Kosár Eb: nehéz helyzetben a litvánok, a görögök az olaszokat is legyőzték

Menetelnek a szerbek, szlovének, németek, spanyolok, izraeliek, ukránok és törökök, javítottak a finnek, horvátok és Montenegró.

A torna 3. játéknapján az összes gárda pályára lépett. Csoportunkban franciák legyűrték a litvánokat, a szlovének gáláztak ellenünk, a németek pedig Bosznia ellen behúzták a kötelezőt - íme az összes mérkőzés összefoglalója. (Az eredményekre kattintva elérhető a mérkőzések részletes statisztikája.)

A-csoport (Tbiliszi)

Montenegró - Belgium 76-70

Ellentétesen alakult a felek első meccse, hiszen a belgák meglepetésre legyőzték a házigazda Georgiát, míg Montenegró egy egylabdás mérkőzést bukott el a törökök ellen - utóbbiak számára így létkérdéssé vált a győzelem. Az első félidőben a délszlávok jártak előrébb, de a belgák a végül 25 pontig jutó Retin Obasohan vezetésével ekkor még tartották magukat. A harmadik negyedben viszont a brutálisan nagyot játszó Bojan Dubljevics (21 pont, 6/10 kétpontos, 3/6 tripla, 11 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével a montenegróiak 31 pontot tettek fel a táblára, erre pedig nem jött válasz a túloldalról, a negyedik negyedre 19 pont volt közte. A belgák a negyedik játékrészben még indítottak egy rohamot, feljebb is kapaszkodtak, de csak megszorongatni tudták ellenfelüket, reális esélyük nem nyílt a fordításra. Montenegró színeiben Kendrick Perry (19 pont, 5 gólpassz) és Vladimir Mihajlovics (14 pont) is sokat tett hozzá, míg a túloldalon a Georgia elleni meccs hőse, Jonathan Tabu nullázott - Dubljevicsék a bolgárok ellen léphetnek még eggyel feljebb, a belgákra viszont a spanyol válogatott vár. 

 

Bulgária - Törökország 87-101

A bolgárok mindent beleadtak a szomszéd ellen, az egyaránt 37 perc felett játszó Sasha Vezenkov (28 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz) és Dee Bost (12 pont, 13 gólpassz, 5 lepattanó) vezérletével az első félidőben 52 ponttal terhelték meg a török gyűrűt. Az előzetesen esélyesebbnek tartott török gárda is 50 pontig jutott, de Ergin Ataman mesteredző érezte, hogy váltani kell védekezésben: Cedi Osmant tette rá Vezenkovra, Sehmus Hazert pedig Dee Bostra, illetve elkezdte máshogy védeni a pick-and-rollokat. A bolgár támadójáték szépen lassan elkezdett visszaesni, Bost végül 2/12-es triplamutatóval zárt, ráadásul a két húzóemberen kívül csak Kosztov (15 pont) jutott el kétszámjegyű ponttermésig - ennél is nagyobb gondot jelentett, hogy a bolgárok hasonló védekezésváltást nem tudtak kivitelezni, a törökök a második félidőben is 51 pontot szórtak, összesen 30 gólpasszt osztottak ki és a végére felőrölték ellenfelüket. Mindenképp ki kell emelnünk a Houston Rockets fiatal centerét, Alperen Sengünt, aki 9/10-es mezőnymutatóval jutott el 20 pontig, mellette 9 lepattanót és 4 gólpasszt is jegyzett, a kritikus negyedik negyedben extrát nyújtott. A másik ász Cedi Osman volt, a Cavaliers kiscsatára 25 pontot szórt 11/15-ös mezőnymutatóval, erre a két extrára építve azt is elbírták, hogy Shane Larkin nem élete meccsét játszotta, Furkan Korkmaz pedig pályára sem lépett. 

 

Georgia - Spanyolország 64-90

A sérült sztárcenterüket, Goga Bitadzét csak percekre bevető házigazdáknak létkérdés lett volna a siker, de ahogy a meccs után szövetségi kapitányuk elmondta, küzdeni kellett volna, ebben pedig látványosan alulmaradtak, Ilias Zouros bocsánatot is kért a drukkerektől. A rossz dobások és védekezésbeli kihagyások ellenére a nagyszünetben csak 9 egység volt közte, itt azonban megjöttek a Hernangomez-testvérek: a két spanyol magasember csapata 11 pontjából 9-et szerzett a harmadik negyed elején, itt hirtelen 17 pontra nőtt a differencia, ezt pedig már gond nélkül lemenedzselték a sokkal erősebb kispaddal rendelkező hispánok - Sergio Scariolo szövetségi kapitány külön megdicsérte a cseresort. A spanyoloknál a 14 pontot és 7 lepattanót jegyző Willy Hernangomez, illetve a 12-ig jutó Jaime Pradilla jutott el 10 pont fölé, de 11 játékosuk szerzett mezőnykosarat, Juancho Hernangomez szerint az volt a kulcs, hogy türelmesen járatták a labdát, hittek egymásban és a végére megtalálták az üres embert. Ejtsünk szót a 37 éves Rudy Fernandezről is, aki 240. alkalommal játszott a válogatottban - ezzel második helyre lépett fel az örökranglistán, már csak a 253-mal álló Juan Carlos Navarro van előtte. 

 

B-csoport (Köln)

Németország - Bosznia-Hercegovina 92-82

A bosnyákok a mieinket, a németek a franciák verték a nyitókörben, így az újabb győzelemmel már szinte a nyolcaddöntőben érezhette magát az, aki itt nyer. Az első félidő nagyrészében az ellenünk is villogó Jusuf Nurkic (21 pont, 7 lepattanó, 3 blokk) és Dzanan Musa (30 pont, 13/17 mezőnyből) vezette bosnyákok voltak nyeregben, már 11 pontos fórban is voltak. 36-47 után viszont egy 6-0-s futással zártak a németek, majd a 3. negyed első 12 pontját is ők szerezték, ebből az ütésből pedig már nem tudott felállni Bosznia. A harmadik negyed végére 10 pont fölé kúszott a differencia, onnantól kezdve pedig a több lábon álló németek már le tudták menedzselni a mérkőzést. A nyitó találkozón kissé szürke NBA-s páros, Dennis Schröder és Franz Wagner 18-18 pontig jutott, Schröder 9 gólpasszt is kiosztott, ebből pedig profitált Thiemann-Obst-Voigtmann trió is - a franciák elleni meccs hőse, Maodo Lo, illetve a szintén NBA-s center, Daniel Theis is gyengén játszott, de a németek bizonyították, hogy nagyon mély kerettel rendelkeznek. Vasárnap a németek a litvánok ellen a csoport 1-2. helyének megszerzéséért léphetnek pályára, míg a bosnyákokra Luka Doncic-ék várnak majd - nem véletlenül ez a “halálcsoport”...

 

Litvánia - Franciaország 73-77

Mindkét sztárcsapat vereséggel nyitott, így mindkettőnek hatványozottan szüksége volt a győzelemre, ennek megfelelően öldöklő küzdelmet láthattak a nézők. A litvánok kezdtek jobban, az első negyed közepén már 13 ponttal vezettek, de a franciák hamar visszajöttek a meccsbe, onnantól pedig nem nagyon engedték el egymás kezét a csapatok. A végjátékra fordulva 64-62-es litván előnynél rázta meg magát a francia csapat, Fournier és Heurtel vezetésével négy labdát szereztek és könnyű kosarakat dobtak, összeraktak egy 9-0-t és két perccel a vége előtt úgy tűnt, hogy behúzzák a rangadót. Rokas Jokubaitis azonban nem így gondolta, bevert két nagy hármast, amivel litvánok visszajöttek a meccsbe, majd 72-75-nél, 3 másodperccel a vége előtt Ignas Brazdeikis állhatott a vonalra - az elsőt bedobta, a másodikat feltette a gyűrűre, azonban a lepattanót Rudy Gobert szedte le, aki a túloldalon két büntetővel lezárta a csatát. A franciáknál ki kell emelnünk Gobert-t, aki ugyan támadásban nem nagyon villogott, de 4/11-es mezőnymutatón tartotta Jonas Valanciunast, míg az előrejátékban Evan Fournier 27 pontjával messze kiemelkedett a csapatból, senki más nem érte el náluk a 10 pontot. A litvánoknál Domantas Sabonis is mindössze hat egységig jutott, Kuzminskas megállt háromnál, így hiába Jokubaitis, Brazdeikis és Grigonis ponterős játéka, 0-2-ről folytathatják - ma koradélután, a remek formában lévő németek ellen, Kölnben egyszerűen muszáj lesz nyerniük. Erre mondják, hogy nemes feladat...

 

Magyarország - Szlovénia 88-103

A szlovén válogatott ellen nagyot küzdött a magyar csapat, de reális esélye nem volt, Luka Doncic-ék simán nyertek, a különbség 30 pont körül is járt - az összefoglalót itt olvashatjátok el.

 

C-csoport (Milánó)

Nagy-Britannia - Horvátország 65-86

A Hesson-Olaseni-Whelan trió vezette britek igyekeztek javítani az ukránok elleni súlyos, közel 30 pontos vereség után, és az első félidőben többször is visszakapaszkodtak, mindössze hatpontos hátránnyal mehettek a nagyszünetre. A fordulás után viszont fokozatot váltottak a horvátok, a harmadik játékrészt 35-9-re (!) nyerték, eldöntve a mérkőzést, majd a negyedik negyedben már pihentetni is tudtak, hiszen kevesebb, mint 24 órával ezelőtt még a görögökkel vívtak kiélezett meccset. Dario Saric a tegnapi rossz dobásai után ma már parádésan dobott, ráadásul 15 pontja mellett 8 lepattanót és 5 gólpasszt jegyzett, a palánk alatt pedig a 6/6-os mezőnymutatóval záró Ivica Zubac (15 pont, 6 lepattanó, 3 blokk) is komoly pusztítást végzett. A “sakkosoknál” Bojan Bogdanovic, Mario Hezonja és Dominik Mavra is 10 pont fölé jutott, Jaleen Smith 6 gólpasszt és 4 szerzett labdát jegyzett, azt is gond nélkül elbírták, hogy a görögök ellen remeklő Kruno Simon megállt két egységnél. A horvátok hétfőn az észtek ellen folytathatják a jó kiemelésért folyó harcot, míg a britekre a görögök várnak...

 

Észtország - Ukrajna 73-74

Az észtek alaposan meglepték az ukránokat, a 17 pontig és 9 lepattanóig jutó Kotsar, a nyolc gólpasszt kiosztó Kriisa mellett még négyen dobtak legalább 9 pontot, kétszer dolgoztak ki tízpontos előnyt, és az utolsó percig végig vezettek. Kullamae-ék sorra harcolták ki a büntetőket, 15 labdaeladásba kergették Mikhailiukékat és a lepattanócsatában is derekasan tartották magukat, úgy tűnt, hogy megverhetik esélyesebb ellenfelüket. Az ukránoknál Alex Len mindössze hét pontig és 4 pattanóig jutott, Artem Pusztovij alig öt percet tölthetett a pályán, szerencséjükre a padról Herun jól szállt be a palánkok alatt, Tkacsenko és Sanon is eljutott 10 pontig, Mikhailiuk pedig ismét vezérként játszott elöl-hátul, ez pedig elég volt arra, hogy mindig vissza tudjanak kapaszkodni. A slusszpoén aztán Illya Sidorové lett, aki 11 pontjából nyolcat a negyedik negyedre tartogatott, ráadásul 73-72-es állásnál visszatett egy támadópattanót, amivel a meccsen először és utoljára vezetett Ukrajna. A végén még két lövése volt az észteknek, de Kullamae mindkettőt elrontotta (el is csúszott az utolsó dobás előtt), így az ukránok 2-0-val, az észtek 0-2-vel állnak - a sárga-kékekre Olaszország, az észtekre a horvátok várnak hétfőn. 

 

Görögország - Olaszország 85-81

A csoport mediterrán rangadóján görögök Giannis Antetokounmpo (25 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz, 3 szerzett labda) és Tyler Dorsey (23 pont, 6/10 tripla) vezérletével az első félidőben többször kidolgoztak egy közel tízpontos fórt, de az olaszok előbb triplákkal, majd a második negyedben a korai bónuszt kihasználva büntetőkkel tartották magukat. A hazaiaknál az őszt már a Utah Jazzben kezdő Simone Fontecchio (26 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 2-2 szerzett labda és blokk) villogott, a magasember Achille Polonara ismét dupla-duplázott, ugyanakkor a Datome-Melli-Mannion-Spissou kvartett nem élete meccsét játszotta, így a harmadik negyed végére már 14 ponttal mentek az egyébként nem villogó görögök, akiknél a nagy duó mellett csak Agravanis volt dicsérhető. 

A záró negyedben három és fél percig nem született olasz pont, itt úgy tűnt, hogy vége a mérkőzésnek, azonban a nyitómeccsen gyenge Tonut ekkor két hármast és egy 2+1-et is elsüllyesztett, amivel életet lehelt az olasz támadásokba. Spissou is bevert egy triplát, majd jött Fontecchio: duplát és triplát vágott, majd kiharcolt és bedobott három büntetőt, 81-77-nél érett a csoda. Dorsey 1:15-tel a vége előtt triplával igyekezett megállítani az olaszokat, de Fontecchio két duplával válaszolt, sőt egy kivédekezett támadás után 15 másodperccel az órán az egyenlítésért dobhatott - ez azonban kimaradt, Tonut pedig hiába szedte vissza a pattanót és próbálkozott egy újabb hármassal, az is mellément. A végén még a labdáért kétségbeesetten küzdő Fontecchio ütött egy sportszerűtlent Dorsey-n, amivel az utolsó esély is elúszott. 

 

D-csoport (Prága)

Finnország - Lengyelország 89-59

A lengyeleknek nagyon rosszul jött ki a sorsolás, hiszen péntek este a csehek elleni kemény csata után rögtön szombaton koradélután kellett újra játszaniuk, ez pedig láthatóan nem esett jól a Slaughter-Ponitka párosnak - az előző este 49 pontot termelő duó most megállt 12-nél. Helyettük senki nem tudott fellépni, egyetlen lengyel játékos sem érte el a 10 pontot, ráadásul már az első negyed végére kialakult a 10 pontos különbség, onnantól végig csak üldözték a finneket. Az 5000 szurkolójuk által hajtott baltiaknál viszont előkerült az izraeliek ellen gyengén játszó Sasu Salin, aki hat hármast vágott hat gólpasszal, a veterán Petteri Koponen is helyére tett 2/2 triplát, a finnek pedig végül 17 (!) trojkát süllyesztettek el, ami ellen természetesen semmi esélye nem volt a lengyeleknek. Lauri Markkanen ezúttal csak 22 percet töltött a pályán, de így is eljutott 17 pontig, 5 pattanóig és 4 gólpasszig, a finn gárda pedig megtartotta esélyét a továbbjutásra - “jutalmul” hétfőn Szerbia ellen küzdhetnek, a lengyelekre pedig Izrael vár majd. 

 

Csehország - Szerbia 68-81

A meccs előtt derült ki, hogy a lábsérüléssel bajlódó Tomas Satoransky megpróbálta, de nem tudja vállalni a játékot, ennek ellenére a Krejci, Peterka, Hruban, Auda és Balvin játékára építő hazaiak szépen tartották magukat az első negyedben. A másodikban viszont érkezett egy 15-0-s szerb rohanás, a nagyszünetre már 18 pont volt közte, sőt a harmadik játékrészben már 23-mal is vezettek a délszlávok. A csehek azonban nem adták fel, többször is visszajöttek 10 pont környékére, amikor azonban veszélyes közelségbe értek volna, a szerb húzóemberek rendre beszórtak 1-2 fontos kosarat, győzelmüket semmi nem veszélyeztette. A szerbek betegség miatt még mindig nélkülözik Nikola Milutinovot, de a magasember nélkül is megoldották a többiek: Nikola Jokics szokás szerint zseniálisan játszott (18 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz, 2 szerzett labda), mellette Micics, Marinkovics és Kalinics is eljutott legalább 10 pontig. A vendégek nagyon összeszedetten kosaraztak, mindössze 5 labdát adtak el, a csehek 15 eladott labdájából pedig 18 pontot szereztek - ha Milutinov is csatlakozik, akkor a palánkok alatt is erősebbek lesznek, most azért ha szűken is, de elvesztették a lepattanócsatát, ezen javítaniuk kell. A csehek is elégedettek voltak, ahogyan Ronan Ginzburg fogalmazott, a második félidei védekezésük nagyon rendben volt, és nekik most kezdődik az Eb - három nyerhető meccsük van még a csoportban, azokon kell nagyot alkotniuk, remélhetőleg Satoransky-val a fedélzeten. 

 

Hollandia - Izrael 67-74

A hollandok a szerbek elleni vereséget követően a finneket ráadásban legyűrő izraeliek ellen próbáltak meg javítani, és az első félidőben, különösen a második negyedben úgy tűnt, hogy sikerülhet is - 40-32-re vezettek a nagyszünetben, több lábon állt a támadójátékuk, hátul pedig néha szerencsével ugyan, de tartani tudták az izraelieket. A harmadik negyed elején is többször holland blokkban haltak el az izraeliek dobásai, 51-41-nél viszont megbicsaklott a narancsosok játéka, Avdijáék pedig megérezték a lehetőséget, egy villámgyors 9-0-s futással zárták a negyedet és visszajöttek egyetlen pontra. A 4. játékrész elején Madar hármasával már a vezetést is átvették, innentől kezdve pedig oda-vissza jöttek kisebb futások a csapatoktól. 62-61-es állásnál aztán a végül 21 pontig jutó Deni Avdija állt az izraeliek élére, előbb csinált egy 2+1-et, majd beszórt egy távolit is, majd Madar is bevert egy újabb triplát, 64-70-nél úgy tűnt, vége a meccsnek. Avdija azonban kétszer is eladta a labdát, a másodikból De Jong talált be kintről, 13 másodperccel előtt már csak három volt közte. A hollandok viszont nem tudták megoldani, hogy ne a veterán irányító, Gal Mekel kapja a labdát, aki a gyors faultot követően nem hibázott a vonalról, majd a hollandok utolsó kétségbeesett triplakísérletét követően újra a helyére tett 2/2 büntetőt, lezárva a meccset. Az izraeliek ezzel a sikerrel a szerbek mellett veretlenek a csoportban, hétfőn a lengyelek ellen be is biztosíthatják a továbbjutásukat, míg a hollandokra egy túlélőtúra vár a csehek ellen, Prágában... 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus