Ledolgozta 16 pontos hátrányát, továbbjutott az Alba a Europe Cupban

Végig vezettek az időnként tetszetősen játszó fehérváriak, összesítésben hét ponttal bizonyultak jobbnak ukrán ellenfelüknél.

FIBA Europe Cup, Második selejtezőkör

Alba Fehérvár - BC Dnipro 90-67 (22-10, 25-22, 19-15, 24-20) 

Alba: Freeman 29/9, Boykins 5/3, Cartwright 5, Lóránt 8, Heath 20. 
Csere: Filipovity 13/6, Tóth -, Bullock 6/6, Peringer -, Keller 4.

Dnipro: Revzin 11/9, Mishula 24/12, Tymofeyenko 7/3, Zakurdaiev 5, Kushnirov 3.
Csere: Kozhemiakin 2, Shundel 2, Sizov -, Prokopenko 13/3.

A mérkőzés statisztikája ide kattintva tekinthető meg.

16 pontos hátrányból várta az Alba Fehérvár a BC Dnipro elleni FIBA Europe Cup selejtező visszavágóját, miután remek kezdése ellenére 94-78-as vereséget szenvedett a légiósok nélkül felálló ukrán csapattól. 

Kyron Cartwright betörésével indult a talákozó, de nehezen rázódtak játékba a csapatok - az első négy percben nem született pont vendégoldalon, kihagyott dobás és eladott labda annál több akadt. Az Alba sem szórta meg magát, de Jordan Heath 2+1-es játékával azért egy 9-2-es előnyt kialakított a fehérvári együttes. Jól védekeztek a Dzunic-fiúk, 1/9-cel kezdett a Dnipro mezőnyből, Filipovity Márko zsákolása után pedig időt is kellett kérnie a vendégek mesterének, hiszen nagyon beragadtak a rajtnál az ukránok. Az első talákozóhoz hasonlóan jól kezdett a magyar csapat, annyi volt a különbség, hogy most nem triplákkal szórták meg ellenfelüket Lóránték, hanem főként betörésekkel operáltak. A friss 3x3-as U23-as vb-bronzérmes Keller Iván szépen tett vissza egy támadópattanót, ezzel 15-4-re lépett el csapata, két és fél perc volt még hátra a nyitó játékrészből. Mishula vette hátára az övéit, agilis betörései büntetőket eredményeztek, a házigazdák játéka pedig kissé egyénieskedővé vált - Branislav Dzunic magához is hívta tanítványait. Használt a kis szünet, labdaszerzéssel, indításos ziccerrel fejezte be az Alba a negyedet, megtartva magabiztos előnyét (22-10).  

Három ukrán mezőnykosárra hat eladott labda jutott, a védekezés tehát rendben volt a magyar csapatnál - egyedül Lóránt és Cartwright személyi hibái adhattak okot némi aggodalomra, az erőcsatár kettő, a hátvéd három faultnál járt a második játékrész elején. Lendületben maradt a Fehárvár, a nagyon aktív Filipovity két hármast is behintett, Freeman 2+1-ével pedig le is dolgozták első meccses hátrányukat a hazaiak, már ők álltak jobban összesítésben (31-14). Pazar ritmusban játszott a tavalyi magyar bronzérmes, húsz pontra hízott a differencia, a lepattanóharc is jól alakult, 21-11-re vezetett ebben a különcsatában az Alba. Mishula fújt riadót, három triplát is beszórt néhány perc alatt, az egyiket ráadásul faulttal együtt - zárkózott az ukrán csapat (41-27). Lóránt és Bullock a legjobbkor találtak be kintről, de Revzin válasza nem késett sokat, érezhetően magára talált a negyed második felére a Dnipro - jókor jött a nagyszünet (47-32).

Freeman és Heath vezérletével lendületesen kezdte a harmadik negyedet a hazai együttes, előbbi 5, utóbbi 6 pontot tett a közösbe az első percekben - valósággal átrohant ellenfelén az Alba, 13-2-vel nyitották a játékrészt a fehérváriak (60-34). Revzin dobott hárompontost, ám Filipovity hatalmasat zsákolt ballal - ott folytatta a fiatal bedobó, ahol a szünet előtt abbahagyta, 12 pontnál járt már. A jó támadások mellett lepattanózásban továbbra is dominált a magyar csapat, 39-19 volt már Lóránték előnye ebben a szegmensben. Prokopenko floater-ével zárkózott volna a Dnipro, de a szintén jól játszó Heath 2+1-es akciója visszaállította a "rendet" a negyed hajrájában (66-42). A végszó azonban a második félidőben addig keveset mutató Mishuláé volt az utolsó percben, egy tempóval és egy triplával újfent nyílttá tette az összecsapást a kvázi cserecsapattal pályán lévő hazaiak ellen, akik így 66-47-es előnnyel várhatták a negyedik negyedet. 

Al Freeman remeklésével indult a záró etap, három tempót is elsüllyesztett az amerikai, 24 pontnál járt már. A hasznosan játszó Bullock trojkát dobott, Heath szerelt, Keller pedig szép alley-oop-ot fejezett be - kénytelen volt időt kérni Denis Zhuravlov mester, kezdett elúszni az ukrán továbbjutás (78-53). Prokopenko zsákolt vissza egy kipattanó labdát, az Alba pedig kicsit visszavett a tempóból - három perccel a rendes játékidő vége előtt 82-59-re vezettek a hazaiak. Mindkét oldalon sok volt a hiba ebben a periódusban, az ukránok Mishula tripláiban bíztak volna, a fehérváriak pedig egy kicsit már az idővel is játszottak, kevésbé voltak kidolgozottak az akciók. Cartwright a legjobbkor villant, előbb egy nehéz dobást értékesített, majd a masszív dupla-duplánál (18 pont, 13 lepattanó) járó Heath-et találta meg a gyűrű alatt - másfél perc volt már csak hátra, visszaállt a 25 pontos differencia (86-61). A Dnipro azonban nem hagyta annyiban a dolgot, Tymofeyenko után Revzin is betalált kintről, pillanatok alatt jött vissza a párharcba az ukrán együttes - természetesen jött a hazai időkérés (86-67). Mishula azonban támadóhibát vétett, a másik oldalon pedig sportszerűtlen hibát fújtak a vendégekre, Heath zsákolása tette fel az i-re a pontot - az Alba Fehérvár végig vezetve, kevés hibával játszva megfordította a BC Dnipro elleni párharcot, ezzel 168-161-es összesítéssel továbbjutott a FIBA Europe Cup második selejtezőköréből.  

Fotó, Slide - fiba.basketball

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus