Újabb drámai végjátékot vesztett az Olaj

A Szolnok a Besiktas elleni mérkőzésen nagyon gyengén kezdett, de felállt mínusz 16-ról - a drámai végjátékot azonban megint elbukta.

EuroCup, Első Csoportkör, D-csoport, 5. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-4) - Besiktas (török, 4-1) 70-73
(7-20, 21-17, 24-16, 18-20)

Szolnoki Olaj KK: Wittmann 3/3, Vojvoda 13/6, Milosevics 13, Lóránt 5/3, Keller 2.
Csere: Jones 14, Szinovec 4, Brkics 12/12, Báder 4.

Besiktas: Tunceri 8/6, Holland 2, Broekhoff 5/3, Johnson 18, Armstrong 12.
Csere: Atsür 9/3, Bajramovic -, Lofton 19/9, Erdeniz -, Senli -, Güler -.

A teljes statisztikát ezen a linken eléritek!

Pocsékul indult a mérkőzés a szolnokiak számára, akik támadásban egyáltalán nem találták a ritmust. Egy ideig a törököknek is gondjuk akadt ezzel, hiszen jó néhány percig csak Armstrong kosara volt ott az eredményjelzőn, aztán azonban Tunceri triplát dobott, Holland büntetőkből volt eredményes, Tunceri pedig a másik oldalról ismételte előző mutatványát, időt is kért Dragan Alekszics az 5. percben (0-10). Brkics azonnal megszerezte az első hazai kosarat, utána viszont megint megállt a Szolnok támadásban. Előbb Johnson zsákolt egy egészségeset, majd Armstrong egy alley-oop után volt eredményes, először nőtt 10 pont fölé a távolság (3-14). A 8. perc végre az Olajnak sikerült jobban, előbb Vojvoda, majd Jones volt eredményes nehéz helyzetekből, de Armstrong és Johnson fél perc alatt válaszoltak is (7-18). Johnson az utolsó percben még egy félhorgot bedobott, ezzel 13 pont volt a törökök előnye 10 perc játék után (7-20).

A második negyed elején Lofton három büntetőjére Milosevics zsákolással felelt, míg Atsür triplájára Jones előbb ziccert dobott, majd Lóránt a palánk alól volt eredményes, visszaállt a 13 pont (13-26). Támadásban ezt követően megint ritmust vesztett a hátrányban játszó hazai együttes, a negyed felénél Lóránt triplája volt a következő kosaruk. Szerencsére a Besiktas sem volt ekkor eredményesebb, csak Johnson távoli kettesét írhatták fel melléjük, így 15 perc után 12 pont volt a távolság, sőt, Wittmann alig egy perccel később szintén betalált kintről, jött is a vendégek időkérése (19-28). Atsür két büntetőjére Szinovec válaszolt a vonalról, Tunceri távoli kettesére pedig Vojvoda triplával felelt, a 18. perc közepén pedig Keller pöcijével már hat pontnyira is visszajött az Olaj (26-32). Lofton előbb büntetőkből, majd triplából volt eredményes, és mivel Vojvoda szerzett már csak kosarat a hátralévő időben, 9 ponttal vezetett a Besiktas a félidőben (28-37).

A félidőben a mezőnydobásokban nem volt túl nagy különbség (7/15 vs. 7/16 kettes, 4/13 vs. 4/12 tripla), viszont sokkal több büntetőt dobhattak a vendégek (2/4 vs. 11/11), jobban is pattanóztak (15-20), és sokkal kevesebb olyan eladott labdájuk volt, amiből az Olaj indulhatott volna (8-7 eladott labda, 1-6 szerzett labda). A Szolnoknál Lóránt (5 pont, 2 pattanó, 4 kiharcolt fault) és Vojvoda (7 pont, 2 pattanó) voltak a legjobbak, míg a túloldalon öten is 10 VAL közelében vagy e szint fölött jártak ekkor - a hasznossági mutatók alapján az is csoda volt, hogy csak ekkora volt a távolság.

A harmadik negyed Báder középtávolijával indult, de pár elhibázott támadás után Armstrong felelt rá. Jones ziccerét Lofton "másolta", Jones újabb kosarára Armstrong felelt horoggal, majd Vojvoda sikeres duplája után megint Armstrong jött egy 2+1-gyel - potyogtak a kosarak ebben a periódusban, de egyik csapat sem tudott döntő előnyt kialakítani (36-46). Milosevics a 25. perc elején egy újabb 2+1-gyel jelentkezett, Jones pedig egy perccel később egy lábról volt eredményes, de egy-két elrontott helyzet után Lofton volt pontos kintről, így nem sikerült látótávolságon belülre kerülni, megint 8 pont volt a különbség a szolnoki időkérés előtt (41-49). Johnson egy jó büntetőjére Szinovec duplával, duplájára pedig Brkics két hármassal válaszolt, három pontra volt csak lemaradva az Olaj a 29. percben (49-52), Vojvoda pedig zsákolhatott volna, de ellépte. Armstrong egy büntetőt tett a helyére, de ami késett, nem múlott: Brkics harmadik ebben a negyedben dobott triplájával egyetlen pontra közelítette meg ellenfelét a Szolnok, így fordultak a csapatok az utolsó 10 percre (52-53).

A záró felvonásban Lofton hármast és nehéz tempót értékesített, rögtön hat pontra nőtt a távolság (52-58). Még mázlija is volt az újra két és fél percig pontképtelen magyar bajnoknak, amikor Johnson a zsákolást nem tudta két pontra váltani. Báder szerezte az első hazai pontokat a negyedben, Milosevics és Jones dupláival pedig megvolt az egyenlítés is a 34. perc közepén (58-58). Johnson futtából eldobott ziccere után Jones egalizált, vendég időkérés után viszont Lofton dobott be egy büntetőt, majd Atsür egy ziccert gyorsindítás után, így fordultak a csapatok az utolsó 5 percre Alekszics időkérését követően (60-63). Milosevics előbb faulttal együtt volt eredményes, de a büntetőt kihagyta, a 36. perc végén azonban az ő két egypontosával először vezetett a meccsen a Szolnok (64-63). Török időkérést követően Vojvoda talált be kintről, két és fél perccel a vége előtt azonban Johnson középtávolival hozta közelebb a törököket (67-65). Milosevics támadópattanó után mehetett a vonalra, hibátlan volt, Johnson viszont csak egyet értékesített a kettő közül másfél perccel a vége előtt (69-66). 46 másodperccel a vége előtt Milosevics tripladobás közben faultolt Broekhoff-fal szemben, ezzel a szerb kiscsatár kipontozódott - Keller után második szolnokiként -, de az ausztrál játékos csak egyszer volt eredményes három próbálkozásból, 25 másodperccel később azonban triplát dobott, ezzel visszavette a vezetést a Besiktas (69-70). Jones nem tudta bedobni a tömegben, a büntetőzésből pedig jobban jöttek ki a vendégek, akik 70-73 arányban nyertek.

A Union Olimpija elleni meccs után újabb drámai végjátékot bukott el a Szolnok, amely így 1-4-gyel áll 5 forduló után, nagyon nehéz helyzetbe került annak ellenére is, hogy a VEF Riga vele azonos mérleggel áll, és jó eséllyel a Zenit is ugyanezt teszi majd holnap.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus