Szolnok - Riga 19:00 (Sport1)

Holnap este a Szolnoki Olaj KK a VEF Rigát fogadja a EuroCup 7. fordulójában. Lássuk, mit várhatunk az összecsapástól!

EuroCup, Első csoportkör, 7. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-5) - VEF Riga (lett, 1-5)
2014.11.26., szerda, 19:00 (TV - Sport1, 18:45)

Az ellenfelet egy hónappal ezelőtt, az október 22-ei mérkőzés előtt már bemutattuk hosszabban, ezt ezen a linken elolvashatjátok!

Változás volt náluk a keretben. Kevin Dillard próbajátékra volt csak szerződtetve, de november elején úgy döntött a Riga, hogy nem adnak neki szerződést az idényre. Helyette a 23 éves, 191 centi magas dobóhátvéd, Justin Cobbs áll a lettek rendelkezésére. Ő a California egyetemen idén végzett, de nem kelt el a drafton. Megfordult a Charlotte Hornets edzőtáborában, de október végén kitették keretükből, ezt követően - illetve Dillard lelépése után - írt alá a Rigához.

Rotációjuk annyiban változott, hogy Cobbs egyelőre csak csere, Ingus Jakovics vette át Dillard helyét a kezdőben. A magasembereknél is volt váltás: Ronalds Zakis és Mareks Mejeris lettek a kezdők az utóbbi időben, Bamba Fall és Anzejs Pasecniks is csak cserék voltak az elmúlt pár találkozón. A Rigánál azonban elég sokat rotál Nikolajs Mazurs mester, sokat változik a kezdőcsapat és a kosarasok játéklehetősége is egyik mérkőzésről a másikra, úgyhogy nem feltételnül kell kiindulni ezekből az összeállításokból.

Az Olaj felett aratott 71-61-es siker után nem nyert meccset a EuroCupban a Riga, így a Szolnokkal azonos, 1-5-ös mérleggel áll 6 fordulót követően, ez a két csapat foglalja el a D csoport 5-6. pozícióit. A VTB Ligában az Avtodor Szaratovot és a Cmoki Minszket megverték, de nem volt egyszerű sorsolásuk, a Krasnie Krilyától, a CSZKA Moszkvától és a UNICS Kazanytól is kikaptak, így 3-5-tel a 12-ek jelenleg a 16 csapatos kiírásban.

Várható rotáció:
Jakovics - Robinson - Timma - Zakis - Mejeris
Cobbs - Strelnieks - A. Berzins - Pasecniks - Fall

Az Olaj talán kezdi maga mögött tudni azt az egy hónapot, amikor 8 meccsből 7-et elvesztettek. Másfél hete a Mega Vizurát verték meg idegenben, majd egy Zenit elleni idegenbeli vereséget követően Vojvoda Dávid parádéjával verték szombaton a Zadart egyetlen ponttal. További pozitívum, hogy új hátvéddel, a rutinos Teddy Gipsonnal erősítettek vasárnap, így ha Lazeric Jones továbbra sem tudja vállalni a játékot, a külső posztokon legalább darabszámra meglesznek - Gipson pedig 3 évvel ezelőtt minőségi kosarasnak tűnt a Pau Orthez színeiben.

Nagy szükség lenne a győzelemre, mert nagyon hosszú ideig megint ez tűnik a legnyerhetőbb találkozónak. Arról a Zadar elleni mérkőzés előtt is írtunk, hogy az Adria Liga következő 7 fordulójából 6-szor játszik idegenben majd a Szolnok, otthon pedig az eddig elég jól szereplő Krkát kell fogadniuk majd. A EuroCupban ezt követően már csak egy otthoni mérkőzése lesz Dragan Alekszicséknek, az is az oroszok egyik kirakatcsapata, a Himki Moszkva ellen, úgyhogy 1-2 könnyebb meccs (Zadar, Riga) után nagyon nehéz sorsolás elé néznek megint.

A lehetőség megvan a győzelemre, egyrészt mert Debrecenben eddig csak jó meccseket játszottak Lóránt Péterék, a Zenit elleni győzelem mellett a Union Olimpija és a Besiktas ellen is megvolt a reális sansz a sikerre - mindkétszer a végjátékban hozott hibás döntések miatt kapott csak ki az Olaj neves ellenfeleitől. Másrészt a Riga nem képvisel hasonló színvonalat az eddig fogadott gárdákkal, ráadásul egyik legjobb játékosuk távozott nemrég - Cobbs pedig egyelőre nem nyújt még csak megközelítőleg sem hasonló produkciót (a EuroCupban 3 meccs és 33 perc alatt nem dobott még pontot). Hiába a sok sérült - Keller Ákos és Jones sem biztos, hogy játszik -, nem lehet más a cél holnap, mint a második EuroCup-győzelem begyűjtése.

A találkozót 18:45-ös műsorkezdettel közvetíti a Sport1 csatorna!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus