Kosár Eb: nagyot küzdöttek a lengyelek, de a németek behúzták a bronzérmet

Az első félidőben rettenetesen játszó Ponitkáék fordulás után nagyon felpörögtek, azonban a végén nem tudtak mit kezdeni Schröderék hármasaival (videókkal).

A 3. helyért

Németország - Lengyelország 82-69

Mateusz Ponitka ziccerével indult a bronzmeccs, de a lengyelek hamar gödörbe kerültek: Voigtmann és Obst is beszórt egy hármast, de azt azért nem lehetett mondani, hogy a házigazdák is jól játszottak volna. A vendégek Slaughter, Sokolowski és Balcerowski kosaraival kapaszkodtak, 10-8 után viszont az NBA-s különítmény, Wagner, Schröder és Theis felpörgette a tempót, amivel elléptek az övéik. Ezt követően megint jöttek a hibák mindkét oldalon, elég gyengén játszottak a felek, ez az eredményen is tükröződött (19-14). A második negyed elején a németek palánk környéki mismatchekkel igyekeztek operálni, de sokra nem mentek vele, a lengyelek pedig Sokolowskival eredményesebben játszották ugyanezt és 21-20-ra zárkóztak. Itt azonban megrázta magát Schröder, majd gyors egymásutánban Obst, Theis és Schröder is betalált kintről, majd Schröder ziccerezett - 16-1-es szériával robbantottak a vendéglátók, Sokolowski zsákolása csak szépségtapasznak bizonyult a nagyszünet előtt (36-23). 

Félidőben elég egyértelműnek tűntek a lengyelek gondjai: 0/10-zel álltak a triplavonal mögül és mindössze 5/11-gyel büntetőztek, ráadásul 9 labdát szórtak el, nem szereztek gyorsindításos pontot - eközben a túloldalon beesett 6 hármas, a németek 6/6-tal büntetőztek, és a gyorsindításoknál is 6-0-ra hoztak az első 20 percet. 

Fordulás után 12 másodperc kellett az első lengyel tripláig, Sokolowski talált be kintről, majd Ponitka is kosarat szerzett, közben viszont Obst 3/3 büntetővel jelentkezett, ráadásul az első félidőben két faultot gyűjtó Ponitka hamar beütött még kettőt, így a 23. percben, 39-28-nál le kellett ülnie. Ez azonban egyrészt kicsit megzavarta a németeket, másrészt felpörgette Sokolowskit, aki a lengyel sereg élére állt, majd a triplaspecialista Garbacz, illetve Slaughter is elkezdett dobálni kintről, ráadásul Schröder egy technikait is begyűjtött. A túloldalon Wagner, Voigtmann és Lo érezte a veszélyt, ők is beszórtak 1-1 kintit, 54-43-nál megint nyeregben érezhették magukat a germánok - Garbacz és Slaughter viszont nem lankadt, újabb hármasaikkal látótávolságba került a Milicic-legénység (54-49). A negyedik negyedet egy Dziewa-Schröder kosárváltás vezette fel, majd Weiler-Babb szórt be egy kintit - Garbacz viszont kettővel válaszolt, 59-59-nél egált mutatott az eredményjelző. Gordie Herbert időkéréssel igyekezett segíteni, ami hasznosnak is bizonyult: sokkal türelmesebben kezdték el kipasszolni a lengyel zónát, ezekből pedig Thiemann egyszer, Voigtmann kétszer dobott triplát “45-ről”. Ezt még igyekeztek menedzselni a lengyelek támadásban, de amikor Schröder is bevert két távolit, kicsit megroggyantak, visszaállt a 10 pontos differencia (76-66). Másfél perccel a vége előtt Ponitka még beszórt egy hármast, de Thiemann 2+1-gyel válaszolt, Ponitka kipontozódott, ráadásul a lengyel kispad is technikait kapott, ezzel pedig eldőlt, hogy a németek megszerezték a bronzot - ez a válogatott történetének harmadik Eb-érme az 1993-as arany és a 2005-ös ezüst után. 

A lengyeleknél a 18 pontot termelő Sokolowski, a 10 pontot és 10 gólpasszt jegyző Slaughter, illetve a 4/4 hármast vágó Garbacz dicsérhető, de a fáradtan mozgó Ponitka érdemi hozzájárulása nélkül az is csoda volt, hogy a negyedik negyedben nyílttá tették a mérkőzést. A túloldalon a 26 pontig ás 6 gólpasszig jutó Dennis Schröder játékát a nyolc eladott labda sem befolyásolta, a kulcspillanatokban a csapat élére állt, mellette pedig hatalmasat játszott Voigtmann (14 pont, 4/5 tripla, 9 lepttanó, 6 gólpassz, 2-2 szerzett labda és blokk) - időszakosan fel tudott nőni Theis, Obst, Thiemann és Wagner is, ez pedig végül elégnek bizonyult. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus