Lóránt klasszisa döntött az Olaj javára

Ma délután a Szolnoki Olaj KK a EuroChallenge első csoportkörének negyedik fordulójában a bolgár Rilski Sportist vendége volt. A szolnokiak, ha nem is túl nagy különbséggel, de majdnem a teljes első félidőben vezettek. Fordulás után újra előnybe kerültek, sőt, a harmadik negyedben úgy tűnt, el is döntik a találkozót, a negyedik játékrészben azonban a két héttel ezelőtti forgatókönyvhöz hasonlóan visszaengedték ellenfelüket a meccsbe. A végjáték szerencsére máshogy alakult - egálnál Lóránt Péter keze nem remegett meg, duplájával 76-78-ra nyert a Szolnok.

EuroChallenge, Első csoportkör, H csoport, 4. forduló
Rilski Sportist (bolgár, 1-3) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 3-1) 76-78
(18-19, 22-17, 12-23, 24-19)

Rilski Sportist: Ivanov 20/15, Taylor 18, Georgiev 2, Calhoun 13/3, Ravenel 6/3.
Csere: Walker 3/3, Barnette 13/3, Vaklinov 1, Bozov -.

Szolnoki Olaj KK: Warren 3/3, Vojvoda 3/3, Holiday 17/6, Oliver 16/3, Lóránt 22/3.
Csere: Rakics 7/3, Simon 4, Ivosev 4, Keller 2.

A meccs teljes statisztikáját megtaláljátok ezen a linken!

Némi meglepetésre a hazaiaknál Corin Henry még a keretben sem kapott helyet, a kevesebb mint egy hete érkező William Walker viszont már ott volt a bevethető játékosok között, de egyes poszton a 22 éves Darin Ivanov kezdett, aki eddig összesen 5 percet játszott idén a EuroChallenge-ben. A bolgárok legjobb játékosa, Sean Barnette is csak a cserepadon foglalt helyet.

Idegesen kezdtek a csapatok - csak tüzeltek, de nem töltöttek. Nagyon sok dobást vállalt mindkét fél az első két percben, de nem nagyon akadt be semmi. Vojvoda Dávid kevesebb mint másfél percet töltött a parketten, Miljan Rakics beállása azonban úgy tűnt, megnyugtatta az Olajt: három egymást követő támadásban is pontot szerzett a Szolnok, és a negyed felénél is megvolt ekkor szerzett 6 pontos előnyük (5-11). A lendület azonban megtört. Chris Oliver hiába szerzett négy pontot ezt követően, a hazaiak is elkezdtek feléledni - Vernon Taylor kivételével minden amerikaijuk pontot szerzett a következő kettő és fél percben, Evan Ravenel duplájával pedig a 9. perc közepén egyenlített is a Rilski (15-15). Lóránt Péter és Barnette dobópárbajából az Olaj jött ki jobban, így mégis a magyaroknál volt az előny 10 perc játék után (18-19).

A gondok leginkább a kinti dobásokkal és a pattanókkal voltak. Az Olaj a triplavonalon belülről 8/10-zel, kintről viszont csak 1/8-cal célzott, a pattanóarány pedig 15-7 volt az első negyed végén, és már ekkor 8 lecsorgót szedett össze a Rilski a Szolnok palánkjánál.

A második felvonás is egy Lóránt-kosárral, pontosabban triplával indult - a magyar válogatott magasembere már ekkor 11 pontnál járt. Auston Calhoun öt egységgel válaszolt, de megint nem sokáig volt a vezetés a vendéglátóknál: a második negyed elején beálló Vojvoda - Keller Ákos páros fél perc alatt újra az Olajt juttatta előnyhöz (23-27). A Rilski képtelen volt a gyűrűbe találni - 9/29-es mezőnymutató ekkor -, de a támadópattanókkal nem tudott mit kezdeni a Szolnok, így a 14. perc elején időt kért Neno Asceric. A játékmegszakítás nem hozott szinte semmi változást, nagyon sok volt a hiba mindkét oldalon, a különbség pedig nem változott egészen az utolsó három percig. Justin Holiday duplájával még 29-34-re vezetett a magyar együttes, de a szokásosnál jóval több lehetőséget kapó Ivanov extázisba került, kevesebb mint másfél perc alatt szerzett 9 pontot, és mivel a végén még Taylor is betalált büntetőből, így 4 ponttal vezetett a Rilski a félidőben (40-36).

A hazaiak botrányosan dobtak mezőnyből (14/38, 36.8%), de a triplákat önmagukhoz képest elfogadhatóan értékesítették (7/18, 38.9%). Az Olajnak bentről ment (11/18, 61.1%), de alig-alig szedtek pattanót (28-11), a Szolnok palánkja alatt például 16-8 volt ekkor az arány, nem a védekező csapat javára.

A fordulást követően gyorsan változott a helyzet megint: Oliver és Rakics hármasaival fordított a Szolnok, innentől pedig fej-fej mellett haladtak a felek. Hazai részről Calhoun volt elemében eleinte - később senki -, míg az Olajnál Oliver remekelt, szinte egymaga tartotta csapatát versenyben. 10 pontot szerzett az amerikai légiós a második félidő első négy percében, és bár Taylor dobott egy kettest a harmadik negyed felénél, a 25. perc végén a magyar együttes volt előnyben (48-49). Holiday egy perce következett - duplát és triplát dobott a Szolnok másik amerikai, így Rosen Barchowski kért ezúttal időt, mielőtt még végleg ellépett volna a vendég gárda (48-54). Ezt követően is képtelen volt azonban a gyűrűbe találni a Rilski, a magyarok pedig büntetőkkel kezdtek egyre inkább ellépni, a 28. perc közepén már 9 pont volt a távolság a két fél között (48-57), és sokkal közelebb nem tudtak jönni a bolgárok a felvonás végéig sem (52-59).

A pattanózást valamennyire sikerült összeszedni (38-18), már nem sokkal kapott ki ebben a negyedben az Olaj ebben a kategóriában. A dobás is jobban ment, hiszen kintről jobban céloztak, mint korábban (3/5 ebben a negyedben), illetve sokkal többször állhattak a büntetővonalra, és pontosan is céloztak (8/9 ebben a negyedben).

A záró játékrész elején aztán felsejlett a két héttel ezelőtti, fehéroroszországi meccs. A bolgárok Taylor vezetésével megindultak, Ivanov negyedik hármasa a 33. perc végén pedig azt jelentette, hogy két pontra közelítette meg a magyarokat a Rilski (61-63), jött is Asceric időkérése. Taylor, majd Barnette révén is egyenlítettek a vendéglátók ezt követően, de szerencsére némileg összekapta magát támadásban a szolnoki alakulat, főleg Lóránt és Holiday, így Taylor hiába maradt tarthatatlan, folyamatosan 2-4 pont előnyben játszott a Szolnok. A Rilski csak futott az eredmény után, négy perccel a vége előtt időt is kértek a hazaiak (69-73). Calhoun révén közelebb is férkőztek, de 2 percnyi kosárcsend következett, így egy perccel a vége előtt még mindig az Olaj vezetett (71-73). Holiday egy jó büntetőjére Ivanov kettővel válaszolt, Simon ziccere után pedig ugyancsak Ivanov köszönt be kintről, egál (76-76). A slusszpoén azonban ezen az estén Lóránté volt, aki masszív dupla-duplája (22 pont, 12 pattanó) mellett a meccsnyerő duplát is jegyezte 14 másodperccel a vége előtt, ezzel nyert 76-78-ra az Olaj.

A magyar alakulat 3-1-es mérlegével továbbra is vezeti a csoportot, bár a Minszk esetleges holnapi, legalább 5 pontos győzelme változtathat ezen.

A H csoport állása:
1. Szolnoki Olaj KK  3gy - 1v   +14
2. Tsmoki Minszk        2gy - 1v    +9


3. BC Mures               1gy - 2v    -11
4. Rilski Sportist         1gy - 3v    -12

 

Foto - fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus