Luka Doncic 48-at dobott Argentínának, Spanyolország legyőzte Japánt

Doncic bemutatót tartott az olimpián, csapata kiütötte az argentin válogatottat, míg a spanyolok Ricky Rubio vezetésével hozták a kötelezőt Japán ellen.

fotó: fiba.basketball

C csoport

Argentína - Szlovénia 100-118

Luka Doncic bemutatóját hozta ez az egyébként rangadónak beillő mérkőzés, a szlovének szupersztárja ugyanis ellentmondást nem tűrve jött ki a pályára: nem egészen két perc alatt bebombázott 3/3 triplát, majd ebből építkezve 17 pontot szórt az első negyedben (!) és már a nagyszünetben 31 (!) egységnél, 11/17-es mezőnymutatónál és 8 lepattanónál tartott. A döbbenetes bemutató természetesen azt hozta magával, hogy Szlovénia szétszedte a pocsékul dobó (2/18 tripla az első félidőben) argentinokat és 62-42-re vezetett két negyedet követően. 

A második félidőben már nem nagyon volt kérdés, hamar 30 pont körülire hízott a különbség a harmadik negyedben, úgyhogy már csak azt várhattuk izgatottan, hogy vajon meddig jut Doncic - nos, végül 31 percet kapott a bizonyításra, ez idő alatt pedig 48 ponttal, 11 lepattanóval és 5 gólpasszal zárt, egészen elképesztő teljesítményt nyújtott. Az 55 pontos olimpiai csúcs nem lett meg, de így is az idei torna messze legjobb produkcióját rakta le az asztalra és ez még csak az ekső meccse volt - mellette Prepelic (22 pont, 4/6 tripla) és Tobey (11 pont, 14 lepattanó) is kitett magáért, de ez a meccs egy nagy Doncic-show volt, semmi más.

Argentínának esélye sem volt ezzel a védekezéssel és az 5/31 triplával, amelyek magukka lhozták az 59-32-es lepattanózást is - Luis Scola 41 évesen beszórt azért 23 pontot, Facundo Campazzo is eljutott 21-ig, de a 18 pontos különbség inkább az argentinok számára hízelgő, akiknek így is nagyon nehéz dolguk lesz a továbbjutással emiatt.

Argentína legjobb dobói: Scola 23, Campazzo 21/9, Deck 17/3
Szlovénia legjobb dobói: Doncic 48/18, Prepelic 22/12, Cancar 12/3

 

 

Japán - Spanyolország 77-88

Alapvetően magabiztosan nyertek a spanyolok, de az utolsó másfél negyedben azért látótávolságon belülre került és ott is maradt a japán válogatott. A hispán együttes a második játékrészben lógott meg, a nagyszünetben 48-28-ra vezetett, de a fordulás után nem sokkal kicsit belealudt a bő húszpontos különbségbe és a japánok közelebb araszolgattak - igaz, komoly veszélyt nem jelentettek Spanyolországra, de a végeredményen kozmetikáztak.

Ricky Rubio 20 ponttal, 9 gólpasszal, eladott labda nélkül lett a spanyolok legjobbja, rajta kívül még Claver, Abrines és Marc Gasol jutott tíz pont fölé, míg a túloldalon a két NBA-s, Rui Hachimura (20 pont 21 dobásból) és Yuta Watanabe (19 pont, 8 lepattanó) próbálta húzni a szekeret. Összességében a spanyoloknál a 30% alatti triplázás is belefért és az is, hogy a házigazda többször dobhatott büntetőt - a kötelező megvan, ezzel pedig minden bizonnyal a továbbjutást is biztosították Sergio Rodriguezék.

Japán legjobb dobói: Hachimura 20/12, Watanabe 19/6, Edwards 8/6, Kanamaru 8/6, Togashi 8/3
Spanyolország legjobb dobói: Rubio 20/3, Claver 13/3, M. Gasol 12/3

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus