Szolnok - Buducsnoszt 19:00 (SportM)

Szombat este a Szolnoki Olaj KK a tabellamásodik Buducsnosztot fogadja az Adria Liga alapszakaszának 23. fordulójában.

Adria Liga, alapszakasz, 23. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 10-12) - Buducsnoszt (montenegrói, 16-6)
2015.02.28., szombat, 19:00 (TV - SportM, 19:00)

November végén találkozott egymással a két gárda, akkor egy egészen szoros meccsen nyertek a sokkal esélyesebb montenegróiak. Sokáig a Zvezda egyetlen igazi kihívójának számítottak, álltak 10-1-gyel is, a télen azonban több változás is volt keretükben. Távozott Alexander Capin (Olaszország) és Will Sheehey is (D-Liga, Amerika) - Capin hiába volt Adria Liga MVP nem is olyan régen, ebben az idényben minimális szerepet játszott itt, így azért elvesztése nem volt akkora érvágás, mégis visszaestek ezt követően.

Decemberben kétszer is kikaptak (előbb a Cedevita, majd nagy meglepetésre a Metalac ellen), de úgy tűnt, összeszedik magukat, három győzelem jött zsinórban. Az utóbbi hetekben azonban teljesen szétesni látszanak - a legutóbbi négy fordulóból háromszor is kikaptak (Zvezda, Mega Leks, legutóbb pedig a Union Olimpija ellen). A montenegrói kupát azért behúzták, nem is kis különbséggel - 98-65-re bizonyultak jobbnak a döntőben ellenfelüknél.

Motivációjukat nehéz megítélni, ott vannak már ugyanis a Final Fourban - négy győzelemmel van többjük, mint az ötödik helyezett Union Olimpijának, az egymás elleni eredményekből azonban jól jönnek ki. Nagyon lecsúszni azonban biztosan nem akarnak - a Crvena Zvezdával előbb-utóbb találkozniuk kell, ha az a tervük, hogy megnyerik a sorozatot, de valószínűleg inkább utóbb tennék meg mindezt. A Cevedita-Partizan kettős mindössze egy-egy győzelemmel van lemaradva tőlük, nem nagyon hibázhatnak - főleg hogy még mindkét riválisukkal megmérkőznek az alapszakasz utolsó két fordulójában.

Várható rotáció:
Cook - Reynolds - Sehovics - Vitkovac - Planinic
Ivanovics - Paunics - Popovics - Dasics - Szubotics

A távozók ellenére is borzasztóan jó nevekből áll a 10 fős rotációjuk. VAL számok alapján Reynolds és Sehovics is az AL-mezőny 15 legjobbja közé tartozik, a pontokban Reynolds 10. (13.0), Sehovics 15. (12.3), de Sehovics 2-3-as posztja ellenére pattanókban is ott van a 8. helyen (6.9). Reynolds a 10. helyen van gólpasszokban is (4.3), de a csapat egyik legnagyobb neve, Omar Cook itt például a 4. (6.4). Reynolds és Cook mellett a labdaszerzésekben Dasics is a Top12 tagja, méghozzá a 2. (1.85).

Reynolds elit büntetőző is (86.2%). Sehovics dobja a legjobban a duplákat az egész sorozatban (72.1%) - ez borzasztóan ritka dolog bármelyik ligában, általában a centerek uralják ezt a kategóriát. Triplában szintén Sehovics és Reynolds viszik a prímet, mindketten 37% fölött dobnak kintről és a Top20-ban vannak ezzel.

Az látszik, hogy a két vezér Sehovics és Reynolds - a sok nagy név mellett talán ők a legmunkásabb játékosai is az ellenfélnek, gyakorlatilag nagyobb hullámvölgyek nélkül hozzák a teljesítményüket, és mindig kiadnak magukból mindent. Ennek köszönhetőek többek között a jó és sokoldalú statjaik, amellett persze, hogy mindketten nagyon képzett játékosok. Olyan nevek, mint az Euroligában hat évet lehúzó Cook, a montenegrói kosárlabda legnagyobb tehetségeként induló Vladimir Dasics, vagy a két évvel ezelőtti AL-szezon egyik legjobb játékosa, Darko Planinic, alig-alig kerülnek szóba mellettük.

Az Olajnál a hangulattal bztos nincs probléma, hiszen ha nem is akkora különbséggel, mint a Buducsnoszt, de nagyon magabiztosan nyerték a nemzeti kupát, a nyolcasdöntőben egyik együttes sem tudta megszorongatni Sztrahinja Milosevicséket. Látszódott is talán az utóbbi hetekben, hogy az előző hétvégére koncentrálnak igazán, most azonban újra az Adria Ligában kell teljesíteni, megint egy más szinten, mint a magyar ellenfelek - a Buducsnoszt egyértelműen Top4 csapat idén az állomány és a mutatott eredmények miatt is.

Bár az Olaj a Final Fourért már nem küzd, az előzetesen tervezett legjobb 8 még meglehet, és plusz motivációt jelenthet a gárdának, hogy mostani ellenfelüket még nem sikerült legyőzniük egyszer sem az elmúlt három idény során - a Buducsnoszt állományát nézve most van a legnehezebb dolga Dragan Alekszics legénységének, hogy teljesítse ezt. Az a tudatosság mindenesetre biztató volt, amit a gárda a Zsíros Tibor Magyar Kupa háromnapos döntőjén mutatott - kérdés, mennyire sikerül ezt átültetni egy magasabb szintű versengésre.

A találkozót a SportM csatorna 19:00-s műsorkezdettel élőben közvetíti!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus