Óriási csatában nyert Szlovénia, Spanyolország "csak" második

Az argentinok továbbjutása után a csoporgyőzelem volt a tét az európai rangadón, ebből pedig kiélezett végjáték után Szlovénia jött ki jobban.

 

C csoport

Argentína - Japán 97-77

A továbbjutás volt a tét ezen a mérkőzésen, hiszen az már eldőlt, hogy a csapatok a csoport harmadik helyéért küzdhetnek a 0-2-es mérlegeikkel, illetve az is, hogy amelyikük nyer, annak biztosan jobb lesz a pontkülönbsége, mint Csehországnak, vagyis harmadikként tovább tud jutni a legjobb nyolc közé.

Az esélyes Argentína volt és a meccs ennek megfelelően is alakult: a dél-amerikaiak már az első negyedet tíz ponttal nyerték, majd ugyan a másodikban kicsit izgalmasabbá tette a helyzetet Japán (csökkent a különbség), de a fordulás után stabilizálta kétszámjegyű fórját az argentin válogatott, majd a záró etapban magabiztossá tette a győzelmét. Végül kereken húsz ponttal bizonyult jobbnak a társaság, amely 39%-kal süllyesztett el 14 triplát, szétosztott 27 gólpasszt és megnyerte a lepattanózást is - egyénileg Luis Scola (23 pont, 10 lepattanó, 5/8 tripla) és Facundo Campazzo (17 pont, 7 lepattanó, 11 gólpassz, 5/9 tripla) vitte a prímet, de a Deck-Delia páros 30 pontja is jól jött, így belefért Laprovittola 0/8 hármasa is.

A japánoknál a 18 pontos, 7 lepattanós Yudai Baba volt a legjobb, de Yuta Watanabe is vállalható számokkal zárt (17 pont 50%-kal, 9 lepattanó), Rui Hachimura viszont 6/17-tel szenvedett össze 13 pontot és eladott 4 labdát is, ő nem tudta hozni, amit tőle vártak. Az ázsiai együttes így 0-3-mal a csoport utolsó helyén zárt, Argentína pedig legjobb csoportharmadikként továbblépett.

Argentína legjobb dobói: Scola 23/15, Campazzo 17/15, Deck 16/3
Japán legjobb dobói: Baba 18/6, Watanabe 17, Hiejima 13/3, Hachimura 13/3

 

Spanyolország – Szlovénia 87-95

A csoportgyőzelemről és így a többi győztes negyeddöntőben való elkerüléséről döntött ez a mérkőzés a két, 2-0-s mérleggel érkező együttes között. A derbit a spanyolok kezdték jobban, Ricky Rubio ficánkolt, Rudy Fernandez két triplát is bevert, míg a szlovének kicsit keresték a játékukat, Luka Doncic nem tudott érvényesülni – igaz, Vlatko Cancar gyors nyolc pontjával így is tartották a lépést. Doncic aztán pont akkor került bajba, amikor beesett az első kosara: még az első negyed vége előtt, 4 ponttal, 5 lepattanóval és 3 gólpasszal a zsebében beütötte a harmadik faultját (ebből kétszer fújtak rá támadóhibát…), így le kellett ülnie. Érdekes módon az addig végig hátrányban lévő szlovének éppen nélküle fordították meg a meccset két triplával, de ez nem tartott sokáig, két Fernandez-Llull összjátékkal válaszoltak a stabilabban játszó spanyolok. Innentől szoros, kiélezett csatát láthattunk a nagyszünetig, végül 44-41-es hispán előnnyel mehettek pihenni a felek – Rubio 11 ponttal és 6 gólpasszal húzta a 15 kosárra 15 gólpasszt jegyző, 8/20 triplát bebombázó csapatát, míg a 35%-kal dobó szlovéneknél Cancar járt 12 pontnál, Doncic pedig 8 pontot, 9 lepattanót, 5 gólpasszt és 4 eladott labdát rakott össze.

A fordulás után aztán folytatódott a spanyolok remeklése: három triplával nyitottak, egy 11-2-t rohantak nem egészen három perc alatt, itt a meccs során először tíz pont fölé nőtt a távolság, bajba kerültek a szlovének. A harmadik negyed innentől arról szólt, hogy Rubióék menedzselték az előnyt, a szlovének pedig küzdöttek: Doncic minden labdabirtoklásnál duplázást kapott, az ezekből könnyen kialakított üres triplák pedig sokáig nem akartak beesni. Közte tizenkettőről aztán visszajöttek egálra a játékrész végén, addigra már be-behullottak azok a hármasok, a lepattanózásukat is összeszedték, de ezzel csak annyit értek el, hogy kínkeservesen eltüntették a hátrányukat. A záró etapban ugyan át is vették már a vezetést, de aztán ismét beindult a spanyol triplagyár, sorozatban négy (!) hármast süllyesztettek el és megint meg tudtak lépni. A hajrára megint visszajött egálra Szlovénia, kiélezett utolsó perceket láttunk, a végső két minutumnak egypontos szlovén előnnyel feszültek neki a felek és a spanyol csapat teljességgel lefagyott a legfontosabb időszakra: az utolsó percben 0/4-et dobtak mezőnyből egy eladott labda mellett és bár Szlovénia sem támadott jól, de annyira mégis, hogy ezt kihasználja. Kulcsbüntetők után kész tények elé állították Fernandezéket és nem hibáztak, úgyhogy Cancar (22 pont, 4/7 tripla), a nagyon feljavuló Tobey (16 pont, 14 lepattanó, 3 gólpassz) és a 9/10 büntetős Prepelic vezetésével megnyerték a rangadót annak ellenére, hogy Doncic 12 ponttal, 14 lepattanóval és 9 gólpasszal zárt - végig duplázták és abszolút nem volt agresszív.

A szlovének e zzel 3-0-val megnyerték a csoportjukat, a spanyolok pedig a második kalapba kerültek a negyeddöntőkre, vagyis Szlovéniát leszámítva a csoporgyőztesekkel, vagy az USA-val találkoznak.

Spanyolország legjobb dobói: Rubio 18/3, Abalde 14/12, Fernander 12/12, Llull 12/6
Szlovénia legjobb dobói: Cancar 22/12, Tobey 16, Prepelic 15/6

A csoport végeredménye: 1. Szlovéna 3-0, 2. Spanyolország 2-1, 3. Argentína 1-2, 4. Japán 0-3,

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus