Tartalékosan megy az Olaj a Radnicskihez

A Szolnoki Olaj KK együttese ma este 19:00-tól a szerb Radnicski vendége lesz az Adria Liga 19. fordulójában. A magyar együttesnél több hiányzó is lesz, főleg egyes poszton, úgyhogy nagyon kemény dolguk lesz, ha szeretnék megszerezni idei első idegenbeli sikerüket. Hogy hogyan is épül fel az ellenfél és mi várható, azt részletezzük részletezzük cikkünkben!

Adria Liga, alapszakasz, 19. forduló
Radnicski (szerb, 7-11, 11.) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 5-13, 13.)  19:00

A meglepően jó kezdés után visszaestek a szerbek az Adria Ligában: 2-0-lal nyitották az alapszakaszt, és Szolnokra is még 3-2-es mérleggel érkeztek, a Tiszaligetben elszenvedett vereségük azonban egy ötös bukósorozat kezdete volt. A legutóbbi 8 fordulóban némileg normalizálódott a helyzetük és teljesítményük, minden második mérkőzésüket nyerték, így állnak 18 forduló után 7-11-gyel a tabella 11. helyén.

A EuroCupban sem szerepelnek túl jól, igaz, legalább ott vannak a második csoportkörben. Az első körben csak harmadikok lettek a H csoportban (5-5) a Besiktas (7-3) és a Panionios (6-4) mögött, és csak egymás ellenivel előzték meg a finn Bisons Loimaat. Jelenleg négy forduló ment le a második kanyarból, az N csoportban harmadik helyen állnak 1-3-mal az Alba Berlin (4-0) és a Himik Juzsnij (2-2) mögött, azonos mérleggel a Strasbourggal.

Egy nagyon komoly változás van a szolnoki meccshez képest: az AL egyik legjobb játékosát, Mouphtaou Yarou-t eltanácsoltak a csapattól nem megfelelő viselkedése miatt, így nélküle kell helyt állniuk most. Két érkező volt decemberben: Marko Brkics a palánk alá, Radenko Pilcsevics pedig a külső sor rotációjába érkezett. Mindketten kapnak lehetőséget Miroszlav Nikolics vezetőedzőtől, de egyikőjük sem meghatározó játékos.

Várható rotáció:
Pilcsevics - Jovics - Kalinics - Balmazovics - Brkics
Marinovics - Mladjan - Dimics - Lesics - Jevtovics - Bircsevics

Gyakorlatilag megjósolhatatlan rotációjuk van, nem volt két ugyanolyan kezdőjük az utóbbi hetekben, hónapokban, legjobb játékosaik, Marko Marinovics és Szava Lesics pedig csak a padról érkeznek. Utóbbi az egész liga második legértékesebb játékosa (átlag 19.39 VAL), a legtöbb pontot ő szerzi (16.94), a harmadik legjobb mezőnyszázaléka van (53.68%), a második legtöbb faultot rajta ütik (5.33) és a hatodik legtöbb pattanót gyűjti be (7.06).

Marinovics érdekes játékos: nagyon sokat van nála a labda és nagyon sokat rizikózik is, ugyanis a második legtöbb gólpasszt adja (6.44), de a második legtöbb eladott labda is a nevéhez fűződik (3.28). Nem nagyon érdemes lefaultolni, ennek ellenére sokat van a büntetővonalon: a negyedik legtöbb személyi hibát harcolja ki (4.83) és a 8. legjobb büntetőszázaléka van (75%).

A Radnicskinek a támadójáték az erőssége, de ezt Szolnokon is láthattuk a 101-92-es eredménnyel végződő találkozón. A negyedik legtöbb pontot dobják a ligában (75.78), de az már érdekes, hogy mindezt a negyedik legrosszabb mezőnyszázalékkal teszik (42.73%) - inkább gyors kosárlabdát játszanak, sok támadással, mint pontosat. Főleg kintről nagyon gyengék, a harmadik legrosszabb triplaszázalékuk van (30.33%), viszont sokat vannak a büntetővonalon és pontosak is onnan (291/408, 71.32%).

Ahogy a pontszerzésben, úgy a pattanózásban is inkább csak a támadótérfélen bizonyítanak: az ötödik legjobb támadópattanózók (10.5), de saját palánkjuk alatt csak hátulról a negyedikek (20.61).

 

Az Olaj a legutóbbi három találkozón sokkal jobb összteljesítményt nyújtott, mint korábban, kétszer is nyerni tudtak, ráadásul a EuroChallenge-ben olyan idegenbeli győzelmet arattak, amely nagyon könnyen a továbbjutást is jelentheti számukra a legjobb nyolc közé. A mélyebb elemzések helyett azonban meg kell jegyezni, hogy a csapat hivatalos honlapjának tájékoztatása alapján Willie Warren, Simon Balázs és Báder Márton el sem utazott Szerbiába, mindhármukat a kupadöntőre pihentetik, így pedig a korábbi produkciókból nem igazán lehet kiindulni.

Warren anno a hatodik fordulóban az egész Adria Liga legjobb idei teljesítményét hozta, 30 ponttal, 10 gólpasszal, 50 VAL-lal zárt, ezt viszont most biztosan nem fogja megismételni. Az ő, illetve az utóbbi hetekben (is) hasznosan játszó Simon helyettesítése Miljan Rakics feladata lesz - a honosított irányító nagy lehetőséget kap, neki az utóbbi időben sem ment a játék, most viszont eredeti szerepkörében alkothat, nagyon nem is lesz, aki helyettesíteni tudja majd a padról.

Az elmúlt másfél hét arra bizonyosan jó lehetett, hogy a csapathangulat és az önbizalom is megnőtt, így még a három hiányzó ellenére sem lehet azt állítani, hogy az Olajnak feltett kézzel kellene kimennie a pályára. A Radnicskinak számos olyan gyenge pontja van, amire ráfeküdve még a két irányító, illetve Báder nélkül is lehet esélye a magyar alakulatnak. Ha meg tudják fékezni a kragujevaci támadásokat, vagy ki tudják zökkenteni a szerbeket a saját ritmusukból, meg lehet a győzelem, védekezésben ugyanis szinte csak lyukak vannak a Radnicskinél.

A találkozót jelen állás szerint sem TV-csatorna nem közvetíti, sem élőképes stream nem lesz a mérkőzéshez. Amennyiben változás állna be ebben, azt természetesen közöljük.

Az Adria Liga hivatalos honlapján lehet majd követni az összecsapást élő statisztika formájában, ennek linkjét itt találjátok (csak a mérkőzés kezdetekor lesz hasznos a link)!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

 

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus