Perl: Avellinói jutalomjáték, immáron tét nélkül!

A dobogós Avellino vendégeként, a szezon utolsó idegenbeli bajnoki fellépésére már biztos bennmaradóként készül Perl Zoltán és csapata.
 

Rögtön egy helyesbítéssel kell kezdenünk: elmúlt heti, Trento elleni hazai vereségükről tudosítva tévesen állítottuk azt, hogy Perl Zoltán itálai alakulatának még nagyon "forró" lehet az utolsó két forduló. Mentségünkre legyen szólva, a klub hivatalos honlapjának is majd' egy napjába került, mire "kimatekozták", hogy hiába áll 6 csapat is 2 ponton belül, az utolsó két forduló előtt, ezen hatosból a Cantú és Capo d' Orlando, alakulhatnak bárhogy az eredmények, már semmiképpen nem eshet ki! Óriási siker ez a szicíliai kiscsapatnál, a liga legszerényebb lehetőségű klubja két fordulóval az alapszakasz zárása előtt biztosította Serie A-s tagságát a következő szezonra, miközben olyan egykor bajnok és Euroliga-győztes gárdák, mint a Virtus Bologna, a Pesaro és a JuveCaserta, az újonc Torino társaságában még ádáz és az utolsó forduló utolsó percéig izgalmas harcot kell, hogy vívjanak az egyetlen kieső hely elkerüléséért.

De nem ez volt az utolsó jó hír ezen a héten Perl Zoli számára, a hétközben klubjának sportigazgatója, Giuseppe Sindoni is kijelentette, a következő szezon csapatát három fiatal játékosa, Perl Zoltán, a szerb Vojiszlav Sztojanovics és az olasz Tomasso Laquintana köré építené a kék-fehér klub.

A mai, utolsó előtti alapszakaszfordulóban ugyan megkönnyebbülten és számukra valódi tét nélkül, de egy igencsak viharvert csapattal áll fel az Orlandina Basket Avellinóban. Említett Vojiszlav Sztojanovics számára bokasérülése miatt már két hete véget ért a klubszezon, a fiatal szerb tini már gőzerővel arra a finnországi A-csoportos U20-as Eb-re készül, ahol felépülve már a szerb válogatottat is erősíteni fogja, akár az éppen Perl Zoltán vezérletével tavaly feljutó magyar válogatott ellen is (Zoli "túlkorosként" már nem szerepelhet az U20-ban). A csapat legnagyobb ásza, Ryan Boatright is lábadozik, még ő sem tartott ma a csapattal (az utolsó fordulóra felépülhet, és hazai pályán búcsúzhat el Capo d' Orlandótól), szintúgy nem lesz ma Simas Jasaitis sem, aki gerincbántalmait egy finnországi specialistánál kúráltatja már, és erősen kérdéses Lance Bowers játéka is, az amerikai center kézsérülése miatt hagyhatja ki a mai bajnokit. Ilyen előzmények után, egy sor tizenéves kosarassal (köztük a 2000. május 14-én született Antonio Zanattával, aki pályára lépésével az olasz Serie A történelmének első, már a XXI. században született kosarasa lehet) a keretben nem sok jóra számíthatnak Perlék, de az biztos, hogy fiatal honfitársunk újfent a kezdőcsapat tagjaként ma is meghatározó játékosa lehet csapatának.

A mögöttünk hagyott bajnoki szezon során Hanga Ádám jóvoltából kicsit közelebb kerültünk a Nápolytól nem messze fekvő Avellino kosarasklubjához, ám a zöld-fehér farkasok közül csak egyetlen (Marques Green) hírmondó maradt mára a Hanga-féle csapatból, őt is csak decemberben igazolták (újra) le. Az idei évadnak Pino Sacripanti (sikeres évek a Cantúnál, és 2013-ban aranyéremre vezette az Eb-n az olasz U20-as válogatottat) vezetésével playoff-reményekkel nekivágó Avellino eddigi szereplése egészen elképesztően kétarcú: egy kifejezetten gyenge szezonkezdés után ma a Scandone Avellino úgy áll a Serie A 3. helyén, hogy legutóbbi 15 bajnoki mérkőzéséből 14-et megnyert az ex-Hanga alakulat, és nincs még egy csapat az olasz első osztályban, amelyik ilyen elsöprő formában lenne! Persze a zöldek idei kerete sem nevezhető gyengének.

A házigazda két meghatározó amerikai játékosának is van NBA-múltja, Alex Acker (Detroit Pistons, LA.Clippers) és James Nunnally (Atlanta Hawks, Philadelphia 76ers). Előbbi (Acker) mögött komoly európai karrier is áll már: volt az Olympiakosz, a Barcelona, a Milano és a Limoges profija is, Avellinóba a szintén jó erőket képviselő Asvel Lyontól érkezett, míg utóbbit (Nunnally) a legutóbbi izraeli szezon pontkirályaként szerződtették. Általában és elsősorban kettejük ponterősségén alapul az Avellino támadójátéka. Rajtuk kívül nem kis meglepetésre az állandó "cseremagas" szerepkörére kárhoztatott horvát Ivan Buva az, aki Avellinóban is a padról beszállva csapata egyik legeredményesebbje tud lenni. Tavaly november végén, a török bajnok Pinar Karsiyakától Joe Raglandet szerezte meg a Scandone, utóbbi játékos Milánóban és Cantúban (itt éppen jelenleg mesterének "kezei alatt") is játszott már közmegelégedésre. Az Avellinóval kapcsolatban figyelemre méltó még, hogy az olasz válogatott centerét, Riccardo Cervit több neves kérő (köztük a Milano) orra elől sikerült idén ősszel Reggio Emiliából elcsábítaniuk.

A 18.15-től kezdődő Sidigas Avellino - Betaland Capo d' Orlando olasz bajnoki mérkőzésről élőképes streamet sajnos nem tudunk ajánlani, a bajnokit élőben közvetítő szicíliai Antenna del Mediterranio televíziós társaság ugyanis egyáltalán nem teszi elérhetővé élő adását az interneten.

Emellett ha nem is folyamatosan, de láthatunk azért élőképeket a mérkőzésről máshol: az olasz liga a www.legabaskettv.it oldalon élő web tv szolgáltatást működtet, ez a forduló valamennyi mérkőzéséről beszámol és közvetít (a vasárnapi meccsek esetében körkapcsolásszerűen), így Perlék mai összecsapásáról is többször mutatnak majd élőképet. A szolgáltatás csak (egyszerű és ingyenes) regisztráció után nézhető.

A mérkőzés élő statisztikája ide kattintva elérhető! (a link csak közvetlenül a mérkőzés előtt válik "élővé")

Forza Capo! Hajrá Perl Zoli!

                              A BEKO Serie A 29. fordulójának teljes programja:

                    A BEKO SERIE A aktuális tabellája itt (katt a linkre!) elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus