon összekapták magukat Doncic-ék. A következő öt percben egy 18-1-es, puszító rohanást mutattak be - Doncic egy duplával és egy 2+1-gyel megadta az alaphangot, majd Goran Dragic, Cancar és Prepelic is beszállt a pontgyártásba, miközben a túloldalon extrán védekeztek. A belgák ebből az ütésből már nem tudtak felállni, de összességében nagyobb erőkifejtésre kényszerítették jóval erősebb ellenfelüket. 

Luka Doncic végül 35 ponttal, 5-5 lepattanóval és gólpasszal, illetve 4 szerzett labdával zárt, mellette a Tobey-Prepelic-Cancar-Goran Dragic trió is jól játszott, míg a belgáknál végül csak Lecomte (16 pont) és a dupla-duplázó Gillet (15 pont, 10 lepattanó) jutott 10 pont fölé, ami ezen a szinten már kevésnek bizonyult - a negyedik negyedben a címvédő ritmusváltásával nem tudtak mit kezdeni. A szlovének most fújhatnak egyet, a lengyel-ukrán mérkőzés győztesével találkoznak a szerdai negyeddöntőben. 

 

Németország - Montenegró 85-79

Bár Kendrick Perry révén Montenegró szerezte az első kosarat, utána a házigazdák ellentmondást nem tűrően játszottak: Dennis Schröder vezetésével futottak egy 11-0-t. Ekkor még a montenegróiak vissza tudtak kapaszkodni egál közelébe, de az első-második negyed fordulóján Maodo Lo irányításával egy 15-2-es német roham következett, majd Franz Wagner is beszállt a táncba, miközben a délszláv gárda hadilábon állt a dobásokkal - a nagyszünetben 48-24 állt az eredményjelzőn.

A második félidő elején feljavult a montenegrói védekezés, Perry és Bojan Dubljevic kosaraival pedig három perc alatt 51-35-ig zárkóztak fel. Schröder gyorsan be is vágott néhány idegnyugtató kosarat, de a vendégek itt már kezdtek ráérezni a játékra, Simonovic is beindult. A negyedik negyed elején Perry pörgött fel, előbb 10 pont alá hozta be az övéit, majd a német időkérés sem állította meg, két újabb hármast pörkölt be, 69-64-nél kezdett veszélyessé válni a helyzet a hazaiak szempontjából. Theis és Thiemann vezetésével össze is kapták magukat hátul, elöl pedig szépen végigjátszották a támadásokat és a differencia lassan újra 10 pontra nőtt. Két perccel a vége előtt 80-71-re vezettek Schröderék, de elég volt pár figyelmetlenség, és Dubljevic vezérletével egy kosárra zárkózott Montenegró. 24 másodperccel a vége előtt aztán Perry-re fújtak egy sportszerűtlent, majd a vendégek kispadja technikait is kapott, innen pedig a német csapat már nem hibázott. 

A hazaiaknál a 22 pontig és 8 gólpasszig jutó Schröder, a 14-14 pontot dobó Lo és Wagner, illetve a 3/3 triplát vágó Andreas Obst emelhető ki, míg a túloldalon a 25 pontot termelő Kendrick Perry (5/10 tripla, 6 gólpassz) és Bojan Dubljevic (22 pont, 7 lepattanó) extrát játszott, Mihajlovic és Simonovic is 10 pont fölé jutott, de az első félidei rövidzárlatok a végén sokba kerültek. A németek a görög-cseh összecsapás győztesével találkoznak majd kedden este. 

 

Spanyolország - Litvánia 102-94 h.u.

Igazi régimódi európai rangadót vívtak a felek, igazán egyik csapat sem tudott elhúzni, és ahogyan az lenni szokott, hosszabbításba is torkollott a mérkőzés. Az első másfél negyedben inkább a Brizuela, Juancho és Willy Hernangomez húzta spanyolok vezettek, a nagyszünethez közeledve a rutinos Kuzminskas remeklésével kerültek fölénybe a litvánok, 40-45 állt az eredményjelzőn 20 perc után. 

A harmadik negyedet is jobban kezdték a litvánok, Brazdeikis és Jokubaitis pontjaival gyorsan elléptek 9 ponttal, majd Kuzminskas hármasával már 47-58-as előnyben álltak. Itt aztán összekapta magát Lorenzo Brown és a két Hernangomez, Usman Garuba rengeteg apró játékot csinált meg, a spanyolok pedig szépen lassan visszakapaszkodtak. 5-6 pontnál viszont nem tudtak közelebb lopózni, Valanciunas és Sabonis révén megint elléptek a litvánok, akiknél azonban ekkor már visszatérően jöttek az eladott labdák, amiket nem is hagytak parlagon a hispánok: 74-75-nél egy pontra zárkóztak. A rendes játékidő végén aztán egy klasszikus adok-kapok alakult ki, ahol előbb a spanyolok átvették a vezetést, Brazdeikis hármasával visszavették a litvánok, majd ismét a déliek kerültek előnybe, azonban Willy Hernangomez büntetőt hibázott - a végén Jokubaitis hármasa kiperdült a gyűrűből, de Brazdeikis valahogyan visszapofozta, jöhetett a ráadás. 

A hosszabbítás aztán Lorenzo Brown diadalmenetét hozta, a spanyolok első 12 pontjából 10-et ő dobott, egyszer pedig feladta alley-oopra Garubának. A litvánok 95-88-nál sem adták fel, futottak egy 7-0-t, de a győzelem a végén Brazdeikis kezében maradt - 95-94-nél Brown szerzett tőle labdát, a litván beütött egy sportszerűtlent, Brown pedig két büntetővel, majd egy gólpasszal büntetett, innen pedig már lemenedzselték az időt Hernangomezék. 

A litván szövetségi kapitány szerint a 28 pontot és 8 gólpasszt jegyző Lorenzo Brown, illetve a 20 eladott labda és az abből kapott 33 pont pecsételte meg a sorsukat, de ehhez hozzátehető, hogy nem tudták kontrollálni a lepattanózást és a festékben szerzett pontokat, illetve mindössze 37% alatt tripláztak. A spanyoloknál Willy Hernangomez 21 pontot és 8 pattanót termelt, Juancho Hernangomez és a veterán Rudy Fernandez 13-ig jutott, de a kiegészítőktől (Garuba, Diaz) is érkeztek extrák. A litvánoknál öten értek el legalább 13 egységet (Valanciunas, Kuzminskas, Sabonis, Jokubaitis és Brazdeikis), de amikor nagyobb előnyük volt, túl sokat hibáztak és nem tudták bevinni a döntő ütéseket. 

A spanyolok 1979 óta folyamatosan, immár zsinórban 21. alkalommal jutottak be a legjobb nyolc közé az Eb-n, ezzel a szovjet válogatott 20-as rekordját adták át a múltnak - a keddi negyeddöntőben a finn-horvát győztesével randevúznak. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus