Montenegróba látogat az Olaj

Holnap este 21:00-tól a Szolnoki Olaj KK a montenegrói fővárosban, Podgoricában lép parkettre a helyi Buducsnoszt ellen az Adria Liga alapszakaszának 22. fordulójában. A hazaiak számára élet-halál kérdése a győzelem megszerzése, ha be akarnak jutni a legjobb 4 közé, míg a Szolnok a másfél hét múlva kezdődő, Tartu Rock elleni EuroChallenge negyeddöntő-párharcra készülhet ezzel az összecsapással. Lássuk, mi várható a találkozón!

Adria Liga, alapszakasz, 22. forduló
Buducsnoszt (montenegrói, 13-8, 5.) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 7-14, 12.)
2014.03.01., szombat, 21:00 (TV - SportM, 21:00)

Már amikor legutóbb találkozott a két csapat egymással, akkor sem állt jól a EuroCupban a montenegrói alakulat, hiszen 2-4-es mutatójuk volt 6 forduló után. A gyenge kezdést aztán hasonló folytatás követte, így végül az egyik legnagyobb negatív meglepetést szolgáltatták, 3-7-tel csak az ötödikek lettek a hatos csoportban - az Alba Fehérvárt tudták mindössze megelőzni -, tükörsimán estek ki már a 32-re szűkítés előtt.

A szolnoki győzelmükkel 6-3-mal álltak 9 fordulót követően az Adria Ligában, de itt is megtorpantak azóta, hiszen 7 győzelem mellett 5 vereséget is beszedtek az elmúlt 12 fordulóban, 13-8-cal pedig ötödikek a tabellán - egy győzelemmel vannak lemaradva a harmadik Partizan és a negyedik Cibona mögött. Volt egy négymeccses győzelmi sorozatuk december közepétől január közepéig, de egyébként nem tudnak két mérkőzést megnyerni egymás után. Ha ezt folytatnák, az az Olajnak kedvező lenne, hiszen a múlt héten a Union Olimpija ellen győzni tudtak idegenben (73-69).

Fontos megemlíteni, hogy elsőszámú irányítójuk, Alekszandar Csapin gyakotlatilag december legeleje óta sérült, azóta egy meccsen összesen 3 percet játszott. Az ő állapota miatt igazolták le Nemanja Proticsot, aki a szerb első osztályú Borac Cacak együttesétől érkezett hozzájuk. Még két igazolásuk volt, mindkettő februárban, de egyikőjük sem játszik túl nagy szerepet egyelőre: a hátvéd, Nenad Mijatovics és a center, Radoje Vujosevics.

Várható rotáció:
Ivanovics - Mihajlovics - A.Popovics - Vitkovac - Akindele
Protics - Szu.Sehovics - Szubotics - Komatina - Coleman

A Buducsnoszt keretét jól ismerhetjük, hiszen nemcsak az Olaj, hanem az Alba ellen is játszottak már idén, a székesfehérváriak ellen két meccset is. Nem éppen a sziporkázó támadójátékukról híresek, a kiegyensúlyozottság fogalmát sem nagyon ismerik idén, de nagy küzdők, keményen védekeznek, nehéz ellenük jól játszani.

A palánk alatt Jaleel Akindele nem a tecnhikás centerek közé tartozik, de 4. a lepattanólistán (6.95), második a védőpattanókat nézve (5.05), és ő vezeti a blokklistát (1.2) úgy, hogy mérkőzésenként mindössze 24.5 percet tölt a parketten. Kiemelendő még Szuad Sehovics, aki kiscsatár létére 6. a védőlepattanókat nézve (4.43), és nem nagyon éri meg neki odaütni, mert a liga második legjobb büntetődobója (84.57%).

Nem igazán az egyéni képességeken van azonban a Buducsnosztnál a hangsúly, hanem hogy mindenki tudja a feladatát. Cedomir Vitkovac egészen jól használható támadásban is, de az adok-kapok sem áll messze tőle, hiszen rajta ütik a 8. legtöbb faultot (4.43), viszont ő is üti be a második legtöbb személyi hibát is mérkőzésenként (3.9).

Vladimir Mihajlovics nevére emlékezhetünk leginkább Szolnokról, ő volt az "odavágó" hőse 22 pontjával, és megmutatta, hogy kintről és bentről is életveszélyes. Sehovics mellett Aleksza Popovics is montenegrói válogatott, igazi mindenes, az alig 20 esztendős Nikola Ivanovics pedig ugyan hullámzik még egy kicsit, de összességében kitűnően helyettesíti a hiányzó Csapint.

Masszív, bő kerete van a Buducsnosztnak, amelyet főleg idegenben lesz nehéz feltörni, ám nem lehetetlen. Az Olaj utóbbi időben mutatott játékát nézve kifejezetten jó fit lesz a mostani ellenfél, hiszen a ketteseket nagyon jól dobják, ligamásodikak (55.52%), ám kintről a legrosszabb százalékkal tüzelnek (27.82%), ez a Szolnok behúzódó védekezésének nagyon is kedvezhet.

Elég lassú kosárlabdát játszanak a montenegróiak. Messze a legkevesebb gólpasszt osztják ki (13.62), de a legkevesebb eladott labdát is ők jegyzik (11.9). Erőszakos, gyűrűt támadó játékukat jelzi, hogy a legtöbb kapott faultot jegyzik az Adria Liga mezőnyében (24.52), és a legtöbbször őket blokkolják (2.57).

Mint ismeretes, a szlovén pár napot leszámítva az Olaj kifejezetten jó formában kosárlabdázik az utóbbi időben, ráadásul kedden bejutottak a EuroChallenge legjobb 8 csapata közé is. A múlt héten az Igokea Final Fouros esélyeinek tettek be Vojvoda Dávidék, most ugyanezt érhetik el a Buducsnosztnál, hiszen 4 fordulóval a vége előtt 2 meccses hátrány a negyedik helyezettel szemben gyakorlatilag a véget jelentené Igor Jorovics mester csapatának.

A Szolnok ezzel szemben teher nélkül kosárlabdázhat, hiszen ki nem eshet, 2-2 meccsel állnak jobban a Zadarnál és a Sirokinál is, úgyhogy hátrafelé sem nagyon kell tekinteniük, előttük pedig elég sűrű a mezőny, egy jó hajrával akár a legjobb 8-ba is be lehet kerülni - de ha nem, akkor sem történik semmi. Valószínűleg a EuroChallenge-re való felkészülés lesz a cél most és jövő héten, a Cedevita ellen is, ettől függetlenül mivel a hazaiak játéka papíron kifejezetten fekszik Dragan Alekszics csapatának, így akár még meglepetést is okozhat az Olaj.

Teheti mindezt már Willie Warren nélkül, de Obie Trotterrel a soraiban, ugyanis a magyar válogatott honosított irányítója játékra készen áll Tóth Zoltán DIGI Sportos interjújából kiindulva.

A találkozót 21:00-s műsorkezdettel a SportM csatorna közvetíti!

Az élő statisztikát ezen a linken követhetitek!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

 

Foto(1) - abaliga.com
Foto(2), Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus