Kosár Eb: Giannis, Doncic és Jokics is félelmetes formát villantott

Az Eb három legnagyobb sztárja egyszerre szállította csapatának a győzelmet – egyre jobbak a franciák - az olaszok, lengyelek és finnek a 16 között – bosnyák-litván és cseh-izraeli ki-ki meccs lesz a zárókörben - még mindenki továbbjuthat az A-csoportban (videókkal). 

Az Európa-bajnokság 6. játéknapján mind a 24 csapat pályára lépett, lássuk, mi történt az egyes mérkőzéseken. (Az eredményekre kattintva megtekinthetitek az egyes meccsek részletes statisztikáját.)

A csoport

Belgium - Törökország 63-78

A legutóbb a spanyolokat meglepő belgák borzalmas támadójátékot bemutatva omlottak össze a török védekezéssel szemben: az első negyedben összesen hat (!) pontot dobtak, a második negyed elején 26-9 állt az eredményjelzőn, a török válogatott innentől kényelmesen menedzselhette a találkozót. A belgák ugyan később feljavultak és küzdeni akarásból jelesre vizsgáztak, de 37%-os mezőnymutatóval nem jelenthettek igazán komoly veszélyt ellenfelükre, főleg hogy a törökök valóban "hosszúnak" tűntek hátul, jó lábmunkával, jó helyezkedéssel mindenhova odaértek.

Egyénileg Alperen Sengünt emeljük ki, aki kontrollálta a játékot és 24 ponttal, 8 lepattanóval, valamint 6 gólpasszal az összecsapás legjobbja lett, mellette a 16 pontos Furkan Korkmazt érdemes még említeni.

A törökök így továbbjutottak, a spanyolokkal az első helyért vívnak meg az utolsó játéknapon.

 

Montenegró - Spanyolország 65-82

Esélyeshez méltó, koncentrált játékkal hozta ezt a győzelmet is Spanyolország, a hispánok az első negyed végén tíz, a nagyszünetben pedig már 22 ponttal vezettek, már ott 53-31 állt az eredményjelzőn. A harmadik-negyedik negyed innentől formalitássá silányult, nem erőltette túl játékosait Sergio Scariolo, végül 18 ponttal és 4/10 triplával Dario Brizuela lett a legjobb dobójuk, de Willy Hernangomez (14 pont, 13 lepattanó, ebből 7 támadó) és Lorenzo Brown (12 pont, 7 gólpassz, 6/7 jó dobás) is említést érdemel. Montenegró oldalán Vladimir Mihajlovic dobott 18 pontot, valamint a Magyarországon jól ismert ex-szolnoki légiós, Kendrick Perry 10 pontos, 9 gólpasszos performanszát is érdemes kiemelni. 

Montenegró egyébként az első félidőben egyszer még visszajött tíz pont feletti hátrányból, amire egy időkérés után rögtön válaszoltak a spanyolok és kialakult a nagy különbség, de még utána is igyekeztek kozmetikázni Perryék, de olyan gyengén tripláztak, hogy nem tudtak igazi rohamot vezetni. Spanyolország egyébként 9/15-tel kezdett kintről, ez alapozta meg a sikerét, így 3-1-es mérlegével már továbbjutott a nyolcaddöntőbe.

 

Georgia - Bulgária 80-92

Izgalmassá tette a csoport végjátékát Bulgária, a társaság ugyanis parádés egyéni teljesítményekkel legyőzte a házigazdát és életben tartotta saját továbbjutási reményeit. A játéknap egyik legjobb produkcióját a bolgárok "légiósa", Dee Bost nyújtotta, aki 33 ponttal és 12 gólpasszal extraklasszis játékot mutatott be, ráadásául 9/14 triplát emelt a gyűrűbe, de mellette Alekszandar Vezenkov (28 pont, 14 lepattanó) is szenzációsan mozgott. Az addig szorosan zajló találkozón a harmadik negyedben tudták a kezükbe venni az irányítást a bolgárok, ott Bost és Pavlin Ivanov (17 pont, 5/8 távoli) három-három triplával bombázta szét a georgiai védekezést és tíz pont feletti előnyt épített fel a gárda, amelyet már képes volt beosztani a folytatásban. Georgiánál Goga Bitadze (21 pont, 6 lepattanó), Alexander Mamukelashvili (13 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) és a 19 pontos Thaddus McFadden emelhető ki, de a periméteren képtelenek voltak mit kezdeni Bostékkal, így a harmadik negyedtől már csak futottak az eredmény után.

Itt emeljük ki, hogy a bolgárok összesen 19 triplát süllyesztettek el 39 kísérletből, félelmetesen dobtak kintről, a 19 bedobott hármas pedig az elmúlt 25 év legjobb adata az Európa-bajnokságokon.

A spanyolok és a törökök továbbjutottak a csoportból, Georgia, Bulgária, Montenegró és Belgium viszont még küzd: ha Georgia legyőzi Montenegrót, Bulgária pedig Belgiumot, akkor négyen is 2-3-mal zárnak és indulhat a matek...

 

B csoport

Bosznia-Hercegovina - Franciaország 68-81

A bosnyákok nemrég vb-selejtezőn legyőzték a franciákat, a gall válogatott viszont ezúttal meggyőzőbb játékot mutatott be annak ellenére, hogy a továbbjutást már a mérkőzés előtt bebiztosította - ezzel a sikerrel egyébként Litvániát tartotta életben Franciaország, bosnyák győzelem esetén Jonas Valanciunasék már tét nélkül léptek volna pályára Magyarország ellen. A francia támadójáték egyébként kissé akadozott, inkább a védekezésről szólt az összecsapás, de Thomas Heurtel hozzá tudta tenni azt a pluszt, azokat az egyéni játékokat, amelyek kellettek a győzelemhez, az irányító végül 14 ponttal, 7 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt.

Maga a mérkőzés fordulatosan alakult, az egálra hozott első negyed után kétszámjegyű előnyt építettek fel a franciák a nagyszünetig, aztán a harmadik negyedben szétestek támadásban és összesen nyolc pontot dobtak a teljes játékrész során, de a záró etapra megint felszívták magukat: azt 29-18-ra vitték el és végül magabiztossá tették a győzelmüket. A hajrában a helyszínen lévő litván szurkolók a "Merci" szót skandálták a franciáknak, akiknél 15 pontig jutott Yabusele, 14-et dobott Fournier, míg Gobert 11 ponttal, 12 lepattanóval (közte 7 támadóval) és 2 blokkal segített be. A bosnyákoknál öten érték el a tízpontos határt, leginkább pedig természetesen Jusuf Nurkic (14 pont, 10 lepattanó, 2 labdaszerzés, 4 blokk) játéka okozott fejtörést az ellenfélnek - hiába, így is Gobert-ék nyerték a lepattanózást 46-32-re úgy, hogy 21 (!) támadót húztak le, ez volt a döntő faktor. 

Bosznia-Hercegovina így az utolsó játéknapon ki-ki meccset játszik a litvánokkal, aki nyer, az továbbjut.

 

Németország - Szlovénia 80-88

Még nincs két hete, hogy a szlovének simán kikaptak a németektől a vb-selejtezőn és a legutóbbi Eb-meccsüket is elbukták a bosnyákok ellen, most viszont Luka Doncic nem engedte, hogy újabb pofont kapjon a címvédő. A Dallas zsenije ellenállhatatlan formában játszott, folyamatosan lebontotta a német védekezést betörésből, egy-egyezésből, pick-and-rollból és nagyon sokat dolgozott pozícióból, a germánok pedig nem tudtak vele mit kezdeni: 36 ponttal, 14/25 jó dobással, 10 lepattanóval és 4 gólpasszal vezette győzelemre Szlovéniát. 

A címvédő az első negyed hajrájában lógott meg, ott már 14 ponttal is vezetett, onnantól pedig ezt a fórt próbálta beosztani, de a németek nagy erőkkel rohamoztak, többször is feljöttek egál körülre, ám Doncic vezetésével mindig a legjobbkor tudott sebességet váltani Szlovénia, mindig a legfontosabb pillanatban tudott kosarakat dobni, vagy egy-két jó védekezést előhúzni. Doncic mellett Goran Dragic (18 pont, 3 gólpassz) is kitett magáért, míg a németeknél ezúttal is Dennis Schröder (19 pont, 5 gólpassz) próbált a társaság élére állni, ami összességében sikerült is, hiszen vele a parketen +6-ban volt a gárda. A szlovének összességében Doncic egy-egyeivel és a festékből nyertek a kevés gólpassz és a kevés tripla ellenére, a gyűrű környékén 38-18-ra múlták felül ellenfelüket, akiket összességében 40%-os mezőnymutató alatt tartottak.

Ennek köszönhetően Szlovénia, Németország és Franciaország is 3-1-gyel áll az utolsó játéknap előtt, a továbbjutást már mindegyikük biztosította.

 

Magyarország - Litvánia 64-87

A Hanga Ádám nélküli magyar válogatott másfél negyedet bírt a Domantas Sabonis - Jonas Valanciunas páros által húzott Litvánia ellen, így utóbbi gárda megszerezte első győzelmét, a mieink pedig továbbra is nyeretlenek az Eb-n. Az összefoglaló ide kattintva olvasható!

 

C csoport

Észtország – Nagy-Britannia 94-62

Mindkét gárda 0-3-mal állt, mindössze matematikai esélyeik maradtak a továbbjutásra – a lehetőséget végül az észtek ragadták meg, bár mint később kiderült, csak néhány órára. Már az első negyedben végig ők jártak előrébb, kintről-bentről eredményesen támadtak, majd a második negyedben jött egy pusztító két perc, amikor négy hármast szórtak be, amivel kényelmes, 15 pont körüli fórt dolgoztak ki. Fordulás után sem változott a játék képe, az észtek mentek előre, a harmadik negyedben is 29 pontot szereztek, a különbség pedig 25-re nőtt, innentől a negyedik játékrész már csak formaságnak bizonyult. 

A győzteseknél Henri Drell (20 pont), Siim-Sander Vene (18 pont), Kotsar (15 pont, 8 lepattanó), Kitsing (14 pont, 4/6 tripla), illetve Joesaar (11 pont, 3/6 tripla) is remekelt, a kiváló dobások mellett nagyon simán nyerték a lepattanózást is. A briteknél a dupla-duplázó Carl Wheatle, illetve a Whelan-Hesson páros dicsérhető, de összességében most is úgy tűnt, hogy lefelé lógnak ki a mezőnyből. 

Az így 1-3-mal álló észtek csak a csoport esti meccséig reménykedhettek, az olaszok sikere azt jelentette, hogy az egymás elleni eredmények miatt az utolsó fordulótól függetlenül kiestek. 

 

Görögország – Ukrajna 99-79

A britek elleni meccset kiülő Giannis Antetokounmpo a csoport első helyéről döntő derbin természetesen visszatért, és ha már ott volt, 41 ponttal jelentkezett, tette mindezt kevesebb, mint 28 perc alatt – a 2001-es Eb-n Dirk Nowitzki dobott 43 pontot, azóta ez a legjobb egyéni teljesítmény a kontinenstornán. 13/18-cal célzott mezőnyből, 15/18-cal a vonalról, mellette 9 pattanót is jegyzett, egyszerűen nem tudtak vele mit kezdeni az ukránok, pedig a társait sikerült szépen limitálniuk: Tyler Dorsey és Nick Calathes is megállt 13 pontnál, a többiek pedig csak időszakosan tudtak fellépni. A sárga-kékek az első félidőben, különösen a második negyedben remekeltek, ott 10 perc alatt 10 pontot vertek a görögökre és héttel mentek a nagyszünetben. Az előző meccsen is villogó Issuf Sanont most sem nagyon tudták tartani egy-egyben, míg a palánk alatt a Len-Pusztovij páros végzett komoly pusztítást. 

A harmadik negyedben viszont az addig is jó Giannis szerzett zsinórban 13 görög pontot, mellé fellépett az addig alulteljesítő Calathes-Dorsey duó is. A támadójáték mellett védekezésben is sikerült összeállniuk és egy 20-4-es futással előbb fordítottak, majd a negyed végén Calathes két hármasával ki is ütötték ellenfelüket. Az ukránok a negyedik negyedben sem tudták megállítani a hellén hengert, a második félidőben összesen 60 pontot kaptak, amivel természetesen nem lehet meccset nyerni. 

A görög siker azt jelenti, hogy már biztosan csoportelsők, az észtek ellen abszolút tét nélküli meccsen valószínűleg minden húzóemberüket kiültetik. Az ukránok a horvátok ellen zárnak, ha nyernek, csoportmásodikok, de ha veszítenek, még a negyedik helyig is visszacsúszhatnak, oda kell tehát figyelniük. 

 

Olaszország – Horvátország 81-76

Az eredmények úgy alakultak, hogy a csoport esti rangadóján az olaszok tudták: ha nyernek, akkor az utolsó fordulótól függetlenül továbbjutnak, vereség esetén viszont még a zárókörben is mindenképp le kell győzniük a briteket. A meccs elején többször is labdát csentek és könnyű kosarakkal büntettek, majd érkezett a padról az eddig alig játszó Alessandro Pajola, aki elöl-hátul sokat tett hozzá, és végül az egyik nyerőembernek bizonyult. A második negyedben aztán jöttek a horvátok, hátul több blokkot is bemutattak, elöl pedig Hezonja és Bogdanovic vezetésével fordítottak. 28-31-nél viszont Tonut parkolta le a kamiont, két kosárral és egy gólpasszal felpörgette az olaszokat, akik 12-0-s futással válaszoltak és nyolcpontos előnyt harcoltak ki a szünetre. 

Fordulást követően megint a horvátok következtek, a Bogdanovic-Saric-Zubac trió révén hamar utolérték ellenfelüket, sőt át is vették a vezetést. 9 perccel a vége előtt 55-61-re vezettek a sakkosok, amikor Zubac követett el sportszerűtlent Mellin, aki bedobta a két büntetőt, majd a labdabirtoklásból Fontecchio pörkölt be egy hármast, amivel kapaszkodtak a taljánok. Jaleen Smith egy 2+1-gyel, Hezonja hármassal igyekezett hűteni a kedélyeket, de Fontecchio újabb triplát szórt, majd 3/3 büntetőt tett a helyére – ezt követte Pajola és Ricci kinti találata, amivel az olaszok végleg átvették a kezdeményezést. A horvátok mindent megtettek a fordításért, de a hazaiaknál ekkor Melli lépett elő, aki elöl-hátul kulcsjátékokat bemutatva végül sikerre vezette övéit. 

Az olasz győzelem azt jelenti, hogy mindkét gárda 2-2-vel fut neki a zárónapnak – az olaszokra a britek ellen könnyebb meccs vár, míg a horvátok az ukránok ellen kaparhatják ki a gesztenyét és mehetnek feljebb a jelenlegi 4. helyről. 

 

D csoport

Hollandia – Lengyelország 69-75

A lengyelek a harmadik győzelmükért és biztos továbbjutásukért, a hollandok pedig az életben maradásukért csaptak össze, és a kiesés szele az első két és fél negyedben repítette is De Jongékat. Kiegyenlített első negyed után a másodikban robbantottak, mindössze 12 ponton tartották ellenfelüket, majd a harmadik negyed közepén úgy vezettek 13 ponttal, hogy a lengyelek katasztrofálisan, 1/13-mal dobták a hármasokat. Charlon Kloof (26 pont, 4/7 tripla) ellenállhatatlanul játszott, ugyanakkor a többiek eléggé felejthetően teljesítettek: Yannick Franke 4/14-gyel zárt mezőnyből, De Jong megállt nyolc pontnál, a center Jesse Edwards pedig hiába osztott ki 3 blokkot, elöl egyetlen pontra futotta tőle. 

A harmadik negyed közepén kezdett el kifulladni Kloof, a lengyeleknél viszont ekkor pörgött fel a végül 24 pontig jutó Michal Sokolowski, illetve a parádésan célzó, 16 pontot jegyző Aleksander Balcerowski, a pad végéről pedig előkerült Jakub Garbacz, aki 3/4 hármast tett a helyére. Ezekre az extrákra építve a lengyelek futottak egy 12-1-et, zsinórban bevágtak öt hármast, végül gond nélkül fordítani tudtak a hátralévő időben - az sem okozott gondot, hogy a szuperduó, AJ Slaughter és Mateusz Ponitka összesen 11 pontot tett a közösbe. A végén azért kellett izgulni, mert a hollandok az utolsó percben kétszer is feljöttek három pontra, de a lengyelek rutinosan megoldották, hogy ne legyen labdájuk az egyenlítéshez. 

A lengyelek így 3-1-gyel állnak, és a zárókörben a szerbek ellen a csoportelsőségre is rámehetnek. Ha pihentetnek és kikapnak, akkor viszont visszacsúszhatnak a 4. helyre, mert kialakulhat egy körbeverés a finn-izraeli párossal, ahol a finnek elleni 30 pontos vereség miatt nekik a legrosszabb a gólarányuk. A hollandok három szoros meccset buktak el, így lassan csomagolhatnak, az utolsó körben a finnek ellen már csak a vigaszgyőzelemre mehetnek rá a legenda, Worthy De Jong karrierjének utolsó mérkőzésén. 

 

Finnország – Csehország 98-88

A csehek két vereséggel nyitottak, majd legutóbb legyűrték a hollandokat, míg a finnek a vereség, győzelem, vereség sormintát követték, és abban reménykedtek, hogy most győzelem következik. A Tomas Satoransky-t újra bevető csehek az NBA-s hátvéd 10 gólpasszára építve igyekeztek sikersorozatot építeni, és a támadásokkal nem is volt különösebb gond: Hruban 22, Vesely 15, a Bohacik-Auda páros 13-13 pontot termelt, 42%-kal tripláztak, kiharcoltak 24 büntetőt, sőt még a lepattanócsatát is egálra hozták. 

A cseh gondok a védőoldalon kezdődtek, a finnek minden negyedben eljutottak legalább 21 pontig, nem voltak komolyabb hullámvölgyeik, ráadásul két extra teljesítményt is kiraktak az asztalra. Lauri Markkanen 34 pontot és 10 lepattanót jegyzett, Sasu Salin 5/8 hármassal vert be 23 egységet, de Valtonen és a 14 pontot szerző veterán Petteri Koponen is összekapta magát erre a meccsre. A finnek gyakorlatilag végig vezettek, a negyedik negyedben pedig Markkanen minden cseh próbálkozást visszavert. 

A finnek 2-2-vel állnak, és az egymás elleni eredmények miatt már biztos, hogy továbbjutottak – ha a hollandokat megverik a zárókörben, akkor akár még a 2. helyig is felkapaszkodhatnak. A csehek az újabb vereség után azért szurkoltak, hogy a nap végén a szerbek megverjék Izraelt – ez meg is történt, így Audáék a zárófordulóban Avdijáékkal játszhatnak ki-ki meccset a Top16-ért. 

 

Izrael – Szerbia 78-89

A két sikerrel érkező Izrael azért lépett pályára, hogy esetleges sikerével bebiztosítsa továbbjutó helyét, ugyanakkor a 3-0-val álló szerbek is nyugodt zárófordulót akartak maguknak, és végül Nikola Jokicsék akarata érvényesült. A Denver Nuggets sztárja elképesztő hatékonysággal dolgozott, 30 perc alatt 29 pontot szerzett 11/13-as mezőnymutatóval és 6/6 büntetővel, mellette 11 lepattanót, 5 gólpasszt, 4 szerzett labdát és 2 blokkot jegyzett – végül ki is pontozódott, de az már nem számított. Erre az extrára építve Vaszilje Micics 19 pontig jutott, Jaramaz és Kalinics is elérte a 10 pontos határt, már az első félidőt 12 pontos előnnyel zárták. 

A harmadik negyedben kiütközött, hogy Nikola Milutinov és Vanja Marinkovics sem lép(het)ett pályára, itt megbicsaklott a délszlávok támadójátéka, a Yam Madar (20 pont) és Deni Avdija (14 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) vezette izraeliek pedig a negyedik negyed egy pontján mindössze 63-65-ös hátrányban álltak. Itt azonban jött egy pusztító, 18-2-es szerb roham, ami végleg lezárta a lényeges kérdéseket. 

A szerbek így nem teljes kerettel is már biztosan a csoport 1-2.helyén végeznek, az utolsó körben sakkozhatnak is a lengyelek elleni összecsapással, míg Izraelre a Csehország elleni TVK-meccs vár a prágai katlanban – Továbbjutsz Vagy Kiesel. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus