Olimpiai selejtezők: kialakultak az elődöntők párosításai

Szlovénia és Litvánia nagyon simán jutott tovább, a horvátok és a németek megizzadtak, de folytathatja a tornát Görögország és Olaszország is.

Lejátszották az olimpiai selejtezők harmadik napját is, mind a négy helyszínen folytatódtak a küzdelmek.

Litvániában nem sok izgalmas pillanatot láthattunk, a házigazda litván csapat ugyanis végig remekelve, a harmadik negyedet pedig 27-9-re megnyerve, végül 96-57-re pusztította el Koreát - ugyan az ázsiaiaknál Guna Ra 26 ponttal és 8 lepattanóval zárt, de az európai együttes abszolút dominálni tudott. Jonas Valanciuans 16 perc alatt hozott egy 15 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát, Domantas Sabonis 22 perc alatt dobott 9 pontot 10 lepattanóval, Kalnietis kilenc gólpasszt jegyzett  és Jokubaitis, Grigonis, valamint  Dimsa is tíz pont fölé jutott. A torna másik csoportjának aktuális meccse legalább ilyen simán alakult, Szlovénia ugyanis 112-77-re ütötte ki Lengyelországot - Luka Doncic 21 perc alatt 18 ponttal, 6 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, de most többen is remekeltek, az egész csapat ellenállhatatlanul játszott. Ezen a helyszínen így kialakult az elődöntő mezőnye, a litvánok a lengyelekkel, a szlovének pedig Venezuelával találkoznak majd, a papírforma természetesen a litván-szlovén döntő és aki azt megnyeri, az kijut az olimpiára.

Splitben viszont két szoros mérkőzést hozott a játéknap. A németek óriási csatában, egy kevéspontos, de a végletekig kiélezett találkozón birkózták le az oroszokat úgy, hogy 65-65 után az utolsó perc elején Voigtmann támadópattanójával kerültek előnybe, majd kis híján elszórakozták - a végén négy büntetőt is kihagytak, de az oroszok ezzel sem tudtak élni. A másik derbin pedig a házigazda horvátok izzadtak meg nagyon Tunézia ellen, az utolsó negyednek még hátránnyal mentek neki, de végül fordítani tudtak és Mario Hezonja (27 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 4 labdaszerzés) vezetésével kiharcolták a 75-70-es sikert - Bojan Bogdanovic 14 pontig jutott 14 dobásból, rajtuk kívül pedig még Ante Zizic érte el a tízes határt. Itt érdekes elődöntők lesznek, ugyanis a németek és a horvátok egymás ellen meccselnek majd, míg a másik ágon Brazília és Mexikó feszül egymásnak, a végén pedig természetesen itt is csak a győztes jut ki az olimpiára.

Belgrádban a házigazda szerbeknek már nem kellett játszaniuk, az olaszok viszont összecsaptak Puerto Ricóval és a gyenge első félidő után a harmadik negyedben felpörögve, fordítva végül 90-83-ra nyertek is. A taljánoknál Nicolo Mannion (21 pont, 6 gólpassz), Simone Fontecchio (21 pont, 6 lepattanó) és Achille Polonara (21 pont, 11 lepattanó) is jól mozgott, így az is belefért, hogy Nicolo Melli konkrétan dobott pont nélkül zárt, míg a túloldalon a 24 pontos  Gian Clavell, valamint a 16 pontos, 9 lepattanós, 16 gólpasszos Gary Browne érdemel említést. A másik mérkőzésen az elődöntőbe jutás volt a tét, a Dominikai Köztársaság pedig lejátszotta a Fülöp-szigeteket és 94-67-es győzelmet aratott a 23 pontos Victor Liz, a 21-ig jutó Gelvis Solvano, valamint a 20-at szóró Michael Torres Cuevas vezetésével. Az elődöntőkben így Szerbia-Puerto Rico, valamint Olaszország-Dominikai Köztársaság találkozókat rendeznek.

Végül magyar idő szerint ma hajnalban a kanadai torna csoportköre is lezárult, ahol a görögök nagyon simán, a csehek viszont egyetlen ponttal nyertek. A hellén válogatott 105-80-ra lépte le Kínát, már az első negyedben eldőlt a meccs érdemi része a 21 pontos Giannoulis Larentzakis mellett a veterán sztárok is hozzátették a magukét, úgyhogy a görög csapat ott van az elődöntőben. A másik meccsen a továbbjutás volt a tét Csehország és Uruguay között, ebben a csatában pedig végül egyetlen ponttal, 80-79-re a csehek bizonyultak jobbnak - a hajrában Bohacik triplája után már hat egységgel is vezettek, de Uruguay visszajött és a végén dobása volt a győzelemhez is, ám az kimaradt, így 0-2-vel kiesett a társaság. Az elődöntőkben így Kanada Csehországgal, Görögország pedig Törökországgal találkozik majd.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus