Törökországban búcsúzik az Alba az idei EuroCuptól

Az idei EuroCup első csoportkörének utolsó fordulójában az Alba Fehérvár Törökországban, a TED Ankara vendégeként lép pályára. Bár a székesfehérváriak számára tényleges téttel már nem bír a találkozó, egy győzelemmel akár meg is előzhetik az előzetesen a csoport favoritjának tartott, de a meccseken folyamatosan csődöt mondó Buducsnosztot, valamint magukkal ránthatják a török együttest is, amely csak egy győzelemmel lehet abban biztos, hogy továbbjut a következő körbe.

EuroCup, Első csoportkör, F csoport, 10. forduló
Aykon TED Ankara Kolejliler (török, 5-4) - Alba Fehérvár (magyar, 2-7)
2013.12.18., szerda, 18:00

A törökök borzasztóan jól szerepelnek, mióta kikaptak Veszprémben az Albától. Akkori vereségükkel 1-4-es mérleget tudhattak magukénak, és a csoport utolsó helyéről várták a "visszavágó kört". A 6. fordulóban aztán kiélezett csatában nyertek a Himik ellen, idegenben (81-79), majd megverték a Buducsnosztot is, ezúttal hazai parketten (81-75). Két hete játszották legfontosabb meccsüket, hiszen az hetek óta tudható volt, hogy ha tovább akarnak menni, akkor a PAOK-ot meg kell verniük. Ez sikerült is nekik, méghozzá nagyon simán (84-65), majd a múlt heti, Nyizsnij Novgorod elleni idegenbeli bravúrral (92-87) azt is elérték, hogy jelenleg saját kezükben a sorsuk, egy Alba elleni győzelemmel biztos továbbjutók.

A török bajnokságban, a TBL-ben 4-1-gyel álltak a legutóbbi Fehérvár elleni mérkőzés előtt. Azóta három győzelmet és két vereséget gyűjtöttek be, 7-3-as mérlegükkel pedig hetedikek - de ugyanúgy állnak, mint a harmadik Galatasaray, helyezésük azonban még mindig csalóka. Az Anadolu Efes Ankarában, a Tofas pedig idegenben verte őket, de le tudták győzni a Besiktast, az Aliagát és a Türk Telekomot is - mindhárom együttes a tabella alsó felébe tartozik azonban. A tabella első 8 helyezettje közül még nem vertek meg senkit, és az "őszi szezonból" hátralévő 5 fordulóban még négyszer kell játszaniuk top csapattal, úgyhogy azért erős visszaesés várható tőlük a következő hetekben a hazai pontvadászatban.

Várható rotáció:
Clay - Kristaps - Erdeniz - Plisznics - Golubovics
Rasics - Baygül - Candan

Erősen lerövidült a törökök rotációja az utóbbi időben. Természetesen amikor van lehetőségük, 10-11 embert forgatnak, de ha nincs a kezükben a meccs, a fenti nyolcast használja Ercüment Sunter mester - a cserehátvéd, Kavaklioglu és a cserecenter, Kamer szorult az oldalvonalon kívülre komoly mérkőzéseken.

Golubovics továbbra is a legveszélyesebb emberük, szinte egyedül tehető felelőssé a Himik és a Buducsnoszt elleni győzelmekért - előbbiből 22 ponttal, 17 pattanóval és 9 kiharcolt faulttal, utóbbiból pedig 19 ponttal, 11 pattanóval és 8 kiharcolt faulttal vette ki a részét. Ő a legponterősebb játékos az egész EC-ban (20.89), a második legtöbb pattanót szedi (10.33), és messze a leghasznosabb a VAL pontok alapján (28.89, mögötte 23.0-val másodiknak lehet lenni). A folyamatos sikerek, a szoros győzelmek és a bravúros eredmények azonban leginkább annak köszönhetőek, hogy fel tudott nőni mellé az utóbbi időben a kezdőbe visszakerülő Valters, valamint az amerikai Tucker is.

A kezdő hátvédsor a legutóbbi két találkozón talált leginkább magára - a PAOK ellen 39 pontot, 12 gólpasszt és 7/13-as triplamutatót jegyeztek ketten összesen, míg a Novgorod ellen 41 pontig, 13 gólpasszig és 8/17-es triplamutatóig jutottak. Goluboviccsal együtt hárman viszik a csapatot, még az idény közben érkező Rasics is jócskán háttérbe szorul mellettük. Az elsőszámú magasembercserévé előlépő Candan képes még kiugró teljesítményre az utóbbi hetek alapján, a többiek epizódszereplők - a Veszprémben brillírozó Plsznics is.

Amire mindenképpen oda kell figyelni, hogy egy nagyon jól dobó csapatról van szó, ezt már a veszprémi meccs első negyedében is megmutatták - igaz, később nem nagyon látszódott ez. Csapatszinten 39.1%-kal dobják a triplát, és egyénekre lebontva gyakorlatilag nincs olyan, akire ne kellene figyelni. Valters meccsenként 5.3 hármast emel rá 39.6%-os pontossággal, Tucker 6.6-et 37.3%-kal, Rasics pedig 3.8-et 47.4%-kal - de a kevesebbet próbálkozók közül Plsznicsnek és Kavaklioglunak is nagyon jó keze van.

 

Az Alba a magyar bajnokságban ugyanúgy szerepelt az utóbbi 5 hétben, mint az Ankara a törökben - 3-2-vel zárták ezt a szakaszt, így most 8-4-gyel állnak a tabella 4. helyén. Az első EuroCup-győzelem után csúnyán kikaptak Pakson (71-90), majd következett három magabiztos siker sorrendben a ZTE ellen idegenben (85-68), a Kecskemét ellen otthon (81-57), végül pedig Pécsett (95-85). Az elmúlt hétvégén Sopronban nem jártak szerencsével (56-69), így alakult ki a 8-4.

A EuroCupban a Novgorod ellen jól tartották magukat Veszprémben (78-84), és ugyanez volt igaz a PAOK elleni, görögországi találkozóra is (64-68). Egyetlen kiütéses vereségüket a Himik ellen szenvedték el két hete (52-81), de a Buducsnoszt ellen sikerült javítaniuk (82-80), megszerezték második győzelmüket a sorozatban, ezzel 2-7-tel jelenleg hatodikak az F csoportban - egy esetleges Ankara elleni győzelem és Buducsnoszt-vereség viszont akár még tovább javíthatná az összképet, hiszen a fehérváriak megelőznék a montenegróiakat.

A szezon eddig valószínűleg a várakozásoknak megfelelően, vagy még annál kicsit jobban is alakul az Alba számára, ám a Himik elleni találkozó után hatalmas veszteség érte őket, hiszen (egyik) legjobb játékosuk, Maurice Kemp olyan sérülést szenvedett, amivel jó ideig nem léphet pályára. Azt nem tudni, hogy gondolkodik-e a székesfehérvári vezetőség a pótlásán - pontos diagnózist, felépülési időt sem ismerni -, de rövid távon egészen biztosan komoly visszaesést jelent az elvesztése, hiszen nem igazoltak senkit a helyére, a mennyiségileg rendben lévő keret így minőségileg legjobbját kénytelen nélkülözni, amit azért csak egy bizonyos szinten lehet pótolni csapatmunkával.

Az biztos, hogy nyomás egyáltalán nincs már az együttesen. Ha volt is bizonyos szintű, azt pont az Ankara elleni győzelemmel le is dobhatták magukról, Kemp sérülésével, a török hazai pályával pedig az erőviszonyok is erősen borulnak a vendéglátók felé, nincs min izgulni tehát.

Felszabadultan kosarazhat az Alba egy olyan alakulattal szemben, akik nagyon komoly bravúr előtt állnak - az utolsó helyről indulva, a visszavágókörben 5-ből 5 győzelemet aratva juthatnak a következő csoportkörbe -, de ehhez a törököknek kötelező ma nyerniük, ilyen helyzetekben pedig láttunk már arra példát, hogy az egyébként papíron jobbnak tűnő csapat begörcsölt, vagy éppen a korábbi sikerek miatt kicsit elbizakodottabb lett. Az Ankara azért Veszprémben megkapta azt a pofont, ami ezeknek a forgatókönyveknek az esélyét csökkenti, de pont a hazai találkozón láthattuk, képesek hatalmas leolvadásokra.

Somogyi Gergő egy egyéni elismerésért is megy. Az első csoportkör utolsó fordulója előtt ugyanis ő és a Foxtown Cantu magasembere, Marco Cusin vezetik a blokklistát meccsenként 2.11-gyel. Díjat ugyan nem osztanak érte, de valószínűleg motiváló lehet, hogy a csapat eddigi két győzelme mellett egy egyéni kategóriában is sikert érjen el egy Alba-játékos.

Hajrá Fehérvár, hajrá magyar kosárlabda!

 

Foto (1, 2), Slide - eurocupbasketball.com
Foto (3) - bajnokokvarosa.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus